Analyse
Læsetid: 4 min.

Alt for lidt, alt for sent: Republikanerne konfronteres nu med konsekvenserne af alliancen med Trump

Det er fristende at opfatte onsdagens groteske scener som den uværdige afslutning på et uværdigt kapitel i amerikansk historie. De republikanske ledere lader til at have vendt Trump ryggen, men det er endnu uvist, om de overhovedet er i stand til at vriste partiet fri fra den mand, de har føjet i fire år
Den ufattelige opportunisme, der har præget Det Republikanske Partis forhold til Donald Trump de seneste fire år, resulterede onsdag i, at Trumps støtter trængte ind i kongresbygningen og vandaliserede det amerikanske demokratis allerinderste.

Den ufattelige opportunisme, der har præget Det Republikanske Partis forhold til Donald Trump de seneste fire år, resulterede onsdag i, at Trumps støtter trængte ind i kongresbygningen og vandaliserede det amerikanske demokratis allerinderste.

Jim Lo Scalzo

Udland
8. januar 2021

Kort efter præsidentvalget i november, da det stod klart, at Biden havde vundet, og Donald Trump ikke ville erkende sit nederlag, erklærede Mitch McConnell, Mike Pence og en række andre fremtrædende republikanere, at præsidenten var i »sin gode ret« til at udfordre de »mistænkelige omstændigheder« omkring valget.

Som en anonym republikansk rådgiver sagde til The Washington Post: »Hvad er det værste, der kan ske ved at stryge ham lidt med hårene?«

Spørgsmålet kan læses som et slagord over den ufattelige opportunisme, der har præget Det Republikanske Partis forhold til Donald Trump.

Svaret har vi fået løbende. Institutioner er blevet angrebet, normer trådt på og demokratiske principper undermineret. Men det kulminerede onsdag, da Trumps tilhængere trængte ind i kongresbygningen og vandaliserede det amerikanske demokratis allerinderste. En broget forsamling der først og fremmest havde det til fælles, at de troede på den løgn, som Trump og republikanerne har fodret dem med de seneste to måneder. At demokraterne fuskede med valget.

Hvad var det værste, der kunne ske?

Som The Atlantic skriver, markerer invasionen af kongresbygningen det øjeblik, hvor republikanerne endelig – helt fysisk – måtte stå ansigt til ansigt med det monster, de har næret i fire år.

I mere end en forstand bliver partiet nu konfronteret med konsekvenserne af dets føjelighed over for Trump. I fire år har de republikanske ledere fulgt en kalkule om, at Trump var mere populær end nogen af dem og end partiet som sådan, hvorfor de var nødt til at stille sig bag. Resultatet fik vi onsdag.

På en og samme dag mistede republikanerne deres flertal i Senatet, da demokraterne vandt to pladser ved kongresvalg i Georgia, Joe Biden blev formelt bekræftet som USA’s næste præsident, og partiet blev skandaliseret af de uværdige optøjer. Dagen endte endda med, at Donald Trump selv – gennem en talsmand – erkendte, at enden var nået for historiens »mest storslåede« præsidentperiode.

Men selv om det umiddelbart ligger lige for at opfatte det som Trumps endeligt, er det endnu et åbent spørgsmål, om der nu bliver sat punktum for fire års undtagelsestilstand, eller det er prologen til et nyt kapitel om det konservative Amerika; cementeringen af trumpismens tag i Det Republikanske Parti.

Varige aftryk

Ganske vist begyndte toneangivende republikanere allerede før optøjerne at distancere sig fra Trump. I en tale, som Information her bringer i fuld længde, erklærede partiets leder i Senatet, Mitch McConnell, at republikanerne ville indlede en »dødsspiral«, hvis Kongressen underkendte valgresultatet på så tyndt et grundlag.

»Så kommer vi aldrig igen til at se hele nationen acceptere et valg,« sagde han.

Den ellers stilfærdigt loyale vicepræsident, Mike Pence, undsagde Trumps tvivlsomme påstande om, at han som vicepræsident havde myndighed til at annullere valgresultatet.

Og da optøjerne endelig havde lagt sig, trak selv senator Lindsey Graham i land. Han står ellers som selve personificeringen af republikanernes knæfald. I 2016 betegnede han Trump som en national katastrofe, siden blev han en af præsidentens tætteste allierede, og onsdag fuldendte han så sin cirkel af principløshed, da han – efter selv at have promoveret konspirationen om valgsvindel i ugevis – erklærede, at »nok er nok. Det er nødt til at slutte nu«.

Klicheen ’for lidt, for sent’ trænger sig på. ’Monsteret’ forsvinder ikke nødvendigvis uden videre – og langt fra hele Det Republikanske Parti er overhovedet enige om, at det bør fordrives.

Selv efter at de måtte flygte og lade sig evakuere til et hemmeligt sted i ly for de demonstranter, der stormede kongresbygningen, stemte ikke mindre end 138 medlemmer af Repræsentanters Hus – et flertal af republikanerne i huset – for at afvise valgresultatet i Pennsylvania.

En af Trumps mest loyale støtter i Kongressen Matt Gaetz, der er valgt i Florida, fortsatte ufortrødent ud i det konspiratoriske overdrev og hævdede, at uromagerne slet ikke var Trump-støtter, men venstreorienterede aktivister fra ANTIFA, som blot gav sig ud for at være republikanere.

Mest bekymrende er dog en meningsmåling fra YouGov, der viser, at 45 procent af de republikanske vælgere – 21 procent af alle amerikanere – støtter de demonstranter, der angreb kongresbygningen. 45 procent!

Målingen er foretaget hurtigt og behæftet med væsentlige usikkerhed, men den rejser et for republikanerne ubehageligt spørgsmål. Måske er de republikanske lederes oprindelige kalkule stadig korrekt. Måske er Trump og hans proselytter stadig mere populære end nogen af dem og end partiet som sådan?

I så fald er det ikke givet, at trumpismen ikke kan komme til at præge partiet mange år ud i fremtiden. I hvert fald står det klart, at de seneste fire år vil efterlade sig varige aftryk i partiet. Hverken Mitch McConnell eller Lindsey Graham kan bare knipse med fingrene og skrue tiden tilbage til før 2016. For lidt, for sent.

Så hvad var det værste, der kunne ske ved at stryge Trump lidt med hårene? Måske har vi slet ikke fået svaret endnu.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Grotesk er det rigtige ord at sætte på gårdagens begivenheder i Washington D. C.. Det er på høje tid, at det republikanske parti tager dyb afstand fra Donald Trump. Om end alt for sent. Mike Pence kan passende træde tilbage her på falderebet for at vise den gode vilje.

Alvin Jensen, John Andersen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Trump er uden for terapeutisk rækkevidde og har været det gennem hele sin præsidentperiode. Han er en total skruppelløs sociopat. Men en stor del af det republikanske establishment bærer et mindst lige så stort ansvar for det, der skete onsdag i Washington. Og det er både ynkeligt og hult, når McConnell, Cruz, Pence og alle de andre republikanske botnakker nu pludselig får kolde fødder, vender Trump ryggen og taler om respekt for demokratiet og de demokratiske institutioner. De har været med til at skabe et populistisk monster på basis af bedrag og løgne for at fremme egne karrierer. Men nu har de mistet kontrollen over monstret.

Johanna Haas, Katrine Damm, David Breuer, Jan Fritsbøger, Jørgen Mathiasen, David Zennaro, Jane Jensen, Tino Rozzo, P.G. Olsen, Uffe Madsen, Birte Pedersen, Kurt Nielsen, Gitte Loeyche, Carsten Munk, Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, John Andersen, Ete Forchhammer , Estermarie Mandelquist, Ole Frank, Lone Hansen, Søren Nielsen, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Niels Kristian Skjødt, Werner Gass, Marianne Frost, Bodil Bast, Peter Mikkelsen, Herdis Weins, Jeppe Lindholm, Claus Nielsen, Troels Ken Pedersen, Arne Albatros Olsen, Niels Jacobs, Torben K L Jensen, Kim Folke Knudsen og Jeppe Bundgaard anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Ud over Republikanerne i USA, bærer Europæiske ledere også et stort ansvar for det monster de alle har skabt.
Justin Trudeau, Emanuel Makron, Boris Johnson og Prinsesse Anne stod i Nato sammenhæng og gjorde grin med Trump, som små skolebørn, der var bange for den store bølle.
Vores egen udenrigsminister, Jeppe Kofod og Statsminister Mette Frederiksen, har været tavse som graven, og den eneste kritik der er kommet, var i forbindelse med "Købet af Grønland". Der har ellers været nok at kritisere. Intet om alle løgnene og det Fascistiske tankesæt, der skulle være talt midt imod, hver gang.
Alle har opført sig kujonagtigt og været skræmte. Nu vasker alle hænder og fordømmer ham, men det er en postgang for sent og utroværdigt.

Erik Boye, Johanna Haas, Jan Fritsbøger, John Andersen, David Zennaro, Tino Rozzo, Kurt Nielsen, Alvin Jensen, Susanne Svarga, jens christian jacobsen, kjeld hougaard, Marianne Frost, Peter Mikkelsen, Herdis Weins, Flemming Berger, Karsten Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Donald Trump EXIT

Sørgeligt at se dette skue.

Der minder om Ølstuekuppet i München i November 1923 blot er dette her mere præget af anarki og planlagt opløb med knap så mange våben som Adolf Hitlers følge af ballademagere i 1923.

Er det muligt at bruge Forfatningsundtagelsen og indsætte Mike Pence som fungerende Præsident indtil 20 Januar 2021 ?

Så valgresultatet og demokratiet kan blive beskyttet mod Gadens Parlament og diverse militser, som ser ud til at fiske i rørte vælgervande.

og fra den 21 Januar 2021 er Joe Biden USA´s 46 Præsident.

Bent Gregersen, P.G. Olsen, Birte Pedersen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Trump og støtter har dog jævnligt fået på puklen også internationalt. Men mon de har ment de skulle tage sig af den kritik?
De der har været tilbageholdende med kritik fra andre lande har måske set det som især amerikanernes egen sag. Som vi så tit hører andre landes ledere og talspersoner sige. "Bland jer udenom".
Holder den i det 21. Århundrede? Og hvordan undgår man blot at blive anset som udenforstående fjols, der intet har forstået af "særlige forhold" i landet.
USA, Rusland eller hvor det nu måtte være.

Jeppe Lindholm

Ja, nu kommer tiden foran håndvasken verden rundt. Jeg kan anbefale medi-skrub, som dræber alt inden for en meters afstand. Undtagen brugeren. Naturligvis.

Anders Thornvig Sørensen

Jeppe Bundgaard 07. januar, 2021 - 19:56

Europæerne er verdensmestre i at give sig selv skylden for alting, måske en form for ekko fra dengang de slet og ret var verdens mestre.

Hvis vi blander os og det eskalerer, er det vores skyld. Hvis vi ikke blander os og det eskalerer, er det vores skyld. Selv når en hjemmeproduceret pøbel stormer senatet i USA, er det vores skyld.

Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, jens christian jacobsen, Ete Forchhammer , Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Erik Karlsen og Nanna Kinch anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Men OK. På nogen områder må man have forståelse for de her frustrerede selvtægts demonstranter. USA er ikke et retfærdigt demokrati. Den pengestærke elite, som Trump jo selvsagt er en del af, har uforholdsvis mega meget indflydelse på den amerikanske politiske udvikling. Alt for meget. Og det går bl.a. ud over Donald Trumps kernevælgere. Man kan således også tage gårdagens hændelse som udtryk for et demokrati, som ikke virker. Og det er ikke medierne eller demokraterne, som er den store skurk i det amerikanske demokratiske underskud. det er derimod den økonomiske elite. Men de er urørlige og godt beskyttet af politi og militær.

Genialt at sætte sådan en som Trump ind på demokratiets forreste linie og få ham til at bilde "folket" ind det er medierne, som er skylden til deres elendighed. Den amerikanske økonomiske elite må i de her dage tage sig til livet af grin.

Jan Fritsbøger, Anders Graae, P.G. Olsen og Marianne Frost anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Jeg siger ikke, at den "hjemmeproducerede pøbel" var vores skyld, Anders Thonvig Sørensen. Jeg påpeger dog, at dette er kulminationen på 4 år, hvor Trump har løjet, startet handelskrige(også med EU), vist fascistiske tendenser og rykket USA langt væk fra vores fælles værdier. Det er ikke lige opstået her efter valget d. 6 November. Det har været en længere process, hvor de andre vestlige lande kunne have gjort en forskel og dette skete ikke. Ingen påpegede offentligt, at kejseren ikke havde nogle klæder på.

Jan Fritsbøger, Bent Gregersen, Kurt Nielsen, Alvin Jensen, kjeld hougaard og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Mange republikanske politikere skal i dag på loftet, - hvis ikke de var det i går aftes, og finde "vendekåberne" frem som vil iklæde sig overfor befolkningen, som tegn på deres omvendelse fra inderlig dybfølt beundring og rygklapperi af Trump, til den nye tid hvor de foregiver en "ny løgn" overfor dem selv og deres vælgere, en l løgn om lang tids mistænksomhed og forsigtig afstandstagen fra Trump, som har hyldet og beundret næsegrus lige til dette sidste øjeblik.

Jan Fritsbøger, Jeppe Bundgaard og Marianne Frost anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Selv efter at de måtte flygte og lade sig evakuere til et hemmeligt sted i ly for de demonstranter, der stormede kongresbygningen, stemte ikke mindre end 138 medlemmer af Repræsentanters Hus – et flertal af republikanerne i huset – for at afvise valgresultatet i Pennsylvania."

Siger det ikke ret meget om visse portioner af republikanere?

De har i sinde at surfe på Trump-bølgen så længe den varer.
Og om 4 år stiller de op til primærvalget som præsidentkandidater.

Om Trump så overhovedet er 'en ting' til sin tid er nok tvivlsomt.
Men disse politikere vil fintone populismens instrument til deres egen fordel.

What else is new?

Johanna Haas, Jan Fritsbøger, Jørgen Mathiasen, Bent Gregersen, Kurt Nielsen, Alvin Jensen, Ete Forchhammer og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Jeppe Lindholm

Ja, der er forfordelte mennesker i USA.
De oprindelige beboere og andre.

Hvad hvis DE havde indtaget Kongressen på den måde?
Så var de blevet skudt ned for fode.

De demonstranter der trængte ind i Kongressen var muligvis også forfordelte.
Men der var kun én, der døde af skud.

Men de protesterende var mest af alt gale i hovedet over at være blevet "snydt for deres stemmer", og bildt ind at Amerika ville blive til Venezuela ledet af afdøde (for 7 år siden) Hugo Chávez, og at hele Kongressen var ledet af pædofile satanister, der iøvrigt var reptiler fra en anden planet.

De ville miste deres private rettigheder til at gå i kirke, til at sige "merry christmas", til at bo i deres egne huse, til at eje deres egne skydevåben, kort sagt, det ville blive en kommunist/socialiststat, hvis Joe Biden og Kamala Harris vandt.

Dét var Donald Trumps fortjeneste.

Jan Fritsbøger, René Arestrup, Kurt Nielsen, Alvin Jensen, Ete Forchhammer og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Kommunist/socialist/socialdemokrat er det samme i USA.

Jan Fritsbøger, René Arestrup, Kurt Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg tror, republikanerne fyrer Trump.
De trækker det 25 forfatningstillæg.

Anders Thornvig Sørensen

Jeppe Bundgaard 07. januar, 2021 - 21:57

Vores egen statsminister fik godt og grundigt på hattepulden, fordi hun formastede sig til at bruge det ord, som indlysende var det eneste rigtige at bruge i situationen (og stadig er det): "absurd". Også dengang fik vi den sædvanlige smøre om, at det i virkeligheden var vores egen skyld, at vi havde gjort både for meget og for lidt i forhold til vore rigsskabsfæller og derved havde skabt omstændighederne, at vi skulle have været MERE diplomatiske over for Trump, at han blot satte ord på tingene, og jeg kunne blive ved.

P.G. Olsen, Kurt Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ete Forchhammer og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvis han stiller op om 4 år, og det gør han sikkert (hvis han ikke er gået til de evige Hugo Chavez eller andre marker), så må han jo være sleepy-donald

kjeld hougaard

JA – Det danske stammefolks kroniske uskyld! Vores befolkning – vi danskere – har gennem mindst tyve år med stolthed sultet dem USA vil sulte, dræbt dem USA vil dræbe. Vi har blokeret Cuba siden 58, og vil nu, med USA, udnævne det til en stat der støtter terrorisme. Det senere i kampen mod kommunismen, som blandt andet under Informations belæring er en kæmpe trussel. Kina næste – op TIL KAMP! Vi lever i et demokrati, DET ER OS kære læser, på hejet af ”den frie danske presse” som har valgt dette. At nu frasiger hver og en af os alt eget ansvar – der er helt hvad danskere altid gør. Spændende at se hvilke ugerninger vi danskere nu VÆLGER at udføre, under et stolt vejende Dannbro – altid skyldfrie!

Jan Fritsbøger, Anders Graae og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Det var absurd, Anders Thornvig Sørensen.
Bare fordi man for på hattepulden, er det ikke ensbetydende med, at man skal stoppe kritikken af et demokrati i forfald... Men, herhjemme er vi selvfølgelig vandt til, at demonstranter får flået Tibetanske flag ud af hånden af politiet for at undgå, at en kinesisk delegation bliver fornærmet.

Anders Thornvig Sørensen

Jeppe Bundgaard 08. januar, 2021 - 08:14

Det ville blive en omfattende diskussion, men det er jo velkendt, at politikere siger én ting når de er i opposition og noget andet når de er i regering. Jordlovene i 1960'erne er et kendt eksempel.

For at vende tilbage til Trump og vesteuropæernes holdning til ham, så synes jeg, at den tyske kansler Merkel ret tidligt og klart gav udtryk for, hvad hun tænker omkring manden. Derefter lukkede hun af, ligesom man gør, når der er visse folk med i bussen eller toget, som man efter bedste evne lader som ikke er der.

Jeppe Bundgaard

Man kan ikke lukke af for fascisme, Anders Thornvig Sørensen. Så for den lov at ulme og vokse sig stor og så har man opskriften på den katastrofe, USA har udviklet sig til.
Merkel skulle, som uofficiel leder af EU og som leder for et land, der har oplevet fascisme, have talt med dunder imod dette lige til det sidste.

Anders Thornvig Sørensen

Ja måske har du ret. Merkel har i det hele taget svært ved at håndtere såkaldt stærke mænd, ikke kun uden for EU, men også indenfor. Det er en af grundene til, at jeg ikke har synderlig meget respekt for hende.

René Arestrup

Det er almindelig etikette, at man respekterer en demokratisk valgt præsident eller regeringsleder fra et andet land. Uanset. Og det er ikke nødvendigvis et udtryk for respekt for personen, men for et demokratisk flertals beslutning. Sådan må det jo være. Også for Merkel.

Anders Thornvig Sørensen

Det er ikke det jeg mener. Der er tale om, at man ikke selv skal være en gummisparegris der trutter og spytter guldmønter ud, når en fasciststøvle trykker den.

Jan Fritsbøger

ja Danmark har jo desværre været særdeles aktive medløbere til USAs magtbrynde, og vi har velvilligt fulgt oprustningsparolen i NATO hvilket jeg synes er rigtig tåbeligt,
og vi deltager jo også aktivt i fjendebillede opbygningen omkring kina, rusland, og venezuela,
og her har medierne været lige så ivrige som politikerne,
og hvad værre er ingen har forsøgt at sige fra, og gøre opmærksom på at der er tale om opbygning af fjendebilleder, med alle de fordrejninger den slags benytter sig af,
man skal lede efter objektive analyser baseret på virkeligheden, som dem Jan Oberg leverer bla via "The Transnational" på internettet.

Anders Thornvig Sørensen

Hvor har vi dog forvaltet det mandat dårligt, som vi faktisk fik dengang muren faldt.