Nyhed
Læsetid: 4 min.

Undersøgende medie: FSB stod bag attentatet på Aleksej Navalnij

Researchgruppen Bellingcat har afdækket mobildata og rejsebevægelser, som viser, at den russiske oppositionsaktivist Aleksej Navalnij blev skygget af Ruslands efterretningstjeneste siden 2017, og at kommunikationen i FSB var særligt intens op til attentatforsøget
En undercovergruppe fra Ruslands spiontjeneste FSB fulgte oppositionspolitikeren Aleksej Navalnij på flyrejser til over 30 destinationer, hævder netmediet Bellingcats researchgruppe. Her ses han under en demonstration i Moskva i februar i år.

En undercovergruppe fra Ruslands spiontjeneste FSB fulgte oppositionspolitikeren Aleksej Navalnij på flyrejser til over 30 destinationer, hævder netmediet Bellingcats researchgruppe. Her ses han under en demonstration i Moskva i februar i år.

KIRILL KUDRYAVTSEV

Udland
16. december 2020

En undercovergruppe af attentatmænd fra Ruslands spiontjeneste FSB stod bag forsøget på at giftmyrde oppositionsaktivisten Aleksej Navalnij i august og skyggede ham på adskillige af hans rejser, før de slog til. Sådan lyder konklusionen i en undersøgelse fra netmediet Bellingcats researchgruppe.

Med henvisning til ’omfattende’ mobildata og registreringer af rejsebevægelser rapporterer Bellingcat, at undercovergruppen overvågede Navalnijs færden fra 2017. Tilsyneladende blev giftattentatoperationen sat i værk kort efter Navalnijs erklæring om at ville stille op imod Vladimir Putin ved præsidentvalget i 2024.

FSB’s overvågningshold fulgte oppositionspolitikeren på flyrejser til over 30 destinationer, hævder Bellingcat. Et første attentatforsøg kan ifølge det undersøgende medie have fundet sted i juli, da Navalnij rejste til Kaliningrad på en romantisk miniferie med sin hustru, Julia.

Under turen følte Julia sig pludselig utilpas. På en café ved stranden blev hun overvældet af svimmelhed, men kunne dog vakle tilbage til sit hotel. »Aldrig i mit liv har jeg haft det så fysisk dårligt,« husker hun. En måned senere fløj Navalnij til Sibirien for at fortsætte sin kampagne for at få russiske vælgere til at stemme på antiKreml-kandidater ved valget til Dumaen. Han kollapsede på vej i et fly fra Tomsk til Moskva. Flyet nødlandede i Omsk, hvor Navalnij fik akutbehandling på hospitalet. Siden blev han fløjet til Tyskland for yderligere lægebehandling.

Tyske læger bekræftede, at Navalnij var blevet udsat for forgifning med Novichok, den samme dødbringende nervefgift, der blev brugt af to russiske snigmorderagenter mod den tidligere russiske efterretningsagent Sergej Skripal og hans datter Julia Skripal i Salisbury, England. Giftattentaterne i Salisbury var et værk af Ruslands militære efterretningstjeneste GRU, har den britiske regerings undersøgelser siden fastslået. Navalnij-attentatet blev derimod udført af FSB, hævder Bellingcat – en vurdering, som vestlige regeringer og efterretningstjenester deler. 

Højeste niveau

FSB-officerer rejste fra Moskva til Novosibirsk sammen med Navalnij og fulgte ham derefter til Tomsk, rapporterer Bellingcat. Mindst fem yderligere FSB-medarbejdere understøttede missionen. Nogle tog videre til Omsk, hvor Navalnij lå i koma i en hospitalsrespirator. Medlemmer af enheden kommunikerede under hele turen med hinanden, hedder det i Bellingcats undersøgelse. Der var pludselige højdepunkter af kommunikativ aktivitet kort før forgiftningen, da Navalnij forlod sit hotel tidligt om morgenen og satte kursen mod Tomsk Lufthavn. Med henvisning til teledata og rejseoptegnelser vurderer Bellingcat, at giftattentatet i august må have været godkendt »på højeste niveau i Kreml.«

I 2016 konkluderede en britisk officiel undersøgelse, at Putin og FSB’s daværende direktør ’sandsynligvis’ havde godkendt polonium-giftmordet på Alexander Litvinenko. Den russiske dissident Litivnenko døde efter indtagelse af radioaktiv te, som han fik serveret i London under et møde med to FSB-agenter. Et af de institutter, der hævdes involveret i Litvinenkos forgiftning, er Moskvas Videnskabelige Forskningsinstitut nr. 2, NII-2, der også kendes som ’KGB’s giftfabrik’. Otte medlemmer af Navalnij-attentatgruppen skulle arbejde på dette institut, hævder Bellingcat med henvisning til data fra mobiltelefontårne. Officererne opererede angiveligt fra et sikkert anlæg i instituttet, et dystert firkantet beigefarvet bygningskompleks i det sydvestlige Moskva. Telefonmetadata placerer FSB’s enhed på yderligere to steder, herunder en »hemmeligholdt, stærkt sikret« FSB-forbindelse i den nordlige Moskva-forstad Mytisjtji.

Bellingcat hævder, at en højtstående militærforsker – oberst Stanislav Maksjakov – står i spidsen for det hemmelige program. Maksjakov har tidligere arbejdet på et kemisk institut i den lukkede by Sjikhanij-1. Det var her, sovjetiske forskere udviklede en ny generation af dødbringende nervegifte, herunder Novichok. Maksjakov har ikke kunnet træffes for en kommentar.

Dæknavne

De andre medlemmer af det påståede forgiftningsteam har forskellige baggrunde. Nogle havde medicinske grader, andre var eksperter i kemiske våben og specielle operationer. Under deres rejser benyttede de sig både af deres egne navne og af dæknavne, afhængigt af opgaven, konstaterer Bellingcat. I en video, der blev offentliggjort på YouTube, beskriver Navalnij FSB’s forsøg på at dræbe ham som ’statsterror’. Han hævder, at en sådan operation kun kunne gennemføres med Putins personlige godkendelse. Ruslands præsident gav ordren til FSB-chef Alexander Bortnikov, vurderer Navalnij.

Kreml vil efter alt at dømme blankt afvise Bellingcats seneste scoop, der blev offentliggjort mandag på det russisksprogede webmedie The Insider og det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel foruden i avisen El Pais i Spanien og på CNN. Moskva siger, at der ikke findes beviser på, at Navalanij blev forgiftet, og at der ikke er nogen sag at undersøge.

Sidste måned påstod Ruslands udenrigsminister, Sergei Lavrov, at Navalnij nok snarere var blevet forgiftet på flyet til Tyskland, eller da han ankom til Berlin. Navalnij – som endnu ikke er vendt tilbage til Moskva – har tidligere sagt, at kun FSB eller den russiske udenrigsefterretningstjeneste SVR kunne stå for attentatforsøget. På trods af Moskvas vedholdende officielle benægtelser er efterforskningen pinlig for de russiske efterretningstjenester, som i de seneste år har fået hundredvis af hemmelige agenter afsløret.

I 2018 identificerede Bellingcat Salisbury-snigmorderne som Anatoliy Chepiga og Alexandr Misjkin. De to fløj fra London til Moskva ved hjælp af ægte pas med falske navne. Russiske spioner ser ud til ikke at være teknisk på højde med det 21. århundredes landskab af digital information, hvilket gør deres bevægelser lette at følge. Navalnij-attentatgruppen brugte ganske vist engangsmobiltelefoner med taletidskort, rapporterer Bellingcat  men nogle gange sammen med almindelige telefoner, som kunne spores.

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg har fulgt denne hændelse siden ofret blev indlagt i Rusland. Frem for alt i texter i London Times. Der redegøres nøje for en del af forløbet. Jeg spekulerer lidt over den historie der fortælles og om hvorfor. Kort er historien: at Ruslands efterretningstjeneste i tre år har fulgt en modstander til staten. Tidligere forsøgt at slå ham ihjel med gift men mislykkedes, konen fik giften af en fejltagelse, men de brugte en gift der var for svag??? Siden benytter de igen en svag gift, først med en flaske vand på hotelrummet, en flaske hans advokat heldigvis fandt var forgiftet inden rengøringspersonalet kom. Siden drak? han gift i baren på lufthavnen? Bliver indlagt på hospital og senere flytte til Tyskland. Er det historien om katastrofal dårlig effektuering af et drab? Historien om at Rusland er inkompetente? Hvem tror på det og vil fortælle os den historie? Eller? Israel og USA med flere ville, om det var dem, sagsøge for bagtalelser.

Hanne Utoft, Jens Peter Madsen, Ole Arne Sejersen og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Jens Peter Madsen

Hvem er netmediet Billingcats - Har Information undersøgt deres troværdighed - Denne historie virker utroligt løs i fugerne - Jeg ville ønske at Information var lidt mere kritisk også når det handler konflikterne i det østlige Europa.

Jens Peter Madsen. Det er vel ret plausibelt at når systemkritikere bliver forgiftet i en diktaturstater at staten og dens efterretningstjenester så er involveret?

Stig Hartvig Nielsen

Bellingcat er alt andet end neutrale. Det er et led i George Soros og NATO's krig mod Rusland, og udover Soros - så finansieres Bellingcat også af NED, der er et redskab for USA's udenrigspolitik - med et budget på mange hundrede millioner dollars.

Hanne Utoft, Michael Gudnæs og kjeld hougaard anbefalede denne kommentar

Ydermere: Den læge der behandlede Aleksej i Rusland og lod ham overføre til Tyskland er blevet forfremmet til chef for distriktets sundhedsvæsen. "TheTimes" havde informationen paa hjemmesiden faa minutte - saa var den vaek. Paa den lyse side, godt nyt for oppositionelle, det er ikke Mosad eller CIA eller Saudi de har efter sig, men udugelige agenter som efter tre aar mislykkes med et drab.

Michael Gudnæs

Det er da fantastiske nyheder, hvis det ellers passer. Nu kan alle de lande, som har gjort det til en forudsætning for deres egen lykke at betragte Rusland som en fjende, da slappe fuldstændigt af. Hvis den højt profilerede FSB virkelig er så amatøragtige, at de kommunikerer direkte med hinanden over helt åbne og registrerede telefoner mens de er på mission, og optræder på flyselskabers passagerlister under eget navn, og både tele og flyselskabers lister er åbne for offentligheden - ja så er for det første Rusland vist et mere demokratisk åbent land end f. eks USA, og for det andet er FSB en flok spejderdrenge, der ikke engang kan finde ud af at udføre et enkelt lille mord, selvom de ifølge Bellincat har haft ti mand på sagen i tre år.

De skulle måske sende deres agenter på kursus i Israel - Mossad har da virkelig styr på det der med at myrde folk - også på fremmed territorium, hvis nødvendigt.

Michael Gudnæs

Ovenstående er naturligvis tyk ironi - Jeg har set Navalny's egen video, hvor han i lyntempo opremser alle de påstande, Bellingcat har stillet op - hvorefter han springer til de konklusioner, der passer ham og hans bagmænd.

Det er rimeligt utænkeligt at FSB skulle stå bag et så kluntet mordforsøg. Men Navalny har brugt en del kræfter på at afsløre korruption i Moskva, så mon ikke det er folk fra underverdenen som har hældt pulveret i hans morgenmælk? En officiel undersøgelse og evt retssag ville måske være en god ide.

Åh ja det gamle argument “Putin er så professionel at hvis han ville have Navalny død var han naturligvis død. Ergo, Putin har intet med det at gøre”.

Taget i betragtning at Putin er en kynisk, voldsparat diktator i et land hvor journalister har så dårlig balance at de dratter ud af et vindue og ned på åben gade hvis de bare er i nærheden af ét er sandsynligheden for at andre turde dræbe en så prominent person som Navalny uden godkendelse fra kammerat Putin nok ret lille.