Læsetid: 9 min.

Så tæt var USA’s valgsystem på at bryde sammen og skænke sejren til Trump

Selv om de fleste republikanske kongresmedlemmer har bakket op om Donald Trumps udokumenterede påstande om valgfusk, var det primært republikanske dommere, lokalpolitikere og valgtilforordnede, der forhindrede Trump i at få diskvalificeret nok stemmer til at så tvivl om præsidentvalgets udfald
Trump vil aldrig erkende sit nederlag ved valget, fordi han med beskyldningerne om valgsvindel vil forsøge at bevare en stærk tilknytning til de vælgere, der stemte på ham, og som flere har beskrevet som en ’Trump-kult.’

Trump vil aldrig erkende sit nederlag ved valget, fordi han med beskyldningerne om valgsvindel vil forsøge at bevare en stærk tilknytning til de vælgere, der stemte på ham, og som flere har beskrevet som en ’Trump-kult.’

Jim Watson

2. december 2020

På intet tidligere tidspunkt i USA’s 233 år lange historie er landets valgsystem blevet udsat for et så massivt angreb mod sin legitimitet, som det skete under dette præsidentvalg.

Systemet var tættere på at bryde sammen, end de fleste forestiller sig. Sejren kunne udmærket være blevet tildelt den kandidat, der vandt færrest stemmer og færrest valgmænd – altså, den siddende præsident Donald Trump.

Det er i hvert fald en udbredt opfattelse blandt amerikanske valgeksperter, politologer og jurister.

»Vi var alle sammen bange for, at det skulle gå galt. Der var mange gode grunde til at frygte, at vort demokrati ikke ville overleve den prøve,« siger Sanford Levinson, professor i jura og statskundskab på University of Texas.

Det er endnu for tidligt at konkludere, om Trumps manglede succes med at berøve Biden sejren skyldtes et decentraliseret valgsystem, hvor hundredtusinder af valgtilforordnede i 3.000 amter påtog sig ansvaret for at afvikle tidlig afstemning, åbne millioner af konvolutter med brevstemmer og gennemføre omtælling i tre delstater.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Mikael Velschow-Rasmussen
 • Erik Karlsen
 • Jane Jensen
 • Christian Mondrup
 • Jesper Eskelund
 • John Scheibelein
 • David Zennaro
 • Kurt Nielsen
 • Svend Erik Sokkelund
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Mads Greve Haaning
 • Dorte Sørensen
 • Steffen Gliese
 • Karen Grue
 • Per Klüver
 • Katrine Damm
 • Lillian Larsen
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Eva Schwanenflügel
 • Poul Anker Juul
Mikael Velschow-Rasmussen, Erik Karlsen, Jane Jensen, Christian Mondrup, Jesper Eskelund, John Scheibelein, David Zennaro, Kurt Nielsen, Svend Erik Sokkelund, Maj-Britt Kent Hansen, Mads Greve Haaning, Dorte Sørensen, Steffen Gliese, Karen Grue, Per Klüver, Katrine Damm, Lillian Larsen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer