Nyhed
Læsetid: 7 min.

Den første sorte senator fra Georgia genopliver Sydens borgerretskamp

Den sorte baptistpræst Raphael Warnocks senatssejr og den jødisk-amerikanske Jon Ossoffs sandsynlige sejr er ikke alene symbolsk for den historiske alliance mellem de to minoriteter. Sejren giver tilmed Joe Biden politisk manøvrerum til at ændre Trumps Amerika
Æren for valgsejren i Georgia kan primært tildeles en ti år lang kampagne, der havde til formål at rekruttere flere minoritetsvælgere. Arbejdet blev påbegyndt af Stacey Abrams, en demokratisk lokalpolitiker, der i en periode var mindretalsleder i Georgias parlament, og som tabte guvernørvalget i 2018 med kun 80.000 stemmer. Her ses hun flankeret af Raphael Warnock (tv.) og Jon Ossoff.

Æren for valgsejren i Georgia kan primært tildeles en ti år lang kampagne, der havde til formål at rekruttere flere minoritetsvælgere. Arbejdet blev påbegyndt af Stacey Abrams, en demokratisk lokalpolitiker, der i en periode var mindretalsleder i Georgias parlament, og som tabte guvernørvalget i 2018 med kun 80.000 stemmer. Her ses hun flankeret af Raphael Warnock (tv.) og Jon Ossoff.

Drew Angerer

Udland
7. januar 2021

Det lå ikke i kortene, at en traditionel rød og republikansk sydstat som Georgia ville stemme på demokraten Joe Biden ved præsidentvalget i 2020. Men det skete med en margin på kun 12.000 stemmer ud af fem millioner.

Og under novembervalget blev det anset for endnu mere usandsynligt, at en afroamerikansk baptistpræst og en jødisk-amerikansk dokumentarfilmproducent ville snuppe to senatspladser fra Donald Trumps republikanske parti.

I første omgang mislykkedes det for de to demokrater. Men i anden runde tirsdag slog Raphael Warnock republikanske senator Kelly Loeffler med en sikker margin på 1,2 procentpoint.

Inden avisens deadline onsdag havde Jon Ossoff et forspring på over 17.000 stemmer (0,4 point) over senator David Perdue og følte sig så sikker på at vinde de fleste tilbageværende stemmer, at han i en video erklærede sig som sejrherre.

På en pressekonference onsdag forudsagde Georgias øverste valgtilforordnede, republikaneren Gabriel Sterling, at Ossoff ville vinde et flertal af de resterende 60.000 brevstemmer, og at »han vil nå over 0,5 procentpoint, hvilket vil undgå en omtælling«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Sjov vinkel herpå. Hvorfor nævnes det ikke at den ene minoritet er underrepræsenteret men at den anden er overrepræsenteret?

Det er jo en selvmodsigelse i sig selv at hylde disse valg med baggrund i at de begge er minoriteter når forskellen på den magt de besidder er så enorm.