Baggrund
Læsetid: 6 min.

EU’s handelspolitik over for Kina udstiller kløften mellem Europa og USA

Et ambivalent EU vil både handle med og begrænse Kina. Ny kinesisk investeringsaftale får massiv kritik i Europa og vækker forundring i USA, hvor Joe Biden har lagt op til en fælles front mod kommunistpartiet og truslen fra Kinas statskontrollerede økonomiske model
Den nye investeringsaftale mellem EU og Kina møder massiv kritik. Ikke mindst, fordi det er stærkt tvivlsomt, om kineserne vil leve op til aftalens blødere formuleringer om at leve op til internationale aftaler, for det har Kina gang på gang vist, at man ser bort fra. Ikke mindst i forhold til de aktuelle anholdelser af demokratiforkæmpere i Hongkong. Her er det den lokale politiinspektør Li Kwai-wah (i midten), som under en pressekonerence onsdag fortæller om anholdelserne, der i hårde vendinger kritiseres fra USA og Europa.

Den nye investeringsaftale mellem EU og Kina møder massiv kritik. Ikke mindst, fordi det er stærkt tvivlsomt, om kineserne vil leve op til aftalens blødere formuleringer om at leve op til internationale aftaler, for det har Kina gang på gang vist, at man ser bort fra. Ikke mindst i forhold til de aktuelle anholdelser af demokratiforkæmpere i Hongkong. Her er det den lokale politiinspektør Li Kwai-wah (i midten), som under en pressekonerence onsdag fortæller om anholdelserne, der i hårde vendinger kritiseres fra USA og Europa.

Vincent Yu

Udland
7. januar 2021

Man kunne næsten høre det dybe suk blandt kinaeksperter og tænketankstyper: På årets sidste arbejdsdag gav EU og Kina politisk håndslag på en ny investeringsaftale, der med EU-Kommissionens ord danner rammerne for et »værdibaseret investeringsforhold baseret på principper for bæredygtig udvikling«.

Men er der noget, aftalen ikke er, så er det værdibaseret og principfast, lød svaret prompte på Twitter.

»Værdibaseret handel in action. Kadrerne i Beijing (de kinesiske ledere, red.) må slå sig på lårene af grin,« skrev Thorsten Benner fra den tyske forskningsinstitution Global Public Policy Institute.

»Det her er dybt kynisk. Aftalen er et levn fra en æra, der for længst er forbi, og må stemmes ned i Europa-Parlamentet,« mente Andreas Fulda, kinaforsker ved Nottingham Universitet, mens direktøren for den tjekkiske tænketank European Values Center for Security Policy, Jakub Janda, stemplede aftalen som »grådighed over visdom« og en fejltagelse med »dybe geopolitiske implikationer«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Altid tilrådeligt at tjekke kilderne. Læs den anderledes nuancerede tekst fra Thorsten Benner på www.gppi.net der af Karner bruges i den stadig hyppigere koldkrigsretorik i Information.
Det drejer sig om konkurrence om markeder mellem EU, USA og Kina. I det lys skal Karner læses.

Hanne Utoft, Jens Thaarup Nyberg, Mogens Holme, Knud Bisgaard og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar