Feature
Læsetid: 9 min.

Før Erdogan blev sultan, var han arabernes demokratiske forbillede. Sådan er det ikke længere

I kølvandet på Det Arabiske Forår drømte Tyrkiets præsident Erdogan om et interregionalt samarbejde med de nye folkevalgte regeringer. Men intet gik efter bogen. Siden er hans aggressivitet steget som en crescendo, og i dag har hans regionale ambitioner ført til konfrontationer med alle. Dette er fjerde og sidste kapitel i serien om revolutionerne set fra magthavernes perspektiv
Erdogan under bøn i Hagia Sophia-moskeen i Istanbul. Den tyrkiske lederes ultimative ambition er at føje Tyrkiet til denne gruppe som en økonomisk og militær magt i det 21. århundrede.

Erdogan under bøn i Hagia Sophia-moskeen i Istanbul. Den tyrkiske lederes ultimative ambition er at føje Tyrkiet til denne gruppe som en økonomisk og militær magt i det 21. århundrede.

Mustafa Kamaci/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
11. januar 2021

Historien om Recep Tayyip Erdogans attitude over for omverdenen begynder i det brutale arbejderkvarter Kasimpasa i den tyrkiske storby Istanbul. Den nu 66-årige Erdogan voksede op i et fattigt barndomshjem ved foden af en bakke, og på bakketoppen foroven lå den bohemske del af Istanbul, Beyoglu-distriktet.

Deroppe sad alle de pæne sekulær-frankofile tyrkere, der sippede raki til deres mezze og diskuterede laïcité, mens de beruset lod sig betage af skibene, der sejlede over Le Grand Bosphore; det storslåede Bosporus-stræde, som adskiller det europæiske kontinent fra det asiatiske.

Når de pæne tyrkere efter en lang aften med druk, mezze og snak om humanisme gik på toilettet og trak ud efter sig, skyllede spildevandet direkte ned i havnen ved Kasimpasa, hvor den unge Erdogan boede med familien.

Sommerbrisen gjorde alt værre, og vinterregnen oversvømmede ofte kvarteret. Kasimpasa – en industri- og fiskerihavn siden osmannerne – blev ikke mindre råt af den konstante strøm af desperate tyrkiske tilflyttere fra Anatolien, der kom til for at finde arbejde i efterkrigstiden.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

11. januar 2021, kl14:13:
Efter en ny privatlivsaftale, der i Tyrkiet tvinger WhatsApp-brugere til at dele deres data med Facebook, har Tyrkiet lanceret en undersøgelse af Facebook og WhatsApp, og har stoppet den nye fortrolighedsaftale i mellemtiden.
----
7. januar 2021 kl15:15:
Tyrkiet bemyndiger politiet til at bruge tunge militær våben til at knuse protester mod styrets beslutninger.
-----
6. januar 2021, kl 06:21:
En smuldrende økonomi og voksende international isolation er fakts. Og derfor vil den præsident nu lappe den brudte forbindelser med Europa og USA, hvor han forlange loyalitet.
---
29. december 2020, kl 07:44:
En ny lov, der hurtigt blev vedtaget af det tyrkiske parlament, udvider regeringens kontrol over civilsamfundsorganisationer på bekostning af vigtige rettigheder og friheder.
---
6. januar 2021, kl 16:00:
Studerende fra Bogazici-universitetet i Istanbul og med støtte fra andre studerende, akademikere og aktivister har afholdt en anden protest mod deres nyudnævnte rektor, der er medlem af præsident Erdogans regerende parti, og skal garantere ro blandt studerende..

Frank Østergaard, Estermarie Mandelquist, Inge Lehmann og Thorkel Hyllested anbefalede denne kommentar

En turkisk domstol dömde på måndagen den ipopulære slamiska tv-predikanten och författaren Adnan Oktar till mer än 1075 års fängelse. Han och 13 av de viktigaste medlemmarna i hans grupp dömdes till totalt 9 803 år och sex månaders fängelse.

olivier goulin

Nogen burde vise Erdogan, hvordan man monterer det mundbind rigtigt.

/O