Analyse
Læsetid: 3 min.

Benådningen af Steve Bannon kan være et tegn på, at Trump bevæger sig endnu længere mod højre

På vej ud ad døren har Trump udstedt en lange række benådninger. Et broget persongalleri af svindlere, republikanere og et par rappere. Mest iøjnefaldende er benådningen af Steve Bannon, der kan ses som et tegn på, at Trump bevæger sig længere mod højre
»Vi kommer tilbage i en eller anden form,« afsluttede Trump sin sidste tale som præsident på luftbasen i Maryland. Nogle spekulerer i, at han og Steve Bannon, som Trump benåede på sin sidste dag som præsident, vil begynde et nyt højrepopulistisk parti.

»Vi kommer tilbage i en eller anden form,« afsluttede Trump sin sidste tale som præsident på luftbasen i Maryland. Nogle spekulerer i, at han og Steve Bannon, som Trump benåede på sin sidste dag som præsident, vil begynde et nyt højrepopulistisk parti.

Mandel Ngan

Udland
21. januar 2021

Som sin sidste gerning, inden Donald Trump steg op i Air Force One og fløj – først til Base Andrews, hvor han holdt afstedstale for en mindre skare og senere videre til Florida for at genoptage sit civile liv – benådede den afgående præsident 73 personer og nedsatte straffe for 70 andre.

På en lang liste præget af lurvede forretningsfolk og korrupte politikere står også Steve Bannon, der ellers var anklaget for at have svindlet Trump-tilhængere, som troede, at de donerede til fonden We Build the Wall. Ud over at have været bestyrelsesformand for det højreorienterede medie Breibart, var Bannon chefideolog for Trumps kampagne i 2016 og toprådgiver i Det Hvide Hus, indtil Trump fyrede ham i august 2017.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Oreskov

Imidlertid var der ingen benådning for den indianske aktivist Leonard Peltier, der har siddet, som politisk fange i over 30 år i USA.

Hanne Ribens, Steen Sohn, Torben Lindegaard, Morten Voss, Søren Larsen, Peter Mikkelsen, Peter Beck-Lauritzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ruth Sørensen, Arne Lund, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme, Per Torbensen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

Jo længere ud til siden man bevæger sig, jo større er chancen for at falde helt ud over kanten, så det må Trump gerne gøre.

Helle Walther, Peter Beck-Lauritzen, Poul Rasmussen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Poul Anders Thomsen, o.k. - hvis der var garanti for faldet.

Hulheden i al den snak om demokrati og retsstat dementeres af benådningerne - aunset hvem der gør det.

Peter Beck-Lauritzen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Mathias Sindberg

Det præsidentielle benådningssystem er ret pudsigt.

F. ex. er en familie af dansk afstamning blevet benådet for forbrydelser begået engang i 1980'erne. De har for længst afsonet deres domme; så det kan der ikke ændres på.

Men på en eller anden måde er det altså bedre at have fået en dom og blevet benådet af præsidenten - end at have fået en dom og udstået sin straf.

Men Gregory, Deborah og Martin Jorgensen blev benådet af Trump på vej ud af døren.
Martin Jorgensen sågar posthumt - han døde i 2019.

Jeppe Lindholm

Steve Bannon er en person, som i høj grad opildner til uroligheder og optøjer på den yderste højrefløj i USA - Han har endog forsøgt sig med indflydelse i det europæiske højrefløjs miljø - og har i den form været en enorm støtte og brobygger for Donald Trump - Uden Bannon var Trump aldrig blevet præsident.

Så, hvad end Trump er politisk skyldig i, så er Bannon medskyldig.

Helle Walther

Lad ham falde og tage Bannon med, de er pest begge to for USA