Analyse
Læsetid: 7 min.

Afrikaekspert: Efter Trump gider afrikanske ledere ikke engang lade, som om de har demokrati

Trumps antidemokratiske opførsel har ødelagt billedet af USA som demokratisk forbillede og skabt en trend, hvor autoritære ledere i blandt andet Afrika ikke engang forsøger at dække over valgsnyd, siger afrikaekspert Nic Cheeseman. Torsdag går Uganda til valg, og den 76-årige præsident, der kaldes olympisk mester i valgsnyd, forventes at vinde trods populær modstander
På torsdag er der valg i Uganda, og den populære 38-årige reggaemusiker og politiske aktivist Bobi Wine (billedet) er den stærkeste modkandidat, som den 76-årige præsident Yoweri Museveni, der har siddet på magten siden 1986, nogensinde har stået over for. Alligevel spås Bobi Wine ingen chancer, fordi ingen tror på noget nær et fair valg.

På torsdag er der valg i Uganda, og den populære 38-årige reggaemusiker og politiske aktivist Bobi Wine (billedet) er den stærkeste modkandidat, som den 76-årige præsident Yoweri Museveni, der har siddet på magten siden 1986, nogensinde har stået over for. Alligevel spås Bobi Wine ingen chancer, fordi ingen tror på noget nær et fair valg.

Sumy Sadurni

Udland
13. januar 2021

Dagen efter den amerikanske kongresbygning blev stormet af Trump-støtter i sidste uge, meddelte Zimbabwes præsident Emmerson Mnangagwa på Twitter, at episoden endegyldigt beviste, at USA ikke længere »har moralsk ret til at straffe andre lande under påskud af at forsvare demokrati«.

Han sigtede efter de sanktioner, som han selv og andre ledende politikere i Zimbabwe har været underlagt i årtier for blandt andet at undergrave landets demokratiske processer. Men under Donald Trumps præsidentperiode er den begrundelse for at straffe andre lande blevet temmelig hyklerisk, mener mange.

En sydafrikansk twitterbruger jokede med, at Zimbabwes præsident vil holde øje med magtoverdragelsen i Washington for at overveje eventuelle afrikanske sanktioner mod USA. Og mange andre tweetede løs om, at USA nu selv er et »shithole country«, som Trump tidligere har kaldt afrikanske lande.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Trist og ærgerligt. EU er dog ikke samme sted. USA har dog ikke demokrati, sålænge deres valgsystem underbygger "the winder takes it all", hvilket betyder at den "lille" halvdels stemmer er tabte. Demokratur!

Michael Kamp, P.G. Olsen, Carsten Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
thomas jørgensen

USA..... et forbillede for demokratiet ? .Den lader vi lige stå lidt

Michael Kamp, Espen Bøgh, Klaus Lundahl Engelholt, Peter Beck-Lauritzen, Gitte Loeyche, Mogens Holme, Jeppe Lindholm og John Andersen anbefalede denne kommentar
Ib Gram-Jensen

Billedet af USA som demokratisk forbillede ville nok både før - og efter? - Trump have stået stærkere, hvis USA ikke havde støttet diktatoriske regimer i så mange tilfælde og ikke i andre havde været med til at styrte demokratisk valgte ledere.

Michael Kamp, Estermarie Mandelquist, Else Marie Arevad, Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen, Gitte Loeyche, Mogens Holme, John Andersen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og kjeld hougaard anbefalede denne kommentar
Mads Østergaard

Det er da lige så meget de liberale og demokraternes adfærd der viser hykleriet i det vestlige demokrati. Pelosi har støttet alle demonstrationer og oprør i udlandet og internt oUSA, lige indtil at det var højrefløjen som demonstrerede så gik de for vidt. Var der nogen som sagde dobbeltmorale?
Hvordan forsvarer man at twitter blokere en præsident? Hvordan forsvarer at Amazon, twitter, google og facebook lukke og destruere en konkurrent fordi den er højre orienteret? Alt dette er adfærd som vesten har kritiseret andre for.

Samtidig så har domstolenes afvisning af at køre retsagerne om valgsvindel efterladt et tvivlsspørgsmål. De har sikkert gjort det for ikke at skade republikken, men det havde da været bedre at køre sagen og få absolut bevist at der ikke var svindel. Højrefløjen vil for evigt påstå at der var svindel fordi der ikke blev kørt en retsag.

Jeppe Lindholm

i 1986 befriede Yoweri Museveni Uganda. Nu skal Uganda befries fra Yoweri Museveni. En Museveni, som er overbevist om Uganda kun har en fremtid med ham som egenrådig leder. Han har haft 34 år til at skabe et demokratisk Uganda. I stedet er årene kun blevet brugt til brutalt at fastholde magten.

Danmark skal gøre sin store økonomiske støtte til landet afhængig af, at der afvikles frie valg i Uganda og ikke mindst at Yoweri Museveni stopper med at sætte politiet brutale styrker inf mod oppositionen.

Yoweri Museveni metoder er uddateret og Uganda hænger fast i en stillestående Museveni sump.

Peter Beck-Lauritzen, Ib Gram-Jensen, Carsten Hansen og Andreas Baumann anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Jeppe Lindholm.
Nogle mennesker vil nok mene, at det du skriver er indblanding i interne forhold og et udtryk for "koloniherre-mentalitet".
Men jeg er ganske enig i din holdning.
Demokratiske lande skal ophøre med at støtte regimer der regeres af diktatorer af en hver slags.

Bent Nørgaard, Peter Beck-Lauritzen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Man kan i høj grad diskutere om USA er et demokrati. Der er masser, der taler for, at det snarere er et plutokrati, ligesom deres valgsystem, der blev skruet sammen for at imødekomme de konføderale slavestater i 1800-tallet, næppe kan kaldes særlig demokratisk.

Men USA har trods alt en række solide demokratiske institutioner og et system af checks and balances, som er helt og aldeles fraværende i diverse bananrepublikker. Så i den forstand kan afrikanske diktatorer ikke søge ly bag USA og den trumpisme, som har hærget de seneste fire år.

Bent Nørgaard, Peter Beck-Lauritzen og Svend Jespersen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Næsten alle medier og en stor antal eksperter vælter sig i diverse Trump analyser mens Youtube/Facebook/Twitter i et koordineret aktion har sat ham i en medie gabestok uden mulighed for at svare igen. Og alle sammen påråber sig demokratiet.

Niki Dan Berthelsen

At sige USA er et forbillede og de dermed har et ansvar for at man i Afrika ikke længere vil lyve om deres tilgang, det er at lægge ansvar for dårlig opførsel i Afrika over på USA.

Man kan ikke bruge andres slette opførsel til at sige så må vi også.

Jeg synes egentlig at det vil klæde alle politikere, uanset land eller styreform, at være ærlige om hvad de gør. (Det var Trump jo ikke).

Man er tættere på en dialog ved at kalde en spade for en spade.

kjeld hougaard

Forskellige mennesker ER forskellige. Skandinaver så forskellig at befolkningen – vi små 30millioner [på størrelse med Delhi/Shanghai] – vi har gennem historiens udvikling på grund af vores forskelligheder, fordelt os på 4-5 statsdannelser. Vi har haft demokrati i vores nuværende form i 100 år. Det danske stammefolk er forskellig fra alle andre i graden af den overbevisning hvormed vi tror at vi ved meget bedre end alle andre stammefolk i verden, hvordan de skal leve = som danskere gør. Selv Svenskere gør det oftest helt forkert. En Dansk står altid med hånden klar til stening i fordømmelse af dem der afviger fra vores norm. Ja vi skyder bogstaveligtalt på folk i Afrika, etniske grupper som blev placeret i en stat hvis grænser vi i Vesten har dikteret. De har måtte finde en måde at få det til at fungerer i færre end 70 år. En dansker påstår at de bare skal gøre som vi! For demokrati er en helligdom. Patetisk! et diktatur kan for nogle vaere meget bedre

Carsten Hansen

jeg nægter at nedgøre folk ved at påstå de kun er i stand til at leve under en diktator.

Som demokratisk sindet mener jeg naturligvis at alle mennesker her på jorden bør leve med de menneskerettigheder der er vedtaget af demokratiske nationer; At disse selvfølgelig er universelle.

Retningen mod demokrati og væk fra teokratier, plutokratier og alskens former for enevælde eller fåmandsvælde, er den eneste vi skal fremme.
Vejen til demokrati er lang, men der er ingen grund til at udsætte starten på turen