Baggrund
Læsetid: 8 min.

Danmark deler stadig mere viden med Kina – nu skal samarbejdet granskes

Med enorme investeringer og en yderst målrettet indsats er Kina på rekordtid blevet integreret i det globale videnssamfund. Det er forbundet med muligheder for danske forskere – men i stigende grad også risici. Regeringen vil kortlægge truslerne i det internationale forskningssamarbejde og forebygge, at dansk viden misbruges
Kina stormer frem inden for blandt andet forskning i kunstig intelligens og overvågning. Herhjemme er et udvalg er nu i gang med at afdække potentielle faldgruber for internationalt forskningssamarbejde, og Danmark er langtfra det eneste land, der spejder nervøst mod øst: Arbejdet med at sikre nationale forskningsinstitutioner og -miljøer mod utilsigtede kinesiske overraskelser er noget nær en global trend.

Kina stormer frem inden for blandt andet forskning i kunstig intelligens og overvågning. Herhjemme er et udvalg er nu i gang med at afdække potentielle faldgruber for internationalt forskningssamarbejde, og Danmark er langtfra det eneste land, der spejder nervøst mod øst: Arbejdet med at sikre nationale forskningsinstitutioner og -miljøer mod utilsigtede kinesiske overraskelser er noget nær en global trend.

Hector Retamal

Udland
29. januar 2021

Hen over sommeren kunne man i Politiken og Jyllands-Posten læse, hvordan dansk forskning har gavnet den kinesiske hær og overvågningsindustri. Danske universiteter har blandt andet bidraget til at udvikle algoritmer, der kan misbruges til masseovervågning og samarbejdet med en kinesisk militæringeniør om at forfine elektriske komponenter, der anvendes i strømsystemer på skibe og ubåde.

Eksemplerne vidner om, hvordan dansk-kinesisk samarbejde risikerer at bidrage til krænkelser af menneskerettigheder eller til at modernisere Folkets Befrielseshær. Det har vakt opsigt i akademiske kredse og bekymring på Christianborg. Derfor skal den kinesiske appetit på viden – og de danske implikationer – nu granskes.

I efteråret nedsatte regeringen et udvalg, der skal afdække potentielle faldgruber for internationalt forskningssamarbejde. Udvalget skal identificere risici forbundet med brud på principper om forskningsintegritet, etiske udfordringer, udenlandsk indblanding og tyveri samt dilemmaer relateret til misbrug af forskningsresultater.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

' I Vesten er akademisk samarbejde et spørgsmål om i fællesskab at bringe videnskaben fremad. I Kina er teknologisk udvikling først og fremmest et redskab til at stimulere økonomien og skabe en national fordel i konkurrencen mellem stater og magtblokke.'
Er teknologisk udvikling ikke også et redskab der kan stimulere dansk økonomi? Norsk? Amerikansk? Tjekkisk...? Kan økonomisk udvikling i disse lande ikke også skabe en national fordel i konkurrencen med andre stater og magtblokke? Lever vi ikke alle i konkurrencestater? Det troede jeg var et liberalt gode?
Endnu en anti-kinesisk artikel i Information. Man merkt die Absicht und wird verstimmt..

Søren Dahl, kjeld hougaard og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

I en lang række EU-lande arbejder universiteterne tæt sammen med Kina. Det gælder både udveksling af viden og udveksling af forskere.

I flere lande har dette medført kritik fra regeringer, men universiteterne er frie, og gør, hvad de syntes, gavner dem og deres sociale netværk.

jens christian jacobsen

@ Gert Romme. Ja, heldigvis kan universiteterne gøre det - endnu. Vi må stå sammen om fri forskning og meningsudveksling på tværs af grænserne. Og på trods af regeringers leflen for stormagternes modstand.

Jeppe Lindholm

Kineserne har en langsigtet strategisk nøje tilrettelagt vision. En intelligent tilgang helt uden politiske og økonomiske krav i en win/win situation. Sådan en vision mangler EU fuldkommen. Her mener særligt den blå blok, at det kapitalistiske marked løser alle problemer. En kæmpe fejl, hvor det kun er muligheden for den kortfristede økonomiske gevinst, som tæller. Samfundet overordnet set tæller ikke og det er fuldstændig blottet for strategi og visioner. På sigt en taber vej uden samlet holdepunkt. Det er her kineserne er den kapitalistiske model total overlegen. Her i vesten bygger vi på den individuelle helt, mens kineserne bygger på en samlet list i interesse for helheden.

Vesten vil blive overhalet venstre om i en fart og et tempo som vil komme helt bag på os. Hvis det ikke allerede er sket.

kjeld hougaard

Edison: Nej, jeg gjorde ikke 3000 forsøg for at forstå hvordan man skaber er glødelampe. Jeg gjorde kun ėt – de 3000 viste hvordan man ikke skal gøre det”. En illustration af et Deng dictum og basis for Deng-dynastiet: ”Praksis er det eneste kriterium for sandhed”. Fra Maotidens rand af Kinas kollaps til dagens Kina med verdens højeste GDP-PPP? Kan ingen vel benægte at Kina har fundet en vej der fungerer for dem?
Lee Hsien Loong [Singapore] i Davos tale i går: ”Kina er blevet en stor magt – samarbejde og konkurrence er at foretrække for konfrontation, et senere vil gøre os alle fattigere. Dette bliver specielt svært for USA [og Danmark] som efter Sovjetunionens sammenbrud var den eneste store magt i verden, og de kunne bestemme alt".
Information følger USA's konfrontation linje – og om det fungerer til vores bedste? Så er det, det helt rigtige, for os. Om ikke? Finder vi nok ud af det hen ad vejen.

jens christian jacobsen og Søren Dahl anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

I Tyskland ryster man i bukserne for at kineserne allerede har opkøbt for meget tysk knowhow. Kineserne investere enormt i Tyskland. Ikke for at skabe tyske arbejdspladser, men for at opkøbe hele teknologiske virksomheder med hud og hår. Og som mange andre er tyskerne hoppet på fristelsen for den hurtige kortsigtede gevinst. Typisk kapitalistisk uden syn for fremtiden, hvor det fremadrettet så er kineserne, som sider på knowhow, patenter og den fremtidige indtjening og arbejdspladser. Alle jublede over kinesiske investeringer. Men da virkeligheden efterfølgende ramte forstumte jublen. Og det tabte vender ALDRIG tilbage. Det er tabt for evigt.

Jeppe Lindholm

I vesten tænker vi "nu har vi outsourcet til billig arbejdskraft i Kina".

Kineserne derimod tænker "nu har vi fået knowhow overført fra vesten til Kina. Og det helt uden omkostninger".

Sådan var det jo ikke meningen med kapitalismen. Vel. Ha ha ha

»Kombinationen af politik og økonomi er en anden i Kina. I Vesten er akademisk samarbejde et spørgsmål om i fællesskab at bringe videnskaben fremad. I Kina er teknologisk udvikling først og fremmest et redskab til at stimulere økonomien og skabe en national fordel i konkurrencen mellem stater og magtblokke. Det er noget, vestlige akademikere ikke har været gode til at forstå, selv om det er blevet bedre over de seneste par år,« forklarer Frank Bekkers til Information.
"... forklarer Frank Bekkers til Information". Er det seriøst? Er det en vittighed, en parodi, ironi, satire? Eller er det bare rystende naivt? Som om det var en åbenbaring, en øjenåbner, en sensation, en afsløring eller en dyb erkendelse. Prøv også at læse denne sætning igen "I Kina er teknologisk udvikling først og fremmest et redskab til at stimulere økonomien og skabe en national fordel i konkurrencen mellem stater og magtblokke". Jamen dog. Er det kun i Kina, de er så maliciøse, at de anvender forskning som grundlag for økonomisk udvikling?
Helge Sanders: ”Kortest vej fra forskning til faktura” viser, at han så i virkeligheden var kineser indeni eller måske det, der var være...???