Interview
Læsetid: 3 min.

Jeppe Kofod forsvarer investeringsaftale med Kina: Vi kan ikke bare være passive

Den nye investeringsaftale mellem EU og Kina betyder ikke, at EU ikke vil gøre brug af det nye sanktionsregime, man indførte for nyligt, siger udenrigsminister Jeppe Kofod. Med hensyn til masseanholdelser i Hongkong siger ministeren, at han vil drøfte anholdelserne i EU
»Massearrestation af folkevalgte og demokratiaktivister i Hongkong gør 1-land-2-systemer til en illusion. Klart brud på internationale forpligtelser,« skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på Twitter.

»Massearrestation af folkevalgte og demokratiaktivister i Hongkong gør 1-land-2-systemer til en illusion. Klart brud på internationale forpligtelser,« skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på Twitter.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Udland
7. januar 2021

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) mener, at de mere end 50 prodemokratiske aktivister i Hongkong, som onsdag er blevet anholdt for at overtræde byens omstridte nationale sikkerhedslov, skal løslades.

Det skriver han på Twitter.

»Massearrestation af folkevalgte og demokratiaktivister i Hongkong gør 1-land-2-systemer til en illusion. Klart brud på internationale forpligtelser. At bruge sine demokratiske rettigheder er ikke kriminelt. Opfordrer til anholdte løslades omgående og dialog,« skriver han og tilføjer:

»Vil drøfte sagen i EU.«

Information ville gerne have spurgt ind til det, men ministeren havde ikke tid onsdag. Til gengæld havde Information tirsdag – dagen før masseanholdelserne – lavet et interview med udenrigsministeren, hvor han forholder sig til, at den nye investeringsaftale mellem EU og Kina er blevet beskyldt for at sætte handel over europæiske kerneværdier.

»Både jeg selv og EU vil fortsat kritisere Kina for ikke at overholde menneskerettighederne. Det gælder for Hongkong, Xinjiang og andre steder, og det ændrer den her investeringsaftale ikke ved. Tværtimod styrker den vores position på flere områder. Og så har vi for nylig vedtaget, efter pres fra min og Danmarks side, et sanktionsregime, der kan anvendes globalt ved brud på menneskerettighederne.«

– Der kan gå op til et år, før aftalen er godkendt nationalt og i Europa-Parlamentet. Er det sandsynligt, at EU-Kommissionen, der står bag aftalen, i den periode vil gå ud og sanktionere Kina?

»Det kan man ikke vide. Det kommer helt an på udviklingen. Den her aftale betyder ikke, at vi kommer til at acceptere menneskerettighedskrænkelser.«

Udenrigsministeren ser til gengæld en uomgængelig mastodont i verdenshandlen i Kina.

»Derfor er det for os i Danmark ikke et spørgsmål om, hvorvidt vi skal handle med Kina, men hvordan og under hvilke regler og forhold. Der mener jeg, at vi skal være med til at skrive reglerne og ikke bare være passive,« siger Jeppe Kofod om det danske rationale for at bakke op om EU’s investeringsaftale med Kina.

– Aftalen er blevet kritiseret for at være blevet hastet igennem på den næstsidste dag af det tyske EU-formandskab. Hvad er dit syn på det?

»Den her aftale har været under forhandling i seks-syv år, så den er ikke ny, og indholdet har altid været afgørende frem for hastigheden. Det er interessant, at vi har set kinesiske indrømmelser på blandt andet arbejdstagerrettigheder, hvor der er aftalemæssig forankring om en dialog med Kina. Her var vurderingen, at vi ikke kunne opnå bedre resultater. Vi er også kommet langt i den sidste fase i forhold til at beskytte vores virksomheder bedre i Kina.«

– Både Washington og Bruxelles har givet udtryk for at ville arbejde tættere sammen om Kina. Hvad afholdt EU fra at vente til Biden var tiltrådt og koordinere indsatsen?

»Vi har et godt og tæt samarbejde med USA. Den her aftale styrker vores værktøjskasse og Europas mulighed for at være en stærkere partner med USA over for Kina.«

– Udtalelser fra Washington peger i en anden retning?

»Jeg har ikke set nogen udtalelser fra Washington, men vi skal sammen med USA få genoprettet og styrket en regelbaseret handelspolitik.«

– De kinesiske tilsagn om, at man vil arbejde hen imod at ratificere konventioner om afskaffelse af tvangsarbejde fremstår vage. Har du tiltro til, at de vil blive overholdt?

»Man skal ikke undervurdere vores kamp for at sikre, at de kinesiske forpligtigelser bliver fulgt helt til dørs. Det er en vigtig indrømmelse, at Kina nu har lovet at arbejde for at ratificere to kernekonventioner i ILO (FN-agenturet Den Internationale Arbejdsorganisation red.).«

– Hvad bør konsekvensen være, hvis det ikke sker?

»Det må vi tage med vores europæiske partnere. Men nu har vi et redskab. Det står sort på hvidt, og det vil vi holde dem op på.«

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Holde Kina op på ILO? Holde Kina op på Hong Kong?
Kofoed & EU, det ser jeg frem til! Indtil da, vil jeg boykotte Kina, til lige så "stor" skade for Kina! Kina er bedøvende ligeglad med "lopper", der gør.

Ete Forchhammer , Jack Køhler, Torben K L Jensen, Mogens Holme og Mette Johansson anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Kina er ikke længere et bondesamfund og udviklingsland. Det er blevet en teknologisk og økonomisk magtfaktor i verden. Og snart en militær magtfaktor ditto. Et land man ikke bare kan vende ryggen til længere. En økonomisk magtfaktor, som EU er dybt afhængig af. Ikke mindst fordi EU's suverænt største økonomiske lokomotiv, Tyskland, er økonomisk dybt afhængige af eksport til Kina. Økonomiske sanktioner mod Kina iværksat af Vesten kan helt sikkert mærkes i Kina. Men ikke nok til at skade Kina alvorligt. Verden uden for Vesten for større og større købekraft og er hele det kinesiske marked. Ikke fordi jeg specielt kan lide det. Men fordi det nu en gang er sådan.

Vesten har været vant til at kunne bevæge verden til en vis grad gennem økonomiske og militære sanktioner i de seneste 75 år. Men den æra er ved at være miste pusten til særligt syd øst asien med Kina i den fremtidige føretrøje. Det ved EU's politikere godt. Og det er ud fra den situation de handler.

Det er starten på en udvikling i fred og fordragelighed eller krig. Særligt set i lyset af de udfordringer verden står overfor med klimaforandring, ressource knaphed.

Personlig foretrækker jeg en udvikling i fred og fordragelighed og samarbejde på de betingelser der nu engang er mulig.

Ete Forchhammer

"Det står sort på hvidt"... det er der vist meget i politik der har gjort uden at det har haft nogen betydning og har afværget nogen ulykke...