Baggrund
Læsetid: 6 min.

Kan CDU’s nye bløde og varme formand Armin Laschet lede Europa gennem en kold og hård tid?

Angela Merkels CDU har valgt den midtsøgende, milde og »magtmenneskelige« Armin Laschet som ny formand. Han er det sikre kort, men det er tvivlsomt, om han ved efterårets tyske valg kan vinde kanslerposten
»Armin Laschet er en klokkeklar konsensuspolitiker, han er midtsøgende og har som program ikke at polarisere. I den forstand er han en fortsættelse af Merkel og en forberedelse på en regering mellem CDU/CSU og De Grønne,« siger journalisten Tobias Blasius. Han har fulgt Laschet tæt siden hans tid som EU-parlamentsmedlem omkring årtusindskiftet og har nu udgivet Laschet-biografen Den magtmenneskelige.

»Armin Laschet er en klokkeklar konsensuspolitiker, han er midtsøgende og har som program ikke at polarisere. I den forstand er han en fortsættelse af Merkel og en forberedelse på en regering mellem CDU/CSU og De Grønne,« siger journalisten Tobias Blasius. Han har fulgt Laschet tæt siden hans tid som EU-parlamentsmedlem omkring årtusindskiftet og har nu udgivet Laschet-biografen Den magtmenneskelige.

Christian Mang

Udland
18. januar 2021

Nervøse blikke, rænkespil i gangene, bragende bifald efter valgresultatet.

Alt dette måtte man drømme sig til, da Europas største parti, Angela Merkels CDU, lørdag holdt sin skæbnesvangre partidag. Den foregik nemlig digitalt, og resultatet af formandsvalget endte med det sikre valg:

Den neoliberale alfahan, BlackRock-medarbejder og CDU-veteran Friedrich Merz måtte endegyldigt opgive at få hævn over sin gamle rival Angela Merkel med et comeback i spidsen af partiet. I anden valgrunde blev Merz nemlig slået snævert, da 521 CDU-delegerede satte deres klik ved partiets nye formand, den midtsøgende og joviale Armin Laschet, der er ministerpræsident i delstaten Nordrhein-Westfalen. Merz fik 466 stemmer.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jørgen Mathiasen

Opbakning til at afløse Merkel har Laschet allerede noget af, men tidspunktet til at opgøre om det er tilstrækkeligt. er der endnu ikke. Det er en udbredt opfattelse i tyske medier, at kanslervalgforeningen CDU ikke uden videre giver kanslerkandidaturet til Söder, og Bayerns ministerpræsident vil nok af egen drift foretage en mest mulig præcis risikovurdering af det projekt.

Da der er valg i 6 ud af 16 forbundslande i Tyskland i år, vil der blive rig lejlighed til at tage temperaturen på de tyske vælgere. Det må foreløbig antages, at valget af Laschet med den homoseksuelle sundhedsminister Spahn i teamet, betyder, at CDU stiller op til kampen om midten, og det kan fortsat forhindre en centrum-venstre regering i Tyskland. Det ægrer naturligvis SPD, men det er heller ikke sjovt for De Grønne, som står til at tage et regeringsansvar sammen med unionen (CDU/CSU).
Mal sehen!