Analyse
Læsetid: 2 min.

Trods fængselsdomme til Joshua Wong og Agnes Chow: Hongkong vil fortsat blive hørt

Joshua Wong og Agnes Chow blev i dag idømt fængselstraffe for deres demokratikamp i Hongkong. De udgør om nogen protestbevægelsens internationale appel – men de står langtfra alene
»Alle disse smerter og lidelser vil kun styrke vores mod og overbevisning om demokrati og retfærdighed,« har aktivisten Joshua Wong blandt andet skrevet i et brev, som er blevet offentliggjort på hans Twitterprofil.

»Alle disse smerter og lidelser vil kun styrke vores mod og overbevisning om demokrati og retfærdighed,« har aktivisten Joshua Wong blandt andet skrevet i et brev, som er blevet offentliggjort på hans Twitterprofil.

May James

Udland
3. december 2020

»Er for tiden i fængsel, konto forvaltes af venner«. Sådan står der øverst på demokratiaktivisten Joshua Wongs Twitterprofil, som følges af 737.000.

Han har været varetægtsfængslet den sidste uges tid, anklaget for sin rolle i en demonstration i Hongkong sidste år. Onsdag faldt der dom i sagen. Den lød på 13 og en halv måneds fængsel. Blandt andet for at opildne en forsamling ved at råbe slogans i en megafon.

En anden af de dømte, Agnes Chow, følges af 571.000. Hun skriver udelukkende på japansk og er af medierne i Japan blevet døbt »Hongkongs demokratigudinde«.

Joshua Wong henvender sig mest til et vestligt publikum. Sammen udgør de to det nærmeste, man kommer internationale talspersoner for byens demokratibevægelse.

Begge er formidable formidlere – både på sociale medier og i den traditionelle presse. Evner, de har gjort flittigt brug af også under rejser til udlandet for at søge støtte fra politikere og civilsamfund globalt, til stor frustration for den kinesiske ledelse og lokalregeringen i Hongkong.

I kommunistpartiet vil man glæde sig over dommen over to af demokratibevægelsens mest kendte ansigter. Flere end 10.000 hongkongere er i løbet af de sidste 18 måneder blevet arresteret. De fleste af byens førende aktivister og oppositionspolitikere afventer retssager imod dem. Det er et deprimerende højt tal, men det er også sigende for bevægelsens bredde.

Her i avisen beskrev lokalpolitikeren Lo Kin-hei forleden, at Kina forsøger at tvinge Hongkongs borgere til tavshed, på samme vis som efter massakren på Den Himmelske Freds Plads i 1989. I en alder af 36 år er han en af de mere garvede politikere og var sidste år med til at vinde 17 ud af 18 distriktsråd for den prodemokratiske fløj. En historisk sejr ført an af unge politikere i 20’erne.

Kombinationen af coronarestriktioner, politiundertrykkelse og indblanding fra Beijing har presset protestbevægelsen væk fra byens gader. Men de samme overgreb har med Lo Kin-heis ord vakt en hel generation af politisk aktive unge, der ikke vil lade sig kue. En generation af veluddannede unge, som forstår at bruge sociale medier til at italesætte en politisk kamp, der vækker genklang også uden for Kina.

Eller som 24-årige Joshua Wong skriver i et brev fra sin fængselscelle offentliggjort af venner på hans Twitterprofil:

»Alle disse smerter og lidelser vil kun styrke vores mod og overbevisning om demokrati og retfærdighed«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her