Nyhed
Læsetid: 4 min.

GameStop: Da de kapitalstærke slog sig sammen mod småinvestorerne

Handelsplatforme stoppede torsdag småinvestorers koordinerede masseopkøb af aktier, der var mål for hedgefondes ’short-selling’-spekulation. Nu kræver både republikaneren Ted Cruz og demokraten Alexandria Ocasio-Cortez grundlaget for beslutningen om at stoppe handlerne undersøgt ved en høring
Robinhood – en app, der vil ’demokratisere’ finanssektoren – blev mødt med protester, efter at tjenesten lukkede for handel med GameStop.

Robinhood – en app, der vil ’demokratisere’ finanssektoren – blev mødt med protester, efter at tjenesten lukkede for handel med GameStop.

John Lamparski

Udland
30. januar 2021

De tusindvis af småinvestorer, som i denne uge indledte et koordineret angreb mod Wall Streets storspekulanter, er blevet slået tilbage, efter at flere handelsplatforme nu har lukket af for tilkøb af GameStop-aktier.

Robinhood og flere andre amatørinvestorplatformee blokerede torsdag for, at brugere kunne købe flere aktier i GameStop og de syv andre selskaber, der inden for de seneste par dage har oplevet ekstraordinært store kursstigninger.

Den eksplosive efterspørgsel efter de pågældende selskabsaktier skyldes massive opkøb, som medlemmer af et chatforum på det sociale medie Reddit har iværksat i en aktion, som har påført hedgefonde tab på milliarder af dollar.

Men torsdagens blokeringer, som indtil videre har stoppet aktiekurshimmelflugten, fører nu til beskyldninger om, at hedgefondene har lagt pres på Robinhood og andre handelsplatforme for at få stoppet deres kapitalstyrtblødninger (i løbet af fredagen steg aktierne dog igen, red.)

Modreaktionerne har endda givet sig udslag i en sjælden enighed mellem to fremtrædende politikere fra hver sin ende af det politiske spektrum i USA: Både højrefløjsrepublikaneren Ted Cruz og venstrefløjsdemokraten Alexandria Ocasio-Cortez kræver nu grundlaget for beslutningen om at stoppe handlerne undersøgt ved en høring.

GameStop og en håndfuld andre skrantende selskaber – blandt andre Nokia, AMC og BlackBerry – så i denne uge måbende til, da kurserne på deres aktier blev banket op til surrealistiske højder, da brugere fra Reddits WallStreetBets-community satsede stort og målrettet imod hedgefondes short-selling-spekulationer imod dem.

Fordi amatørinvestorerne købte stort ind af de samme aktier, som hedgefondene havde tippet til at blive ramt af kraftige fald, fremprovokerede deres efterspørgsel voldsomme kursstigninger. GameStops børsværdi nåede på et tidspunkt op på 30 milliarder dollar – over 100 gange mere end virksomhedens skønnede værdi i august.

Milliardtab

Konsekvensen af masseaktieopkøbet blev, at flere Wall Street-institutioner, herunder hedgefonden Melvin Capital, blev påført tab på milliarder af dollar.

Men beslutningen fra Robinhood, Trading 112 og andre handelsplatforme om at begrænse brugernes valgmuligheder ved kun at tillade salg og ikke køb har nu taget pusten ud af oprøret mod Wall Street.

Da børserne lukkede torsdag, var GameStop-aktierne faldet med 44 procent i forhold til dagen før, og også aktiekurserne for de syv andre børsnoterede virksomheder, der blev mål for samme aktion, herunder Nokia, BlackBerry, Trivago og AMC, led store kursfald som følge af, at der reelt blev sat stop for yderligere aktiekøb.

Stadig flere tradere, der vil tage del i stormløbet, strømmede til Robinhood – en app, der vil ’demokratisere’ finanssektoren ved at gøre det lettere for mennesker med almindelige indkomster at handle med både aktier og mere komplekse finansielle instrumenter såsom optioner. Handlerne formidles uden provision, og apptjenesten, der blev etableret i 2013, tæller nu over 13 millioner brugere.

Men købsforbuddet for Reddit-tradere har udløst raseri blandt dem. Sociale medier er fyldt af opslag med konspirationsteorier om, at hedgefondene har brugt deres økonomiske muskler for at tvinge Robinhood og andre handelsplatforme til at slå Reddit-oprørsaktionen ned.

Ifølge rapporter i USA har en fortørnet bruger taget initiativ til et kollektivt søgsmål i New York. I lyset af de kraftige modreaktioner erklærede Robinhood torsdag aften, at man fredag igen ville tillade en begrænset handel med aktierne.

Nu breder bekymringen sig for de potentielle følgevirkninger af disse platformes stigende betydning på aktiemarkederne, og både Det Hvide Hus og USA’s finansielle tilsynsmyndigheder har sagt, at de nøje vil følge situationen omkring GameStop og de øvrige short-handlede aktier, som Reddit-brugerne har rettet deres aktion imod.

En talsmand for det britiske finanstilsyn, Financial Conduct Authority, siger til The Guardian: »FCA er opmærksom på situationen, og vi følger fortsat nøje med i handlen på de britiske markeder. Investorer bør, når de handler med aktier under meget volatile markedsforhold, passe på, at de har fuld klarhed over, hvilke risici de løber.«

»Virksomheder og enkeltpersoner bør sikre sig, at de kender til og overholder alle de regler, også reglerne om markedsmisbrug og short selling-ordninger, der gælder i den nationale lovgivning, hvor de handler.«

Børsanalytikere har udtrykt bekymring for, at mange af de Reddit-brugere og andre småtradere, der entusiastisk har købt aktier, kan komme til at miste deres investeringer, hvis de ikke hurtigt sælger fra igen.

Neil Wilson, chefmarkedsanalytiker for Markets.com, udtaler:

»Det ser ud til, at ikke alle har forstået, at den eneste måde at realisere værdipapirgevinster på efter denne oppustning (pump) er at sælge (dump), og det forudsætter igen, at man kan læsse sin uønskede aktiebeholdning over på en anden (et større fjols), der stadig tror på, den kan komme op i højere kurs.«

’Short squeeze’

Mens de små day trader-investorer på sigt kan lide tab, er det umiddelbare resultat, at hedgefonde som Melvin Capital, der har satset mod GameStop og andre skrantende virksomheder, nu har ladet sig fange i en såkaldt short squeeze: Jo mere aktierne stiger, des større bliver de tab, de må se sig ramt af.

De kan dog stadig forsøge at ’dække’ deres position – det vil sige satse på en fortsat stigning i aktiekursen for at udligne tabene på deres tidligere satsninger imod den. Melvin Capital siger dog, at man nu har lukket sin position og accepteret sine tab, men langt fra alle hedgefonde menes at være klar til at tage samme konsekvens.

Den opsigtsvækkende kamp mellem en gruppering af tusindvis af småtradere på den ene side og store investeringshuse med milliarder af dollar i ryggen på den anden har skabt tumult i hele den amerikanske finanssektor.

»Det seneste år har til tider været som at leve i en drøm eller i et mareridt, alt efter hvordan man ser på det,« siger kapitalstrategichef for investeringsbanken Saxo Bank, Peter Garnry.

»Der er blevet vendt op og ned på så mange ting, at det får det til at svimle. Og hele den sidste uges forløb har bare føjet nye dimensioner til den strukturelle nedbrydning,« siger han.

Garnry vurderer, at de vilde markedsbevægelser forårsaget af Reddit-brugernes short squeeze på hedgefondene i sidste ende vil kunne betyde, at der må indføres helt nye finansielle regler.

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Agnete Korsgaard

Interessant historie og ingen tvivl om, at short-selling er umoralsk: det bryder med aktiemarkedets grundide om, at investorer stiller risikovillig kapital til rådighed for de virksomheder, som de har tillid til. I stedet spekulerer de i andres potentielle ulykke, og arbejder undertiden ligefrem på at fremkalde den. Da jeg var i Vestas' bestyrelse, oplevede vi således, at hedgefonde, der havde shortet aktien, iværksatte falske rygter om problemer for virksomheden, hvilket naturligvis fremkaldte kursfald, som hedgefondene så tjente på. Taberne i det spil er de seriøse investorer, der har investeret i tillid til virksomhedens langsigtede forretningsmuligheder. Det har til tider været overvejet at forbyde short-selling, men er blevet afvist med den begrundelse at selv seriøse eksempelvis pensionskasser kan have behov for at skabe balance i investeringer i en given sektor ved at investere i den langsigtede udvikling af de 2-3 bedste virksomheder og samtidigt shorte de 2-3 dårligste i samme sektor, hvorved deres investorer er garderet og næsten uafhængige af sektorens udvikling.
Jørgen Huno Rasmussen

Ib Christensen, Jens Jensen, Bjørn Pedersen, John Hansen, ingemaje lange, Peter Beck-Lauritzen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

FCA har ikke fattet baggrunden for opkøbene, nemlig protesten mod hedgefondene, ikke de tab, den enkelte risikerer at tabe. Derom er små investorerne helt bevidste om.
Og Gantry; nye regler? Til beskyttelse af hvem? Ja, taber-banditterne i habitter! Så den ødelæggende spekulation kan fortsætte, på samfundets og de ikke riges bekostning!
Håber AOC & Ted Cruz sætter spekulanterne udenfor døre, så aktier kommer til at afspejle de reelle værdier.

vi lider under covid 19.. de rige gør ikke

Billionaires’ wealth rises to $10.2 trillion amid Covid crisis
www.theguardian.com/business/2020/oct/07/covid-19-crisis-boosts-the-fort...

Ib Christensen

"Garnry vurderer, at de vilde markedsbevægelser forårsaget af Reddit-brugernes short squeeze på hedgefondene i sidste ende vil kunne betyde, at der må indføres helt nye finansielle regler."

Hvorfor dog det? Medmindre man mener det frie marked ikke skal være frit, for det her er jo det højt priste frie marked der foregår.

Som nævnt i første indlæg ang hvordan short på Vesta blev fuldt op med alternative fakta for at hjælpe deres profit på vej, ville ha været bedre grund til at kigge på reglerne.