Feature
Læsetid: 9 min.

Irans Ali Khamenei er Mellemøstens Macchiavelli og udkæmper tre kolde krige på én gang

Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, har mere nogen anden mellemøstlig magthaver udnyttet Det Arabiske Forårs magtvakuum til at øge Den Islamiske Republiks indflydelse. I dag er han en af regionens mest magtfulde mænd, og den største trussel mod ham er muligvis hans egen alder. Dette er tredje kapitel i serien om Det Arabiske Forår set fra magthavernes perspektiv
Irans åndelige leder, Ayatollah Khamenei, er mere eller mindre den lovgivende, udøvende og dømmende magt. De få mænd der skal holde ham i skak, er formelt set alle sammen udpeget af ham. Politikere, præster, bureaukrater og sågar hærchefer.

Irans åndelige leder, Ayatollah Khamenei, er mere eller mindre den lovgivende, udøvende og dømmende magt. De få mænd der skal holde ham i skak, er formelt set alle sammen udpeget af ham. Politikere, præster, bureaukrater og sågar hærchefer.

Ritzau/Scanpix

Udland
6. januar 2021

Den eneste hersker i nutidens Mellemøsten, som har tusinder af unge passionerede mænd, der er villige til at dræbe og dø for sig, er ayatollah Ali Khamenei.

Han er den diametrale modsætning af stort set samtlige arabiske monarker i den persiske golf. De bor i ekstravagante paladser, han bor i et simpelt hjem i et arbejderkvarter i Teheran. De fester på Seychellerne, han fortrækker et stille liv bag lukkede døre.

De shopper i London, Paris og Madrid, han har aldrig været i Vesteuropa. De vil være venner med Israel, han sender Katjusja-raketter efter israelerne. De opretholder deres magt ved at fedte for USA, han holder på sin magt ved at konfrontere amerikanerne.

I årene efter Det Arabiske Forår i 2011 er Golfens monarker oprigtigt bekymrede for fremtiden. Ved hjælp af penge, våben, lejesoldater og diplomati forsøger de at inddæmme både de revolutionære strømninger, Tyrkiets ambitioner, sunni-islamisterne og Iran – uden helt at knække rivalernes vilje.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Mon ikke han får besøg af en amerikansk drone på et tidspunkt.

jens christian jacobsen, Torben Arendal og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar