Analyse
Læsetid: 6 min.

Demokraternes kontrol med Senatet åbner døren på klem for Bidens reformplaner

Trods demokraternes to opsigtsvækkende senatssejre i Georgia tirsdag holder kommende præsident Joe Biden fast i at lovgive hen over midten i Kongressen. Men en forsonende linje over for republikanerne møder skepsis fra progressive demokrater
Den kommende amerikanske præsident, Joe Biden, signalerer, at han vil prioritere en tværpolitisk linje højere end Donald Trump og Mitch McConnell gjorde gennem de seneste fire år.

Den kommende amerikanske præsident, Joe Biden, signalerer, at han vil prioritere en tværpolitisk linje højere end Donald Trump og Mitch McConnell gjorde gennem de seneste fire år.

Jim Watson

Udland
8. januar 2021

Trumptilhængeres stormløb på den amerikanske kongresbygning onsdag eftermiddag overskyggede fuldstændigt en begivenhed, der efter alt at dømme vil bidrage mere til dybe forandringer af det amerikanske samfund end uromagere ude af kontrol.

Jon Ossoffs og Raphael Warnocks sejre i de to senatsvalg i sydstaten Georgia medfører et magtskifte i Senatet og åbner døren på klem for et mere aktivistisk og reformistisk Biden-styre i de næste to år.

Den republikanske senator Mitch McConnell fra Kentucky vil efter seks år som magtfuld flertalsleder blive afløst af New York-senator Chuck Schumer – en effektiv fundraiser og ambitiøs parlamentariker af moderat politisk observans, der ligesom USA’s kommende præsident, Joe Biden, har rettet sig ind efter den progressive fløjs stigende indflydelse i Det Demokratiske Parti.

Schumers opgave bliver ikke let. I princippet står de to partier lige i Senatet med hver 50 medlemmer. Demokraterne vil være afhængige af kommende vicepræsident Kamala Harris’ stemme, når der skal stemmes om bevillinger og love, hvor Senatet er splittet mellem de to partier.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

En bæredygtig Socialdemokratisk verden er alt hvad vi har brug for.

Eva Schwanenflügel

@ Martin Burchardt

"Romneys udtalelse er en direkte kritik af flertalsleder Mitch McConnell, der valgte at fokusere Senatets arbejde omkring nogle få ting i præsident Trumps regeringstid: skattelettelser til selskaber og husstande med høj indkomst i republikanske delstater og indsættelse af konservative jurister i forbundsdomstole og Højesteret."

Du mener altså ikke, han positionerer sig som republikanernes næste præsidentkandidat ved at tage afstand fra "trumpisterne" i GOP?

(Jeg ved godt, alle altid er på valg)