EU’s handelspolitik over for Kina udstiller kløften mellem Europa og USA

Man kunne næsten høre det dybe suk blandt kinaeksperter og tænketankstyper: På årets sidste arbejdsdag gav EU og Kina politisk håndslag på en ny investeringsaftale, der med EU-Kommissionens ord danner rammerne for et »værdibaseret investeringsforhold baseret på principper for bæredygtig udvikling«.
Men er der noget, aftalen ikke er, så er det værdibaseret og principfast, lød svaret prompte på Twitter.
»Værdibaseret handel in action. Kadrerne i Beijing (de kinesiske ledere, red.) må slå sig på lårene af grin,« skrev Thorsten Benner fra den tyske forskningsinstitution Global Public Policy Institute.
»Det her er dybt kynisk. Aftalen er et levn fra en æra, der for længst er forbi, og må stemmes ned i Europa-Parlamentet,« mente Andreas Fulda, kinaforsker ved Nottingham Universitet, mens direktøren for den tjekkiske tænketank European Values Center for Security Policy, Jakub Janda, stemplede aftalen som »grådighed over visdom« og en fejltagelse med »dybe geopolitiske implikationer«.
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »
Altid tilrådeligt at tjekke kilderne. Læs den anderledes nuancerede tekst fra Thorsten Benner på www.gppi.net der af Karner bruges i den stadig hyppigere koldkrigsretorik i Information.
Det drejer sig om konkurrence om markeder mellem EU, USA og Kina. I det lys skal Karner læses.