Baggrund
Læsetid: 11 min.

Kineserne blev ikke ligesom os. Nu er de ved at blive vores største udfordring

For blot få år siden var Vesten overbevist om, at Kina kunne påvirkes til at blive mere som os. Nu frygter vi i stedet Kinas indflydelse, og i december vedtog Folketinget en mere kritisk Kina-politik – men man understregede også behovet for et tæt partnerskab. Hvordan skal man egentlig håndtere et kinesisk styre, der fremstår som en af Danmarks og Europas største udfordringer? Det undersøger Information i en ny serie
Tilbage i 00’erne arbejdede daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen kraftigt for et tættere samarbejde med Kina. Som her i 2004, hvor han mødtes med den kinesiske premierminister Wen Jiabao (til højre) under et besøg i Kina.

I dag erkender både han og den danske udenrigsminister fra dengang, Per Stig Møller, at både de og Vesten var naive i tilgangen til Kina.

Tilbage i 00’erne arbejdede daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen kraftigt for et tættere samarbejde med Kina. Som her i 2004, hvor han mødtes med den kinesiske premierminister Wen Jiabao (til højre) under et besøg i Kina.

I dag erkender både han og den danske udenrigsminister fra dengang, Per Stig Møller, at både de og Vesten var naive i tilgangen til Kina.

frederic brown

Udland
4. januar 2021

Det er den samme person, der taler. Og det samme land, der bliver talt om. Men beskrivelsen er fuldstændigt forandret.

Da Anders Fogh Rasmussen var på sin første visit i Kina som statsminister i 2004 fortalte han mig på et hotel i Shanghai, at Kina »går positive skridt fremad«, og han karakteriserede Kina som et land, vi skulle samarbejde tæt med.

Da han i 2008 igen besøgte Kina, sagde den tidligere Venstre-formand, at det var hans »klare bedømmelse«, at øget økonomisk frihed ville føre til politisk frihed.

Men kort før jul – over et årti senere – er tonen en helt anden. Over telefonen insisterer han over for mig på, at det nu er nødvendigt, at Europa sammen med USA »stiller hårdt mod hårdt« over for et Kina, som han ser som en »aggressiv« magt, der forsøger at »splitte EU«. Og som ovenikøbet er »en trussel mod demokratiet« på globalt plan.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jacob Nielsen

Jeg tror den helt store udfordring bliver når krigstrommerne lyder i det Sydkinesiske Hav, og Taiwans befolkning bliver udfordret på dens eksistens. Og grunden til at vi skal stoppe Kinas ambitioner om at inkludere Taiwan i riget i midten, er at vi deler de samme værdier med Taiwan og ikke med Kina.

Dèt her bliver, udover klimaforandringerne, det største de næste 10 år.

Bo Bjerregaard Rasmussen, Inge Lehmann, Erik Karlsen, Janus Agerbo og Jan Kvist Nielsen anbefalede denne kommentar

Min fornemmelse er, at vi først og fremmest bør orientere os grundigt om. hvad Kina er i dag.
Jeg tror ikke det er nok at sige, at det er statskapitalisme contra privatkapitalisme - ej heller at det er fællesskabets vel før den enkeltes frihed - modsat os, der primært hylder den enkeltes frihed.
Hvis ikke vi lærer at forstå Kina, er vi dårligt stillet.
Jeg vil i hvert fald gerne lære mere.

Per Kaas Mortensen, Torben K L Jensen, Kjeld Jensen, John Andersen, Mogens Holme, Palle Yndal-Olsen, Hans Aagaard, kjeld hougaard, Dan D. Jensen og Jens Carstensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvorfor er det stadig en kæmpe overraskelse, at Anders Fogh Rasmussen tog fejl i alt hvad han lavede?

Skatteforvaltningen ville ikke elske denne forfører, der fiflede med sin og vores SKAT.

Men det var ligemeget.

Vi skulle også have et skattestop der velsignede boligejerne, og og lagde grundstenen til fininanskrisen.

Det var ligemeget.

Vi skulle også hade udlændinge, for det gjorde de nationalneurotiske i Dansk Folkeparti.

Det var ligemeget.

Vi skulle ind i krigen mod Irak på forløjede præmisser og det var sådan det var.
Med én stemme over i Folketinget.

Dan D. Jensen, Per Kaas Mortensen, Sonja Rosdahl, Palle Yndal-Olsen, Christian Mondrup, Jo Falk Nielsen, Maia Aarskov, P.G. Olsen, Birte Pedersen, Inge Lehmann, Torben K L Jensen, Kjeld Jensen, Lars Løfgren, Mads Greve Haaning, Signe Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, John Scheibelein, John Andersen, Mogens Holme, Jan Fritsbøger, Jeppe Lindholm, Gert Romme, Palle Jensen, Claus Bødtcher-Hansen, Lillian Larsen, Viggo Okholm og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Uanset om vi kan lide Kinas form for regime så kan vi ikke komme bort fra at de ikke har den fattigdom de havde før og de er blevet ligestillet med os på mange fronter. Jeg synes måske vi skal vende blikket en smule indad omkring frihed. Ja vi har friheden til brok, men vi har også friheden til ike at forskelsbehandle flygtninge og mennesker som ikke har evnen til at få samme økonomi som mange fordi vi i den grad belønner mennesker der leder. Er det frihed og ligestilling?
Selvfølgelig skal vi diskutere demokrati og frihed under ansvar, men er vi nu så gode, som gør os fortjente til at belære de millioner mod øst?
At nogen anser vores såkaldte allierede mod vest som et forbillede set i sammenhæng med riget i øst kan nok undre mig.

Per Kaas Mortensen, Palle Yndal-Olsen, Benjamin Bjerre, Jo Falk Nielsen, Torben K L Jensen, John Andersen, Mogens Holme, Hans Aagaard, Ruth Sørensen, kjeld hougaard og Dan D. Jensen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Med Trump blev Kina pludselig gjort til syndebuk for USAs grådighed og total ansvarsløse og rå kapitalisme. Inden Trump var Kina den nye, store samarbejdspartner og kommende lydige underleverandør af halv-fabrikata til amerikanske virksomheder ude og hjemme. Men Kina lader sig ikke diktere af USA og EU, og de finansierer fortsat det overforbrug hjemme i USA som amerikanere ikke selv vil betale for. Og hvem ved: Måske finansierer de også de milliardgaver som Merkel på EUs vegne giver til tyske virksomheder?

Torben K L Jensen, John Andersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Dan D. Jensen

Det er næppe så enkelt som Anders F. opstiller det - men fred med ham, han kan vel ikke forpligtes ud over de evner naturen har udstyret ham med.
Jeg kan dog give ham ret i at vi skal sætte hælene i, men kun hvis vi gør det helhjertet, os selv incl.

Finn Jakobsen

Det er virkelig svært, det her.
Når det handler om 'ligelyldige' lande som Qatar og Israel kan vi hygge os med at tale om boycot.
Men det kan vi ikke omkostningsfrit om Kina.
I det, vi kalder Det Sydkinesiske Hav, som vietnamesere kalder East Sea er der en territorialkonflikt,
hvor Kina påberåber sig magt over områder, som tilhører Vietnam. Områder, rige på fisk, olie og måske andet værdifuldt. Kina har i løbet af de sidste 2o år stille pg roligt tilegnet sig mere og mere, og de har ogå etableret militære holdepunkter på øer, der traditinelt tilhører Vietnam. Kina laver landkort, der afspejler dette - og Vietnam protesterer ved at afvise denne autoritet. For eksempel: nye kinesiske oas inkluderer de omstridte territorier i Kina, og vietnamesiske myndigheder afviser disse pas ved grænsen. Kinesisk producerede biler har de 'nye' Kina-kort i deres systemer, og Vietnam forsøger at afvise dem. Kort sagt: Kina opførr sig imperialistisk overfor Vietnam, og Kina afviser, at stridighederne skal løses ved en international domstol, og siger at de vil have bilatrale forhandlinger. Det samme sker mht Kinas territoriale konflikter med andre lande i området.
Det, vi ser, er en konsekvent kinesisk imperialisme, som trodser histroriske kendsgerninger om områdets nationale tilknytning.
Kina forfalsker gamle kort og ophøjer sine egne til at være historiske kendsgerninger.
Det skal vi bare vide.

Dan D. Jensen, Bjørn Pedersen, Jo Falk Nielsen, Henrik Günther, Inge Lehmann og René Arestrup anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

Igen – Danmarks eneste erklærede racist – Nej kinesere er ikke som os, og de bliver det ikke, og vice versa. Det samme med svenskerne. Vi tænker aldrig på at ”VI”, som kolonimagter, regerede verden til WWII, og forsøgte så godt det gik der efter med et mantra: ”frihed, demokrati og menneskelige rettigheder”. Totalt uacceptabelt i de gode gamle dage. Ex: Hong Kong kunne ha fået demokrati i 50’erne. Vi vil med magt forandrer mennesker: Nord Korea, Vietnam, Afghanistan, Iraq (de to senere har et ”retsopgør” i gang mod dem der samarbejdede med besættelsesmagten: OS!), Libyen, Cuba (nu kandidat til ”statsterror” land), sanktioneret af Danmark siden 58 – det gjorde dem ikke til danskere. Og vi danskere sulter dem der lever i Iran, Venezuela, Nordkorea, og vi må ikke bygge gasledning til Rusland. Saudi, golfstaterne er OK! (de har penge) Israel er OK – de har kontakt med Gud. Vi fattede aldrig af Aung San Suu Kyii aldrig aspirerede til at blive vores helt, men helt i sit eget land, hvor hun nu vandt overlegen sejer i valget: Gratuleret af Xi, Modi med flere. Vestens projekt: at alle i hele verden skal være som vi er – det projekt konfronteres med en verden med befolkninger som helst vil være som de er – det senere accepteres globalt. Kun ”Vesten” står med dette krav = resultatet ”Westlessness”. Der er intet vi kan gøre ved det – sådan ER vi, og vi kan heller ikke blive noget andet end det vi ER (racisten taler). Våres århundrede varende dominans af kloden er på vej ud – godt for alle ”de anderledes andre”.

Torben K L Jensen, John Andersen og Jeppe Lindholm anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Der er ingen, som vil være som os. Med mindre de bliver tvunget til der. Og "vi" har ellers prøvet meget meget hårdt de sidste 75 år.

Palle Yndal-Olsen, Torben K L Jensen, John Andersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Kineserne har bl.a. som mål, at blive selvforsynende på alle fronter. Særligt på den højteknologiske front. Og her ikke mindst kunstig intelligence. En sådan bestræbelse burde EU også anlægge som mål, idet EU synes at falde længere og længere bagud og overlader hele den højteknologiske udvikling, og ikke mindst indtjening, til store amerikanske techgiganter. En uholdbar situation i længden.

Torben K L Jensen, kjeld hougaard og John Andersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Berlingske Tidende citat: "I 2020 svingede pendulet atter tilbage mod gensidig mistillid og fjendskab. To ting i Kina spillede en afgørende rolle i den udvikling: coronapandemien og den nationale sikkerhedslov, som Kinas regering påtvang Hongkong"
Før Hongkong i 1841 blev besat af englænderne og inddraget som britisk kronkoloni var Hongkong en del af Kina. I 1898 indgik briterne en lejeaftale med Kina om leje af Hongkong 99 år frem. Da Kina ikke ønskede at forlængede lejeaftalen blev Kina og Storbritannien i 1984 enige om, at hele Hongkong området skulle overdrages til Kina i 1997, som en speciel administrativ region vedrørende Hongkong 50 år frem. Siden 1997 blev Hongkong således igen en del af Kina. Igen med en forventning fra vestens side, at Kina sikkert uundgåeligt var blev "amerikaniseret" før den tid. Det skete så ikke.
En pandemi kan opstå hvor som helst. Den spanske syge i 1918 havde f.eks. sit ophav i USA blandt en flok tamænder på en farm. Corona, den kom så fra Kina. Den næste kunne så komme fra en svinebesætning i Danmark. Det er ikke til at forudse.
Det som for alvor har skabt rører i andedammen er hverken Hongkong eller corona - De er bare undskyldninger. Det er derimod det faktum, at Kina er ved at overhale USA, og dermed vestens ideologi, som verdens største økonomi med hastige skridt og det helt uundgåelig. Og da penge og økonomi er vestens og kapitalismes største og mægtigste våben - meget større end 1.000 megaton a-bomber, da det kan sættes ind hvor som helst billig og effektivt og nærmest uden konsekvenser - er USA og vesten med et vågnet op og ser sin eksistens som verdenshersker alvorlig truet. Og som præsident George W. Bush sagde det, så har amerikanernes frihed en pris. En pris, som resten af verden har været vant til at betale - Det kan være på vej til at være slut nu, hvor den økonomiske magtbalance er ved at tippe til Kinas fordel. Og dermed er det med et kineserne, som sidder på vestens og kapitalismens mægtigste våben. Penge.

jens christian jacobsen, Jo Falk Nielsen, Torben K L Jensen, kjeld hougaard, Signe Hansen og John Andersen anbefalede denne kommentar

Eva Schwanenflügel
03. januar, 2021 - 22:27
"Hvorfor er det stadig en kæmpe overraskelse, at Anders Fogh Rasmussen tog fejl i alt hvad han lavede?"

Eva,
det er ikke det, der er den store overraskelse. Overraskelsen ligger i, at han faktisk indrømmede, at han tog fejl dengang mht. Kina.

Jeppe, jeg har altid tænkt at handelsskole-vesten var ualmindeligt uintelligente da de placerede al vestlig produktion af teknologi i Kina. Det var for oplagt at Kina på den lidt længere bane ville overtage produktionen og teknologien. Jeg tror egentlig at kineserne selv synes at vi er usædvanligt dumme. Som at narre slik fra en lille dreng :-)

Lillian Larsen, P.G. Olsen, Eva Schwanenflügel, Jeppe Lindholm og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

For at blive klogere må man søge andre kanaler end de sædvanlige. Prøv fx. "The Point" hos CGTN.

Jeppe Lindholm

Signe, det kan du godt have ret. Men jeg tænker kineserne alligevel før eller siden ville udvikle sig til det de i dag er eller måtte blive fremadrettet. For de har såvel viljen som evnen til at gøre det. Så det måtte komme før eller siden. Og når en drage først er vågnet er den svær at tøjle.

jens christian jacobsen

Kina hverken vil eller kan true vesten. Hvorfor skulle de dog det? Vesten har brug for den kinesiske pengetank og Kina har brug for vestens investeringer. Det er kun Trump og hans effektive anti-kinesiske propaganda der får selv ædruelige intellektuelle i vesten til at købe det amerikanske koldkrigsbillede.

Jacob Nielsen

@jens, jeg mener at Taiwan er et vestligt samfund, fordi vi deler de samme værdier, og det uanset at det ligger i fjernøsten, lidt ligesom Australien og NZ der ligger på den anden side af jorden. Derfor mener jeg at Kina er en stor trussel mod vores interesser, om end ikke en militærtrussel mod Danmark direkte. Modsat dig, mener jeg at vi skal stå last og brast med befolkningen i Taiwan, også selvom det vil medføre en militær konfrontation, der vil kunne føre til den næste verdenskrig. Og så må det koste det det koster.

jens christian jacobsen

Taiwan producerer langt størsteparten af den teknologi, som Kina eksporterer bl.a. til USA og Kina investerer tungt i Taiwans energisektor og i landbruget på øen. Så hvorfor skulle Kina ønske at 'besætte' Taiwan og dermed risikere global udstødelse orkestreret af USA? De eneste, der ønsker at Kina vil gøre det, er USA. Og det er åbenbart lykkes at overbevise dig, Jacob. Minder i øvrig om at USA sikrede Kinas plads i FN på bekostning af netop Taiwan. Verden er sgu kompliceret...

Kjeld Hougaard:
Nu er/var er jeg USA kritisk, så umiddelbar må valget mellem de to stater, hvis de får mere magt end nu bare være pest eller kolera,
Men samtidig kan vi ikke afvise at Kinas form for menneskerettigheder og måske udnyttelse af magten mod naboer mod syd ikke bør være uimodsagt.
Men uanset kan vi ikke løbe fra vores dobbelt moral, da vores erhverv uden blusel Har ladet kineserne lave det beskidte arbejde så vi her kan få billigere varer endda med kvalitet samtidig med at vores kapitalejere alligevel skummer fløden Lid ti lighed med Bangla Desh, hvor forholdene er horrible. Kineserne har uddannelser arbejde og begyndende velstand, hvilket passer vores kapitalisme fint. Vi må bar er kende at straf og ytrings forbud er en del af prisen for den velstand,
Jeg vil næsten tro at der er flere rigtig fattige i USA, de må brokke sig, men ingen hører dem, for her hersker kapitalen.

Niels Christensen

Det er ikke overraskende at Lykketoft er positiv overfor KIna. Han har jo en indgroet svaghed for undertrykkende regimer. Hans mange årige forelskelse i Cuba in mente.

Ulla Blicher-Mathiesen

Kina har 1.5? milliarder mennesker! Og lige nu meget skæv fordeling mænd/kvinder. De værdsætter deres ældre, da de jo har mere erfaring!. Måske kunne vi lære lidt her!