Portræt
Læsetid: 16 min.

En bamse og »en fantastisk mand«? En tom skal og en løgner? Hvem er Boris Johnson egentlig?

I foråret var han nær død af COVID-19, to uger efter blev han far for sjette gang (mindst), og mens 90.000 briter snart er omkommet af corona, har han gennemført sit store løfte: Brexit. Boris Johnson har haft et vildt år, men hvem er dette »monster«, som en fransk journalist engang forfærdet kaldte ham, egentlig? Og hvad vil han? Altså ud over at have det sjovt?
Kort før nytår gennemførte Boris Johnson sit helt store politiske løfte: Brexit. Men hans popularitet daler. Måske hænger klovneri og corona dårligt sammen? Boris Johnson har engang sagt, at det »ofte er nyttigt at give folk indtryk af, at man bevidst foregiver ikke at vide, hvad der foregår. Virkeligheden kan jo være, at man faktisk ikke helt ved, hvad der foregår, men så kan folk ikke se forskel«. Lige nu vil briterne måske gerne føle, at premiereministeren ved, hvad der foregår.

Kort før nytår gennemførte Boris Johnson sit helt store politiske løfte: Brexit. Men hans popularitet daler. Måske hænger klovneri og corona dårligt sammen? Boris Johnson har engang sagt, at det »ofte er nyttigt at give folk indtryk af, at man bevidst foregiver ikke at vide, hvad der foregår. Virkeligheden kan jo være, at man faktisk ikke helt ved, hvad der foregår, men så kan folk ikke se forskel«. Lige nu vil briterne måske gerne føle, at premiereministeren ved, hvad der foregår.

David Cliff

Udland
16. januar 2021

Man spærrede da godt nok øjnene op, når den 24-årige nyudnævnte korrespondent for det britiske dagblad The Telegraph væltede ud af sin bulede røde Alfa Romeo med AC/DC bragende fra bilanlægget og igen-igen skramlede for sent ind ad døren til pressemødet i EU-Kommissionen i Bruxelles med krøllet tøj og uglet hår.

Men selv om en fransk journalist engang angiveligt så på den blonde brite og forfærdet udbrød, »qui est ce monstre?« – hvem er dette monster? – så fik Boris Johnson allerede dengang verden til at le.

Læserne lo af hans vanvittige EU-historier: Ville the Brussels bureaukrats virkelig forbyde chips med rejesmag og standardisere kondomstørrelser, sådan som han skrev?

Grå embedsmænd trak på smilebåndet over hans bevidst dårlige fransk og rodede hår.

Og selv om Boris Johnson notorisk brugte for mange penge, notorisk skrev og afleverede sine artikler i sidste sekund og i bedste fald have et liberalt forhold til sandheden, lo hans arbejdsgiver også:

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Den der ler sidst, ler bedst! Boris eller folket? Vi får, snart, at se! Allerede nu, er der tomme hylder i butikkerne! Om det ligner Boris, som en tom skal, er ikke til at vide? Hvorfor skred Cummingham, mon?

René Arestrup

Boris er et kæmpe stort fupnummer. Og det får briterne at mærke...

Peter Beck-Lauritzen, Lars F. Jensen, Mogens Holme og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

For en tunghør er oplysningen om Boris Johnsons tidlige "døvhed" en mulig forklaring på klovneadfærden, uanset hvilket ord du bruger om klovnen. Når man ikke kan høre hvad der siges omkring en, er man en dårlig deltager og har ofte, sat på spidsen, blot to valg: isolation, at se på verden som en stumfilm, eller at dominere, beherske scenen.
Andre kan ha’ gjort andre erfaringer, det vil jeg bestemt ikke udelukke, men jeg genkendte pludselig noget da jeg læste om døvheden i BJ’s barndom. Klovnerollen er et muligt valg i en trængt situation.

Peter Beck-Lauritzen, Christel Gruner-Olesen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar