Baggrund
Læsetid: 5 min.

Ligesom Jefferson, Lincoln og Roosevelt skal Biden samle nationen og forsvare demokratiet

I forbindelse med indsættelsen af Biden onsdag drager amerikanske historikere paralleller til valgene i 1800, 1860 og 1932, hvor en ny præsident stod over for så store udfordringer, at der herskede tvivl om republikkens overlevelse
Franklin D. Roosevelt var den 32. amerikanske præsident.

Franklin D. Roosevelt var den 32. amerikanske præsident.

Granger Collection

Udland
20. januar 2021

Boston – Når Joe Biden onsdag klokken 12 lokal tid bliver svoret ind som USA’s 46. præsident, står han over for en delikat og meget vanskelig opgave på et afgørende vendepunkt i landets historie.

I sin indsættelsestale skal han slå den rette tone an og med ord søge at samle en splittet og ængstelig nation i et øjeblik, hvor næsten halvdelen af Donald Trumps vælgere i meningsmålinger siger, at de bifalder flere tusind demonstranters storm på Kongressen – og et stort mindretal stadig er overbevist om, at Donald Trump på illegitim vis blev berøvet valgsejren i 2020.

Men Biden er ikke den første amerikanske præsident, hvis ord og handling vil få stor indflydelse på den demokratiske republiks fremtid, siger amerikanske historikere.

Thomas Jefferson, Abraham Lincoln og Franklin D. Roosevelt var ved deres indsættelse i henholdsvis 1801, 1861 og 1933 konfronteret med udfordringer af en tilsvarende karakter og intensitet.

Jefferson, forfatter til Uafhængighedserklæringen fra 1776, vandt i 1800 præsidentvalget over præsident John Adams. De to medgrundlæggere havde et diametralt modsat syn på republikkens demokratiske karakter.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Sammenligner Information virkelig Biden med Jefferson, Lincoln og Roosevelt? Så kan der vist ikke smøres tykkere på.

Lasse Schmidt

Nej. Information sammenligner den situation, som USA står i, med de situationer, som USA stod i, da de tre blev valgt.

Har du læst artiklen eller er det bare brok?

Jesper Eskelund, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Chris Skovgaard anbefalede denne kommentar