Nyhed
Læsetid: 8 min.

Kinas brudte løfter og øgede aggressivitet bringer EU-landene tættere sammen

Indtil for nylig blev de østeuropæiske lande set som Kinas trojanske hest, der kunne svække og splitte Europa. Men Kina har ikke leveret investeringer som lovet, og med en række skuffede østeuropæiske lande er der pludselig skabt en uventet chance for en mere kritisk EU-politik over for Kina – som dog står stærkt med flot økonomisk vækst trods coronaåret
Først var Milos Zeman kritisk over for Kinas menneskerettighedskrænkelser, men så blev han Tjekkiets præsident. Kritikken forstummede, nu ønskede han, at Tjekkiet blev et »usynkeligt hangarskib« for kinesiske investeringer i Europa, og så fik han fornemt statsbesøg af Xi Jinping. Siden har forholdet kun ført til skuffelse for Tjekkiet – og mange andre ligesindede lande i Østeuropa. Det økonomiske udbytte over at have lagt sig fladt ned for Beijing har simpelthen været for ringe.

Først var Milos Zeman kritisk over for Kinas menneskerettighedskrænkelser, men så blev han Tjekkiets præsident. Kritikken forstummede, nu ønskede han, at Tjekkiet blev et »usynkeligt hangarskib« for kinesiske investeringer i Europa, og så fik han fornemt statsbesøg af Xi Jinping. Siden har forholdet kun ført til skuffelse for Tjekkiet – og mange andre ligesindede lande i Østeuropa. Det økonomiske udbytte over at have lagt sig fladt ned for Beijing har simpelthen været for ringe.

MICHAL CIZEK

Udland
19. januar 2021

Når det kommer til Kina, har Tjekkiets præsident Milos Zeman de sidste mange år rejst en stor del af følelsesregistret igennem – fra foragt til kærlighed og til sidst skuffelse. Og han har taget sit land med på en del af turen.

Med arven efter Vaclav Havel, den tidligere dissident og senere præsident, var Tjekkiet førhen et af de mest kritiske lande i Europa over for menneskerettighedssituationen i Kina.

Det lader dog ikke til, at det var højttravende eller velpolerede idealer, der motiverede Milos Zeman, da han i sin egen fortid gav udtryk for, at dem, der ønskede at knytte tætte bånd til kineserne, havde et ønske om selv at blive »skævøjer«.

Og det var en kommentar, han hurtigt glemte, da han som præsident blev en af de politiske ledere i Europa, der omfavnede Kina mest venskabeligt, lige så snart den kinesiske præsident Xi Jinping stillede det østeuropæiske land investeringer i milliardklassen i udsigt.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Da helt fint med østlige EU's klarsyn. Kigger de samme lande på størrelsen af tilskuddene fra EU, vil de også opdage en forskel. Ungarn og Polen er langt de største netto-modtagere. Læg dertil, at de kinesiske investeringer i infrastruktur, udføres af kinesere med importerede kinesiske råvarer. Så udover den byggede bros bekvemmeligheder og prisen der skal betales for den, har disse kineske investeringer ikke givet noget til samfundene. Modsat EU-midlerne. Kinesiske investeringer har også "stringes attached". Kineserne gør det samme på Balkan, i Afrika osv.
Lad os godkende Taiwan og støtte de lande, ex. Australien, Fiji og Norge, når de kommer i "bad standing" i Kina. Kinas BNP fremgang; tjah, der findes også tal-magikere i Kina og baserer denne fremgang sig på inflation!

Jens Aaberg, Alvin Jensen og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Jeg kan da også får øje på nogle EU-lande, der vender sig imod Kina. Men ærligt talt, er det virkelig sådan, at man syntes, at EU-landene, som helhed, står sammen mod Kina?

Som jeg ser det, har Kina fortsat har store anlægsprojekter i gang i EU-lande, der i øvrigt udelukkende udføres af kinesiske borgere. Og at de berørte EU-lande ser egentlig ud til at være rigtigt godt tilfredse. F.eks. bygger Kina en ny stor bro i Kroatien i Adriaterhavet.

Flere EU-lande samtaler faktisk i øjeblikket med Kina om at etablere højhastighedsjernbaner i Europa. - Og måske for EU-strukturmidler?

Som Viktor Orban, EU´s største modtager af fælles EU-midler, begejstret udtalte for nogen tid siden om den nye "Silkevej" skabt af Kina . "Tyngdepunktet flytter sig fra Atlanterhavet til det Kinesiske hav"

Og Kina triumferer. I søndags lancerede og testede Kina et nyt højhastighedstog til knapt 700 km/h. Toget kører på magnetbane som Kina har omkring 40.000 km af. Og ved udvikling af en speciel teknik holder dette tog sig "oppe" selv efter el er afbrudt. Og derfor er friktionen så lav, at man kan skubbe hele togstammen med en hånd.

Måske bør EU se at komme i udviklingsmæssige omdrejninger, hvis man skal imponere sine egne medlemslande i tidligere Østeuropa samt Grækenland og Italien.

kjeld hougaard, Claus Nielsen, Mogens Holme, Danny Hedegaard, Alvin Jensen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

Det er vigtigt, at du i artiklen understreger, at EU vil skulle beslutte eventuelle seriøse sanktioner overfor Kina, i anledning af f. ex. Kinas overgreb modmenneskerettighederne, med konsensus.
Kina skal altså bare finde eet land, der vil stemme imod - og det bliver nok ikke så svært.

Kineserne kunne f. ex. starte med Danmark.
Vi er gelasne ud over alle grænser, når der er potentielle storkunder i i farvandet.

Vores nuværende Statsminister var Justitsminister i den regering, der sidste gang vi havde kinesisk besøg, spjættede ud med højre lår, og beordrede Politiet til bryde Grundloven for at forhindre kinesisk ansigtstab - så hun ved, hvad der kræves.

Lillian Larsen, Jens Aaberg, Flemming Berger, Claus Nielsen, Peter Beck-Lauritzen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Udgangspunktet i indslaget er menneskerettigheder og investeringer. Menneskerettighederne i Kina er til at overse. Investeringerne, uanset størrelse eller mangel på samme i ex. Tjekkiet, kan karakteris som "golde" for samfundene, modsat bidragene fra EU.
Så, hvad gør vi i EU? Glemmer de manglende menneskerettigheder i Kina, for at få billig infrastruktur, bygget af "isolerede" kinesiske arbejdere? Kineserne er ikke "flinke", melodien er "noget for noget"! I DK har vi regler på arbejdspladserne, bl.a. vinterarbejdstøj. Men det kan italienske entreprenører ikke finde ud af på Storestrømsbroen. Så, jo der er lang vej endnu, før arbejdreglerne, menneskerettighederne, korruptionsreglerne, ordentlighedsreglerne, ja, sikkert også færdselsreglerne, er helt implementeret i EU. Og Kina er nok helt udenfor pædagogisk rækkevidde.
Så, hvad gør vi i EU ved det? Går kapitalismens vej: billigste tilbud vinder, uanset præmisser?

Vi vesterlændinge tænker - nærmest automatisk - at Kina er forkert på den, fordi de ikke respekterer de menneskerettigheder, der for os er de rigtige.
Vi anerkender ikke muligheden at leve efter principper i konfucianismen
https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=konfucianisme
Vi sætter den enkeltes frihed øverst, mens de sætter fællesskabets trivsel forrest - kan man måske sige.
Kinas samfundsorden kan sikkert kritiseres, hvor det i situationer går ud over den enkelte.
Vores samfundsorden kan vel også kritiseres, hvor nogle få tilraner sig rigdom og magt på vi andres bekostning - ulighed.

kjeld hougaard, Erik Boye, Stig Hartvig Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Jan Fritsbøger og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Benjamin Bjerre

"Vi sætter den enkeltes frihed øverst, mens de sætter fællesskabets trivsel forrest - kan man måske sige."

Hver eneste gang nogen siger det, så viser det sig snart at "fællesskabets bedste" tilfældigvis er det samme som deres personlige bedste. Det er i praksis ikke anderledes end når "individets frihed" bliver kreativt tolket til at betyde "MIN frihed og skid hul i de andre".

Dybest set er der ikke så fandens stor forskel på kineserne og os selv. Der er nok mange folk herhjemme der med glæde ville acceptere det kinesiske system... så længe de selv fik en behagelig plads i partibureaukratiet.

Jens Aaberg, Claus Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

er investeringer nogensinde ren filantropi, alle investorer forventer vel selv at få glæde af investeringen,
men vesten ( især USA ) kan jo ikke lide at andre end dem selv kan investere og opnå fordele,
så mediebilledet her i vesten er voldsomt biased imod kina, der skabes fjendebilleder og
dæmonisering på samlebånd, og medierne er velvilligt med på vognen,
tænk hvis vore medier var bare næsten lige så kritiske når det gælder USAs indflydelse og militarisme !

jens christian jacobsen, kjeld hougaard og Erik Boye anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

nej benjamin der findes faktisk mennesker som ikke tænker egoistisk, og det er jo ikke helt forkert når borgerlig snak om frihed tolkes som, "MIN frihed og skid hul i de andre", for det er hvad det er, eller man kunne kalde det de privilegeredes frihed til at bestemme ,hvem der ingen privilegier skal have, så kan man jo skære ned på de lediges sikkerhedsnet, og få billigere arbejdskraft "af hensyn til konkurrenceevnen" på den måde.

Stig Hartvig Nielsen

"Kinas øgede aggressivitet" ??

Hmm - har Kina da placeret militærbaser rundt om hele EU og USA? Truer Kina med at angribe EU eller USA - eller angribe fra farvande tæt på EU og USA? Støtter Kina militante, voldsparate demokratiforkæmpere i EU og USA? Kritiserer Kina forskellige vestlige landes og fx Pakistans afradikalisering af militante muslimer?

Eller er det måske snarere USA og NATO, der er aggressive over for Kina... Ved at placere militærbaser rundt om Kina - ikke mindst tæt på kinesisk farvand, ved at støtte militante højreekstremister i Hong Kong og militante muslimske uighurere osv.

jens christian jacobsen, kjeld hougaard, Tonny Helleskov, Espen Bøgh, Flemming Berger og Arne Thomsen anbefalede denne kommentar