Nyhed
Læsetid: 4 min.

Undersøgende medie: FSB stod bag attentatet på Aleksej Navalnij

Researchgruppen Bellingcat har afdækket mobildata og rejsebevægelser, som viser, at den russiske oppositionsaktivist Aleksej Navalnij blev skygget af Ruslands efterretningstjeneste siden 2017, og at kommunikationen i FSB var særligt intens op til attentatforsøget
En undercovergruppe fra Ruslands spiontjeneste FSB fulgte oppositionspolitikeren Aleksej Navalnij på flyrejser til over 30 destinationer, hævder netmediet Bellingcats researchgruppe. Her ses han under en demonstration i Moskva i februar i år.

En undercovergruppe fra Ruslands spiontjeneste FSB fulgte oppositionspolitikeren Aleksej Navalnij på flyrejser til over 30 destinationer, hævder netmediet Bellingcats researchgruppe. Her ses han under en demonstration i Moskva i februar i år.

KIRILL KUDRYAVTSEV

Udland
16. december 2020

En undercovergruppe af attentatmænd fra Ruslands spiontjeneste FSB stod bag forsøget på at giftmyrde oppositionsaktivisten Aleksej Navalnij i august og skyggede ham på adskillige af hans rejser, før de slog til. Sådan lyder konklusionen i en undersøgelse fra netmediet Bellingcats researchgruppe.

Med henvisning til ’omfattende’ mobildata og registreringer af rejsebevægelser rapporterer Bellingcat, at undercovergruppen overvågede Navalnijs færden fra 2017. Tilsyneladende blev giftattentatoperationen sat i værk kort efter Navalnijs erklæring om at ville stille op imod Vladimir Putin ved præsidentvalget i 2024.

FSB’s overvågningshold fulgte oppositionspolitikeren på flyrejser til over 30 destinationer, hævder Bellingcat. Et første attentatforsøg kan ifølge det undersøgende medie have fundet sted i juli, da Navalnij rejste til Kaliningrad på en romantisk miniferie med sin hustru, Julia.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg har fulgt denne hændelse siden ofret blev indlagt i Rusland. Frem for alt i texter i London Times. Der redegøres nøje for en del af forløbet. Jeg spekulerer lidt over den historie der fortælles og om hvorfor. Kort er historien: at Ruslands efterretningstjeneste i tre år har fulgt en modstander til staten. Tidligere forsøgt at slå ham ihjel med gift men mislykkedes, konen fik giften af en fejltagelse, men de brugte en gift der var for svag??? Siden benytter de igen en svag gift, først med en flaske vand på hotelrummet, en flaske hans advokat heldigvis fandt var forgiftet inden rengøringspersonalet kom. Siden drak? han gift i baren på lufthavnen? Bliver indlagt på hospital og senere flytte til Tyskland. Er det historien om katastrofal dårlig effektuering af et drab? Historien om at Rusland er inkompetente? Hvem tror på det og vil fortælle os den historie? Eller? Israel og USA med flere ville, om det var dem, sagsøge for bagtalelser.

Hanne Utoft, Jens Peter Madsen, Ole Arne Sejersen og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Jens Peter Madsen

Hvem er netmediet Billingcats - Har Information undersøgt deres troværdighed - Denne historie virker utroligt løs i fugerne - Jeg ville ønske at Information var lidt mere kritisk også når det handler konflikterne i det østlige Europa.

Jens Peter Madsen. Det er vel ret plausibelt at når systemkritikere bliver forgiftet i en diktaturstater at staten og dens efterretningstjenester så er involveret?

Stig Hartvig Nielsen

Bellingcat er alt andet end neutrale. Det er et led i George Soros og NATO's krig mod Rusland, og udover Soros - så finansieres Bellingcat også af NED, der er et redskab for USA's udenrigspolitik - med et budget på mange hundrede millioner dollars.

Hanne Utoft, Michael Gudnæs og kjeld hougaard anbefalede denne kommentar

Ydermere: Den læge der behandlede Aleksej i Rusland og lod ham overføre til Tyskland er blevet forfremmet til chef for distriktets sundhedsvæsen. "TheTimes" havde informationen paa hjemmesiden faa minutte - saa var den vaek. Paa den lyse side, godt nyt for oppositionelle, det er ikke Mosad eller CIA eller Saudi de har efter sig, men udugelige agenter som efter tre aar mislykkes med et drab.

Michael Gudnæs

Det er da fantastiske nyheder, hvis det ellers passer. Nu kan alle de lande, som har gjort det til en forudsætning for deres egen lykke at betragte Rusland som en fjende, da slappe fuldstændigt af. Hvis den højt profilerede FSB virkelig er så amatøragtige, at de kommunikerer direkte med hinanden over helt åbne og registrerede telefoner mens de er på mission, og optræder på flyselskabers passagerlister under eget navn, og både tele og flyselskabers lister er åbne for offentligheden - ja så er for det første Rusland vist et mere demokratisk åbent land end f. eks USA, og for det andet er FSB en flok spejderdrenge, der ikke engang kan finde ud af at udføre et enkelt lille mord, selvom de ifølge Bellincat har haft ti mand på sagen i tre år.

De skulle måske sende deres agenter på kursus i Israel - Mossad har da virkelig styr på det der med at myrde folk - også på fremmed territorium, hvis nødvendigt.

Michael Gudnæs

Ovenstående er naturligvis tyk ironi - Jeg har set Navalny's egen video, hvor han i lyntempo opremser alle de påstande, Bellingcat har stillet op - hvorefter han springer til de konklusioner, der passer ham og hans bagmænd.

Det er rimeligt utænkeligt at FSB skulle stå bag et så kluntet mordforsøg. Men Navalny har brugt en del kræfter på at afsløre korruption i Moskva, så mon ikke det er folk fra underverdenen som har hældt pulveret i hans morgenmælk? En officiel undersøgelse og evt retssag ville måske være en god ide.

Åh ja det gamle argument “Putin er så professionel at hvis han ville have Navalny død var han naturligvis død. Ergo, Putin har intet med det at gøre”.

Taget i betragtning at Putin er en kynisk, voldsparat diktator i et land hvor journalister har så dårlig balance at de dratter ud af et vindue og ned på åben gade hvis de bare er i nærheden af ét er sandsynligheden for at andre turde dræbe en så prominent person som Navalny uden godkendelse fra kammerat Putin nok ret lille.