Nyhed
Læsetid: 3 min.

De demokratiske kandidater klarer sig bedre end forventet i Georgias senatsvalg

Demokraten Raphael Warnock førte med 35.000 stemmer og hans kollega, Jon Ossoff, var kun bagud med 200 stemmer, efter at 98 procent af stemmerne var optalt. Hos republikanerne var stemningen nedtrykt, fordi de resterende stemmer næsten alle er i overvejende demokratiske amter
I et ekstremt tæt løb i anden runde af to senatsvalg i Georgia tydede alt på, at mindst en af demokraterne, den afroamerikanske pastor Raphael Warnock, ville besejre republikanske senator Kelly Loeffler med en margin på en eller to procentpoint.

I et ekstremt tæt løb i anden runde af to senatsvalg i Georgia tydede alt på, at mindst en af demokraterne, den afroamerikanske pastor Raphael Warnock, ville besejre republikanske senator Kelly Loeffler med en margin på en eller to procentpoint.

Tami Chappell

Udland
6. januar 2021

USA’s næste præsident, Joe Biden, var natten til onsdag tæt på at sikre sig flertal i Senatet.

I et ekstremt tæt løb i anden runde af to senatsvalg i Georgia tydede alt på, at mindst en af demokraterne, den afroamerikanske pastor Raphael Warnock, ville besejre republikanske senator Kelly Loeffler med en margin på en eller to procentpoint.

Omkring midnat lokal tid førte Warnock med 50,4 mod 49,6 procent med 98 procent af stemmerne rapporteret. Og de manglende stemmer befandt sig for størsteparten i traditionelt demokratiske amter.

Den anden demokratiske senatskandidat, dokumentarproducenten Jon Ossoff, indhentede kort inden midnat lokal tid den republikanske senator David Perdues store forspring på 114.000 stemmer. Pludselig stod de to rivaler lige med 50 mod 50 procent med en svag føring på 200 stemmer i Perdues favør.

Ossoff scorede ikke helt så mange stemmer som sin partikammerat Warnock, men meget tyder på, at uoptalte stemmer i overvejende demokratiske amter kan sikre ham en smal sejr over senator Loeffler.

Det store spørgsmål er så, om demokraterne vinder med mere end 0,5 procent af stemmerne, så omtælling undgås. Hvis demokraterne vinder begge sæder på valg i Georgia, vil stillingen i Senatet være 50-50. I det tilfælde vil vicepræsident Kamala Harris have den afgørende stemme ved stemmelighed. Senatsflertallet er afgørende for Bidens muligheder for at få gennemført sin politik.

Delstatens indenrigsminister Brad Raffensperger meddelte efter midnat lokal tid, at de resterende to pct. af stemmerne vil blive færdigoptalt omkring ved middagstid onsdag, klokken 18 dansk tid. Omtrent 17.000 stemmer fra amerikanere bosat i udlandet og soldater tælles først fredag.

Valganalytikere på amerikanske tv-stationer vurderede imidlertid, at begge demokrater ville besejre de to republikanske senatorer og give Joe Bidens regering et flertal i Senatet. The New York Times' valganalytiker Nate Cohn anslog aftenen igennem, at de to demokrater ville vinde med mindst 1 point.

Allerede nogle timer, efter at valgstederne lukkede, var stemningen i republikanernes lejr nedtrykt, selv om både Perdue og Loeffler førte midt på aften. Det stod nemlig klart, at deres vælgere ikke var mødt frem i nært så stort tal som i den første runde 3. november i traditionelt republikanske valgdistrikter.

Den øverste valgtilforordnede i Georgia, republikaneren Gabriel Sterling, lagde i et interview med CNN helt og holdent skylden for kandidaternes skuffende resultat på præsident Trumps skuldre.

Trump har i de sidste to måneder beskyldt de republikanske myndigheder i Georgia for at have berøvet ham sejren i præsidentvalget og derved sået tvivl blandt sine loyale vælgere om valgsystemets troværdighed.

Omvendt lykkedes det for de demokratiske kandidater at motivere flere afroamerikanske vælgere til at gå ud og stemme i sammenligning med valget 3. november.

Hvis prognoserne om en dobbeltsejr til demokraterne i Georgias senatsvalg holder stik og resultatet foreligger midt på dagen onsdag, vil det uvægerligt blive tolket som et nederlag for præsident Trump.

Og det vil utvivlsomt svække Trumps stilling blandt de republikanere i Kongressen, der har planlagt at stemme imod en eller flere svingstaters valgmænd onsdag eftermiddag.

Derfor er Georgia vigtig for Biden

Den 5. januar blev der afholdt valg om Georgias to sæder i Senatet. Valgene vil afgøre, om demokraterne eller republikanerne får magten i kammeret. Alle 100 sæder i det magtfulde Senat – på nær de to i Georgia – er allerede fordelt. Vinder republikanerne bare ét af de to valg, sikrer de sig flertallet. Vinder demokraterne derimod begge sæder, er stillingen 50-50. I det tilfælde er det vicepræsidenten Kamala Harris, der har den afgørende stemme – hvis der altså er tale om stemmelighed.

Grunden til, at de skal til valgurnerne igen i Georgia, er, at der er tale om to omvalg. Georgia er én af få stater, der har en særlov, som medfører, at en kandidat skal mønstre over 50 procent af stemmerne for at blive valgt ind. Det fik ingen af kandidaterne ved valget den 3. november. De første valgsteder åbnede for tidlig stemmeafgivelse allerede den 14. december.

Egentlig var de to senatssæder på valg 3. november – samtidig med præsidentembedet og mange andre senatssæder i de amerikanske stater.

Det er en helt unik situation, at magten i Senatet afgøres på denne måde.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Hansen

Vi ved jo alle sammen, at hvis demokraterne vinder begge pladser så er det rent valgfusk.
Vinder republikanerne bare det ene og med 100 flere stemmer så er alt foregået helt efter bogen.
;-)

John Andersen, Viggo Okholm, David Zennaro, Alvin Jensen, Steen Bahnsen, Lisbeth Glud, Bjørn Pedersen, Arne Albatros Olsen, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Nå; P.T. ser det ud til at begge demokrater vinder.
Warnock har allerede vundet og Ossoff fører med 16000 stemmer ved 98 % optalt.

John Andersen, Alvin Jensen, Steen Bahnsen, Lisbeth Glud, Arne Albatros Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er redt fedt ;-)

Alvin Jensen, Steen Bahnsen, Gitte Loeyche, Lisbeth Glud og Rune Stilling anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Kandidater
Stemmer i %
Antal stemmer

Jon Ossoff
Democratic Party
50,2 %
2.208.717

David Perdue
Republican Party
49,8 %
2.192.347

Alvin Jensen, Steen Bahnsen, Gitte Loeyche og Lisbeth Glud anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Ikke afgjort endnu men de manglende optællinger skulle være der hvor demokrater står stærkt.

Alvin Jensen, Steffen Gliese, Lisbeth Glud og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

utroligt at Bidens magt (senat flertal) reelt set skal afgøres i en håndfuld amter i en enkelt stat.

Eva Schwanenflügel

@ Piet Aagaard

Sådan er det amerikanske valgsystem nu engang.
Trumps kampagne drog fordel af det ved sidste valg.

Carsten Hansen

Faktisk fik Trump færre "Popular-votes" end Clinton

Over 3 millioner færre i hele USA, så vidt jeg husker.

John Andersen, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Frederik Drivsholm

Jeg glæder mig i denne tid, nu falder julesneen hvid ....

Trettondags-hilsen, som dagen kaldes hinsidan.

Ift 'over dammen' glæder jeg mig til, at det bliver den 21. januar 2021 - og Biden & Harris kan komme i gang med at gøre The White House, DC til et konstruktivt sted for landet selv og for verdenen. Genindtræden i Paris-aftalen bl.a.

Carsten Hansen

Hvis folk har CNN så skru over !

Carsten Hansen

Over 0,5 %

Stemmer i %
Antal stemmer

Jon Ossoff
Democratic Party
50,3 %
2.225.715

David Perdue
Republican Party
49,7 %
2.198.640

Carsten Hansen

Mærkeligt. tallene korrigeret nedad.

stemmer i %
Antal stemmer

Jon Ossoff
Democratic Party
50,3 %
2.222.133

David Perdue
Republican Party
49,7 %
2.197.274

Men Ossof erklæret vinder