Nyhed
Læsetid: 3 min.

Dick Cheney og ni andre tidligere forsvarsministre til Trump: Erkend nederlaget, og hold militæret ude

»Erkend dit valgnederlag, og misbrug ikke nationens militær til at klamre dig til magten,« lyder budskabet i et opsigtsvækkende åbent brev fra ti forhenværende amerikanske forsvarsministre til USA’s afgående præsident
I et fælles åbent brev – det første af sin art i amerikansk historie – der står at læse i The Washington Post, udtrykker forsvarsministrene, en af dem Dick Cheney (der ses på billedet), bekymring for et muligt frygtscenario: Hvad nu hvis Trump i de sidste dage af sin embedsperiode op til Joe Bidens indsættelse kaster landet ud i en krise for at skaffe sig påskud for at indsætte det amerikanske militær og derved fastholde sit greb om magten?

I et fælles åbent brev – det første af sin art i amerikansk historie – der står at læse i The Washington Post, udtrykker forsvarsministrene, en af dem Dick Cheney (der ses på billedet), bekymring for et muligt frygtscenario: Hvad nu hvis Trump i de sidste dage af sin embedsperiode op til Joe Bidens indsættelse kaster landet ud i en krise for at skaffe sig påskud for at indsætte det amerikanske militær og derved fastholde sit greb om magten?

WIN MCNAMEE

Udland
5. januar 2021

WASHINGTON – Samtlige nulevende tidligere amerikanske forsvarsministre – herunder to, som har beklædt posten under Donald Trump – opfordrer nu indtrængende præsidenten og hans støtter til at acceptere det nederlag, han led til præsidentvalget. Samtidig advarer de Trump imod at falde for fristelsen til at inddrage militæret i hans stadig mere desperate bestræbelser på at få ændret på valgresultatet.

I et fælles åbent brev – det første af sin art i amerikansk historie – der står at læse i The Washington Post, udtrykker forsvarsministrene bekymring for et muligt frygtscenario: Hvad nu hvis Trump i de sidste dage af sin embedsperiode op til Joe Bidens indsættelse kaster landet ud i en krise for at skaffe sig påskud for at indsætte det amerikanske militær og derved fastholde sit greb om magten?

»Forsøg på at involvere USA’s væbnede styrker i at løse valgkonflikter vil føre os ud i et farligt, i et lovstridigt og i et forfatningsstridigt territorium,« hedder det i det åbne brev.

»Civile og militære embedsmænd, der måtte stille sig i spidsen for eller gennemføre sådanne foranstaltninger, vil pådrage sig et ansvar og herunder kunne udsætte sig for strafferetlige sanktioner for de alvorlige følger, som deres handlinger vil få for vores republik.«

Blandt brevets underskrivere er James Mattis og Mark Esper, der begge har været forsvarsministre i Trumps regeringstid. I juni gik Esper direkte op imod Trump, da han afviste at aktivere en nødretslov om oprørsbekæmpelse, Insurrection Act, som under ekstreme omstændigheder muliggør indsættelse af amerikanske hærstyrker i nationens gader.

Overdragelse

Dick Cheney, forsvarsminister under George H.W. Bush og vicepræsident for hans søn, George W. Bush, og Donald Rumsfeld, forsvarsminister i Bush den Yngres administration, har også underskrevet brevet. De øvrige underskrivere er William Perry og William Cohen, forsvarsministre i Bill Clintons præsidentperioder; Leon Panetta, Chuck Hagel og Ashton Carter, der bestred embedet under Barack Obama, samt Robert Gates, der var forsvarsminister under både den yngre Bush og Obama.

»Transitioner, som vi alle har oplevet, er en afgørende del af en vellykket magtoverdragelse. De forekommer ofte i tider, hvor der hersker international usikkerhed omkring USA’s nationale sikkerhedspolitik og positionering,« skriver de tidligere forsvarsministre. »De kan rumme øjeblikke, hvor nationen er sårbar over for handlinger fra modstandere, der vil udnytte situationen.«

De tidligere ministre opfordrer også den nuværende forsvarsminister, Christopher Miller, og hans embedsmænd til at genoptage samarbejdet med Bidens overgangshold, der har beklaget sig over at blive afskåret adgangen til de ministerielle briefinger og ikke længere få svar på forespørgsler til Pentagon.

The Washington Post citerer Eric Edelman, en tidligere amerikansk ambassadør og forsvarsministeriel medarbejder, der fortæller, at ideen til ​​det bemærkelsesværdige brev kom under en samtale, han havde med Cheney om, hvordan militæret kan tænkes brugt over de kommende dage.

Uroligheder

Konkret er der en bekymring for, at der udbryder uroligheder i morgen onsdag, hvor et dusin republikanske senatorer på forhånd har tilkendegivet ikke at ville deltage i Kongressens normalt rutinemæssige ratificering af valgmandskollegiets afgørelse.

Trump har opfordret sine tilhængere til at samles i Washington og har tweetet: »Mød op, det bliver vildt!« Den højreekstremistiske militante gruppering Proud Boys forventes også at være talstærkt til stede blandt de Trump-loyale demonstranter i den amerikanske hovedstad.

William Cohen udtaler til The Washington Post, at han er bekymret over, at Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn har talt om muligheden for at indføre krigsretstilstand, især efter Trumps brug af militæret og andre forbundsstatslige styrker til at fjerne demonstranter ud for Det Hvide Hus i juni.

»Det er en meget farlig kurs at handle på, som vi må udpege og advare imod, før den kan nå at blive til en realitet,« siger William Cohen.

»Det har stor betydning, når landets forsvarsministre står frem med et sådant budskab,« skriver Risa Brooks, lektor ved Marquette University og ekspert i relationer mellem civil og militær magt og politisk vold.

»Men de civile, der står i spidsen for militæret, må være på forkant og i centrum for at formidle dette budskab til offentligheden og ikke overlade det til militæret alene.«

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Dick Cheney, forsvarsminister under George H.W. Bush og vicepræsident for hans søn, George W. Bush, og Donald Rumsfeld, forsvarsminister i Bush den Yngres administration, har også underskrevet brevet. De øvrige underskrivere er William Perry og William Cohen, forsvarsministre i Bill Clintons præsidentperioder; Leon Panetta, Chuck Hagel og Ashton Carter, der bestred embedet under Barack Obama, samt Robert Gates, der var forsvarsminister under både den yngre Bush og Obama."

Hovedparten af disse underskrivere er selv skyldige i overtrædelser af amerikanske love og amerikansk forfatning - samt krigsforbrydere i stor skala.

Hvor er det illustrativt for den amerikanske krig om magten i eget land udkæmpes af folk, som er kriminelle, upålidelige og stenrige. Der er ikke én stemme fra den brede, og ofte ludfattige, amerikanske befolkning, som høres i dette korrumpere(n)de spil.

Christian Skoubye, Espen Bøgh, ingemaje lange, Ron Levy, Anders Graae, Poul Reynolds, Karsten Nielsen, Jan Fritsbøger, Per Kaas Mortensen, Søren Nielsen, Lars Løfgren, Peter Beck-Lauritzen, Erik Winberg og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig prøver Trump - at blive siddende. Men han har jo ingen opbakning han går af om få dage og det er som det skal være.
Men det der burde fylde aviserne er Bidens udnævnelser til sin administration. Desværre må man følge det i amerikanske medier.
Og ærligt talt er det mere spændende en den afgående præsidents tweets og mails..
Det er her vores nærmeste fremtid afgøres.
Det er som om det er ligegyldigt i de danske medier..
Faren imod verdensfreden kommer ikke fra Kina - den kommer fra USA.
og det burde fylde en forside eller to.. - !!

Anders Graae, Karsten Nielsen, Jan Fritsbøger, Kim Bang Sørensen, Alvin Jensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Hanne Utoft, du er utrætteligt kategorisk. Mon disse fælles opfordringer fra ex- forsvarsministre byder dig vrede som du må offentliggøre blot fordi, de bryder din stereotypiske virkelighed op ?
Jeg , glæder mig over dette brev fra disse plettede autoriteter, da de selvfølgelig må virke neddæmpende på de værste dumrianer i USA, og herunder Trump..
Bekymrende at de finder deres brev så nødvendige, at de tør afsende det.. Det er nærmest det samme som at disse ex ministre, fra endda Trumps egen administration, indstændigt anbefaler, at MAN ( hvem det så mon kan være) indlægger Trump til en spændetrøje..

Inge ambrosius, Søren Peter Langkjær Bojsen, Søren Nielsen, Erik Karlsen, Kim Bang Sørensen, Alvin Jensen, søren ploug, Jan Damskier og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Niels Jakobs, når man ser på hvilke bekymrede informationer, en stor del af disse brevunderskrivere har fremlagt gennem deres politiske karrierer, så vil jeg tillade mig at tvivle på autenticiteten - ligesom jeg er opmærksom på hvilken offentlig legitimitet en sådan medvirken til et offentligt bekymringsbrev kan bidrage til. Disse folk har jo ikke bekymret sig da Irak, Afghanistan, Libyen og andre lande blev smadret under vilkårlige påskud - eller om demokratiets vé og vel i USA i øvrigt. Men måske er de begyndt at blive bekymrede for deres egen røv? Nok også en kategorisk overvejelse, men nuvel.

Ron Levy, Anders Graae, Jan Fritsbøger og Søren Dahl anbefalede denne kommentar

Hov, ... ligesom jeg er opmærksom på hvilken personlig legitimitet en sådan medvirken til et offentligt bekymringsbrev kan bidrage til, skulle der stå.

Der er vist nogle der fedter for at få en fin medalje overrakt af Joe Biden....

Hanne Utoft @ I motiv bedømmelsen er du ikke spor usikker, fordi velsagtens du hader disse folk så inderligt. Hvis der nu var en substans heri, at de altså i nogen lovens forstand var skyldige i krigsforbrydelser, ville man nok forvente at de ville søge benådning af Trump og please ham. Nu er det altså det modsatte de gør OG holder IKKE lav profil tværtimod , som ellers en anden forventelig strategi kunne have været.
Så altså nej Hanne, de taler et fælles i et opråb til offentligheden og ikke mindst myndigheder såsom ; politi, militær og embedsapparatet om at modstå tilskyndelser og ordrer fra den orange dæmon-for af gode olie på vandene, for at sikre fredelig transition af magten.

Men kan vi stole på Informationen i artiklen her, da jeg ikke kunne finde noget af det i The Washington Post herom!?

Ole Frank, Kim Bang Sørensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

@ Nels Jakobs. Information og Washington post er i samme nyheds kartel .... og historien om de 10 nulevende forsvarsministre er på Alternet.org. og ja, det er en flok krigsforbrydere.

Niels Jakobs, hvis jeg hadede disse krigsforbrydere lige så inderligt som du tilsyneladende hader Trump, ville jeg sikkert også drømme om spændetrøjer til dem. Og hvis anklagerne mod Trump gik på krigsforbrydelser (hvilket de sagtens kunne, men ikke gør), er det nok også tvivlsomt om de ville gå ud med offentlig kritik (hvilket de da heller ikke gjorde, da Trump-administrationen og Pentagon sidste år myrdede Soleimani for øjnene af hele verden - en klar krigsforbrydelse).

ingemaje lange, Ron Levy og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Hanne Utoft 05. januar, 2021 - 06:52

Barack Obama slog folk ihjel med droneangreb, så det blev for meget -
især med indirekte skader, collateral damage.

Men .... jeg kan ikke se problemet i, at dronebombe en general fra Den islamiske Revolutionsgarde - en general, der var bagmand for shiamuslimske terrorbevægelser fra Libanon til Yemen.

Torben Lindegaard, jeg ser et problem i at du ikke ser problemer i at overtræde international ret, hvilket både angår USA's dronedrab og drabet på Soleimani (plus de øvrige, som blev dræbt ved missilangrebet). Disse dobbelte standarder (én juridisk standard gælder for vennerne, en anden for alle andre) bevirker en international retsløshed, hvor selvtægt råder og den stærkes ret gælder.

Havde Iran haft den økonomiske og militære overhånd i forhold til USA, ville et angreb på topchefer i Pentagon kunne legitimeres med henvisning til USA's krige i Vietnam, støtte til terrornetværk i Syd- og Mellemamerika o.a. Det er helt på afveje at tænke sådan. Undskyld, jeg skriver det.

ingemaje lange, Ron Levy og Anders Graae anbefalede denne kommentar

@Hanne Utoft: mht dobbelte standarder - du har så evigt ret. Den til alletider gældende internationale verdensorden, som visse (fx borgerlige) debattører af og til undlader i deres analyse. Og hvad får dig til at tro at det nogensinde bliver anderledes? Kunne man måske tilføje Israel på din liste?

Ja ja Hanne U., Krig er mord og mord er forbrydelse. Logik siger derfor : Krigsdeltagere er krigsforbrydere..

Soleimani var krigsforbryder, JF Kennedy og Churchill ligeså, men bringer den synsvinkel os noget steds? Nej vel?

Niels Jakobs, din banalisering af dén retstilstand, vi som stat og samfund har forpligtet os på - og som USA tillige har - minder i sin vulgaritet om dén respektløse og ubegavede trumpisme, du og andre kritiserer så kulørt.

Det følger af bl.a. FN-pagten og internationale retsregler, som vi har forpligtet os juridisk bindende på, at krig som udgangspunkt er forbudt, men ikke hvis den sanktioneres af FN - bl.a. fordi FN skal sikre at den gældende retstilstand overholdes, herunder at andre muligheder er udtømte, at der foreligger et humanitært (ikke et politisk) motiv etc. . Lande kan ikke bare gå i krig - eller myrde andre landes borgere/repræsentanter etc. - fordi de lige synes det. Din positive synsvinkel på sidstnævnte, som jo ikke er spor original, men adopteret fra diverse krigspolitiske diskurser, bringer os et både uinformeret og etisk uholdbart sted. Et sted, vi desværre har befundet os en rum tid, hvilket blot har forværret de internationale forhold og sikret ufred i flere verdensdele.

Trump ser ud til at gøre det amerikanske demokrati den "store tjeneste" at omdanne det til det vi ser i de velkendte "banan republikker".