Analyse
Læsetid: 9 min.

Hvorfor går det så langsomt? Få overblik over det store europæiske ’blame game’ om coronavaccinen

Vaccineudrulningen i Europa er kommet elendigt fra start. Regionalt kaos og dårlig national håndtering ligner i første omgang en langt større barriere end den stærkt omdebatterede mangel på vaccine, der skyldes EU’s tøvende indkøbsstrategi
Vaccinen fra tyske Pfizer-BioNTech, der som den første fik tilladelse, koster hele 15,50 euro pr. dosis, mens den britisk-svenske producent AstraZeneca har lovet sin vaccine for under to euro. Den er bare ikke tilladt endnu. Det kunne man bare ikke vide i sommer, og det er »umuligt at bedømme i bakspejlet i dag«, som Tysklands førende virolog, Christian Drosten, har udtalt. Her ses en ældre tysk mand på 86 år, der får vaccine mod corona, Berlin.

Vaccinen fra tyske Pfizer-BioNTech, der som den første fik tilladelse, koster hele 15,50 euro pr. dosis, mens den britisk-svenske producent AstraZeneca har lovet sin vaccine for under to euro. Den er bare ikke tilladt endnu. Det kunne man bare ikke vide i sommer, og det er »umuligt at bedømme i bakspejlet i dag«, som Tysklands førende virolog, Christian Drosten, har udtalt. Her ses en ældre tysk mand på 86 år, der får vaccine mod corona, Berlin.

Soeren Stache

Udland
9. januar 2021

»Merkels andel i vaccinekatastrofen«. Der går for tiden sjældent en dag, uden at Tysklands suverænt bedst sælgende avis, Bild-Zeitung, har »Bruxelles’ vaccinekatastrofe« på forsiden – i flere omgange endda med vrede udbrud mod, at Tyskland, Frankrig, Italien og Holland i juni 2020 opgav deres »vaccinealliance« for i stedet at lægge det i EU-Kommissionens hænder at forhandle Europas indkøb af COVID-19-vacciner.

Vurderet ud fra antallet af vaccinerede ser formiddagsbladet umiddelbart ud til at have ret. I hele EU rulles coronavaccinerne i bedste fald ud som et gammelt rustent lokomotiv, der har svært ved at komme i gang, og de europæiske lande kigger misundeligt på tallene i Storbritannien, USA og især Israel, som dog alle har flere ugers forspring på grund af tidligere tilladelser.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her