Nyhed
Læsetid: 4 min.

GameStop: Da de kapitalstærke slog sig sammen mod småinvestorerne

Handelsplatforme stoppede torsdag småinvestorers koordinerede masseopkøb af aktier, der var mål for hedgefondes ’short-selling’-spekulation. Nu kræver både republikaneren Ted Cruz og demokraten Alexandria Ocasio-Cortez grundlaget for beslutningen om at stoppe handlerne undersøgt ved en høring
Robinhood – en app, der vil ’demokratisere’ finanssektoren – blev mødt med protester, efter at tjenesten lukkede for handel med GameStop.

Robinhood – en app, der vil ’demokratisere’ finanssektoren – blev mødt med protester, efter at tjenesten lukkede for handel med GameStop.

John Lamparski

Udland
30. januar 2021

De tusindvis af småinvestorer, som i denne uge indledte et koordineret angreb mod Wall Streets storspekulanter, er blevet slået tilbage, efter at flere handelsplatforme nu har lukket af for tilkøb af GameStop-aktier.

Robinhood og flere andre amatørinvestorplatformee blokerede torsdag for, at brugere kunne købe flere aktier i GameStop og de syv andre selskaber, der inden for de seneste par dage har oplevet ekstraordinært store kursstigninger.

Den eksplosive efterspørgsel efter de pågældende selskabsaktier skyldes massive opkøb, som medlemmer af et chatforum på det sociale medie Reddit har iværksat i en aktion, som har påført hedgefonde tab på milliarder af dollar.

Men torsdagens blokeringer, som indtil videre har stoppet aktiekurshimmelflugten, fører nu til beskyldninger om, at hedgefondene har lagt pres på Robinhood og andre handelsplatforme for at få stoppet deres kapitalstyrtblødninger (i løbet af fredagen steg aktierne dog igen, red.)

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Agnete Korsgaard

Interessant historie og ingen tvivl om, at short-selling er umoralsk: det bryder med aktiemarkedets grundide om, at investorer stiller risikovillig kapital til rådighed for de virksomheder, som de har tillid til. I stedet spekulerer de i andres potentielle ulykke, og arbejder undertiden ligefrem på at fremkalde den. Da jeg var i Vestas' bestyrelse, oplevede vi således, at hedgefonde, der havde shortet aktien, iværksatte falske rygter om problemer for virksomheden, hvilket naturligvis fremkaldte kursfald, som hedgefondene så tjente på. Taberne i det spil er de seriøse investorer, der har investeret i tillid til virksomhedens langsigtede forretningsmuligheder. Det har til tider været overvejet at forbyde short-selling, men er blevet afvist med den begrundelse at selv seriøse eksempelvis pensionskasser kan have behov for at skabe balance i investeringer i en given sektor ved at investere i den langsigtede udvikling af de 2-3 bedste virksomheder og samtidigt shorte de 2-3 dårligste i samme sektor, hvorved deres investorer er garderet og næsten uafhængige af sektorens udvikling.
Jørgen Huno Rasmussen

Ib Christensen, Jens Jensen, Bjørn Pedersen, John Hansen, ingemaje lange, Peter Beck-Lauritzen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

FCA har ikke fattet baggrunden for opkøbene, nemlig protesten mod hedgefondene, ikke de tab, den enkelte risikerer at tabe. Derom er små investorerne helt bevidste om.
Og Gantry; nye regler? Til beskyttelse af hvem? Ja, taber-banditterne i habitter! Så den ødelæggende spekulation kan fortsætte, på samfundets og de ikke riges bekostning!
Håber AOC & Ted Cruz sætter spekulanterne udenfor døre, så aktier kommer til at afspejle de reelle værdier.

vi lider under covid 19.. de rige gør ikke

Billionaires’ wealth rises to $10.2 trillion amid Covid crisis
www.theguardian.com/business/2020/oct/07/covid-19-crisis-boosts-the-fort...

Ib Christensen

"Garnry vurderer, at de vilde markedsbevægelser forårsaget af Reddit-brugernes short squeeze på hedgefondene i sidste ende vil kunne betyde, at der må indføres helt nye finansielle regler."

Hvorfor dog det? Medmindre man mener det frie marked ikke skal være frit, for det her er jo det højt priste frie marked der foregår.

Som nævnt i første indlæg ang hvordan short på Vesta blev fuldt op med alternative fakta for at hjælpe deres profit på vej, ville ha været bedre grund til at kigge på reglerne.