Baggrund
Læsetid: 6 min.

Trumps anerkendelse af Marokkos suverænitet over Vestsahara kan føre til krig i Nordafrika

»Historisk,« tweetede Trump, efter han anerkendte Marokkos besættelse af Vestsahara til gengæld for, at Marokko nu har sluttet fred med Israel. Anerkendelsen er i direkte strid med FN og kan potentielt føre til storkrig i Nordafrika, anslår tidligere styrkechef for FN i Vestsahara
Donald Trump anerkendt Marokkos suverænitet over Vestsahara, som en af sine sidste handlinger i embedet.

Donald Trump anerkendt Marokkos suverænitet over Vestsahara, som en af sine sidste handlinger i embedet.

Dennis Van Tine

Udland
4. januar 2021

En lille gruppe mennesker står samlet foran den amerikanske ambassade på Østerbro.

»Sahara libre,« råber de. Frit Sahara. Flag i rød, grøn, hvid og sort vajer i den vindblæste decemberkulde. Flaget tilhører Vestsahara, og det er også på grund af Vestsahara, at den lille gruppe mennesker er stimlet sammen foran den amerikanske ambassade en mørk og kold lørdag eftermiddag i december.

Siden 1975 har Vestsahara været besat af nabolandet Marokko, hvorfor Vestsahara også beskrives som Afrikas sidste koloni. Det resulterede i mange år i en væbnet konflikt mellem Marokko og befrielsesbevægelsen Polisario, der repræsenterer folket fra Vestsahara, saharawierne. I 1991 indgik parterne imidlertid en våbenhvile, der indebar, at FN indsatte en fredsbevarende styrke, Minurso-missionen, i området, som skulle sikre saharawiernes krav på en folkeafstemning.

Folkeafstemningen er endnu ikke blevet afholdt, Minurso-mandatet er forlænget for 41. gang, og oven i det har USA’s afgående præsident, Donald Trump anerkendt Marokkos suverænitet over Vestsahara, som en af sine sidste handlinger i embedet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Denne anerkendelse af. at en stærk magt har ret til at "overtage" og holde et andet land nede i en fuldstændig absurd menneskelig situation, er simpelt hen en skandale, der ikke må kunne accepteres.

Men - hvad kalder man så EU og EU-landenes forhold til Marokko og Vestsahara?

sagen er, at befolkningen i Vestsahara ikke kan bo ind midt i ørkenen. Det er en urgammel kystbefolkning, hvor havet i årtusinde har givet mad på bordet. Men under Marokkos accepterede overgreb på menneskerettighederne, man i EU priser så højt, tvinger Marokko borgerne til at blive inde på stranden. Og det gør de med ualmindelig grov militær anvendelse og temmelig barske u-retsmæssige straffeforanstaltninger af hele familier og landsbyer.

Og hvorfor udfolder Marokko egentlig denne voldsomme brutalitet overfor et andet folk i et andet land? Jo - forklaringen er, at man udlejer fiskerettighederne ud til EU og der hermed kan give fiskere fra ret til at tømme landets resurser. Og disse EU-lande har da til fulde vist, at de er helt uinteresserede i, og befolkningen i Vestsahara kan spise sig mætte. - Eller om de overhovedet kan overleve.
-----
Næste kapitel er den logiske følge af dette. - Altså at de unge fra Vestsahara i stort omfang flygter til EU-området. Og hvordan behandler man dem så?

Steen K Petersen, Carsten Munk, Estermarie Mandelquist, Arne Albatros Olsen, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, Claus Nielsen, Inge Lehmann, Kim Houmøller, Olaf Tehrani og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

Det bliver nærmere det latterlige: igen og igen at læse hvad EU, USA, Israel med flere på ”Team Danmark” gør: give land væk der ikke er vores, invaderer lande vi danskere ikke kan li, sulter andre ”ulydige” stammefolk, der ikke lever som vi vil. Den etniske folkesjæl vi har, deriblandt den kroniske uskyld, den evner ikke at spørge hvorfor VI VÆLGER at være en del af dette? når andre ”team” gør lignende? Altid hånden klar til stening (PH). Den eneste trøst er, at vores selektive kamp for frihed er så åbenlyst grotesk, at selv de mindre opmærksomme stammefolk på kloden griner og udvikler ”Westlessness”. Se nu kommer de danskere igen fra elfenbenstårnet og dikterer betydning af frihed - og de griner ikke selv! De lykkes holde masken.