Baggrund
Læsetid: 10 min.

Lysforurening har fået Norge til at debattere »skrækfilmshvide« byer og længsel efter stjerner

Stjernehimlen står for skud. Blot én ud af tre nordmænd kan se Mælkevejen, og både nordmænd og biodiversiteten lider under LED-lysets skær. Ifølge norske forskere er lysforurening et overset problem. Kampen om mørket er begyndt
18 amerikanske delstater har vedtaget love mod lysforurening. Her er det himlen over Death Valley National Park i Californien, hvor lyset fra Las Vegas tydeligt kan ses 70 km væk.

18 amerikanske delstater har vedtaget love mod lysforurening. Her er det himlen over Death Valley National Park i Californien, hvor lyset fra Las Vegas tydeligt kan ses 70 km væk.

John Locher

Udland
13. januar 2021

»I det samme falder verden udenfor ind i den dybeste nat. Bjergene er ikke andet end hvide silhuetter, søen ikke andet end en sort silhuet – inden også den opløses. Og så er alting dødt.«

Sådan beskrev forfatteren Christiane Ritter nattens mørke på Svalbard i et memoir fra 1933. Forinden var hun rejst til det arktiske Norge for at komme tættere på naturen og sin ægtefælle, en polarforsker, og var både skræmt af den rå natur og nat. Men som dagene gik, og som lyset blev slugt af mørket, blev hun som forhekset:

»Det er, som om vi opløses i måneskin, som om måneskinnet æder os op … Ens bevidsthed bliver gennemtrængt af klarhed; det er, som om vi drages ind i selve månen.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

David Zennaro

Jeg synes ikke "flække" er et retvisende ord til at beskrive Hammerfest. Det er stadig en fin lille by. Som altid er oplyst, fordi de har store olieanlæg. Og elektrisk varme i fortovet, så man ikke behøver skrabe sne.

Med hensyn til led-pærernes farve, så kan man få dem i alle farver og typer varme, så der er intet til hinder for at købe dem i 2000 kelvin lige som de gamle glødepærer. Jeg synes i øvrigt også, at nogle biler med led-pærer blænder meget mere end de gamle.

Søren Kristensen

Da jeg flyttede til Christianshavn med kort udsigt til Frelserkirken, for mange år siden var der ikke nævneværdigt lys på tårnet om natten. Siden kom der kraftige spot på, som dog slukkede ved midnat. Nu er der spot på 24/7, med det resultat at jeg skal have mørklægningsgardiner for, hvis jeg vil vil have en mørkt soveværelse. Jeg har mailet kirkens administration om problemet. De svarer ikke.

Karin Mette Petersen, Daniel Joelsen, Torben Arendal, erik pedersen, Birte Pedersen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

Da jeg var dreng, kunne man tit se Mælkevejen som et magisk og helt fantastisk lysende bånd over himlen. Nu er det kun de få mest lysende stjerner der kan ses på vore breddegrader. Og det bliver værre endnu, efterhånden som billige, langtidsholdbare LED med lavt strømforbrug breder sig allevegne, og der skal projektørlys på ethvert monument og ligegyldig. bygning. Allerede om eftermiddagen er der blus på gadelamperne, så det ikke er underligt, at det moderne menneske mister evnen til at orientere sig og opleve mørket. Dengang kunne vi sagtens køre gennem Dyrehaven om natten uden lys på cyklen.
Nattemørke er en naturværdi, der burde fredes!

Karin Mette Petersen, Estermarie Mandelquist, Christel Gruner-Olesen, Daniel Joelsen, Torben Arendal, Rune Palm, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen, David Zennaro, Steen K Petersen, Carsten Munk og jens rasmussen anbefalede denne kommentar
Henrik Jespersen

Spændende artikel. Ligger Finse ikke midt på Hardangervidda?
Og dermed ikke i Nordnorge.

Hans Peter Hansen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Og samtidig er det sådan, at når visse steder er overoplyste (himlen bag Frelsers Kirke, kan jeg også se), så er andre steder derimod underbelyste, således at man raver rundt i bælgmørke. F.eks. hvad bedst kan beskrives som en "naturforbindelse", dvs. Torvegadedelen ud mod Amagerbrogade. Man plejer - i guderne må vide hvilken visdom - at slukke hver anden styk gadebelysning.

henrik poulsen

Det er ikke kun opad,der forurenes med lyset.Det er også vandret.Byggepladser og sportsanlæg er ofte oplyst med næsten vandretlysende lysarmaturer med volsom styrke,som blænder folk på lang afstand. Er det overhovedet lovligt? LED-kørelys til biler ville være en god ide,hvis de ikke blændede.Det er faktisk ulovligt,hvis de gør,og det det gør nogen af dem faktisk.Selv cykellygter kan i dag blænde fordi de dels er meget kraftige og dels er monteret til at lyse vandret i stedet for skråt nedad.Så i stedet for at oplyse vejen,blænder de sagesløse fodgængere.Heller ikke lovligt.

Der er sikkert flere eksempler på dårligt brug af LED-lamper.

Peter Mikkelsen, Estermarie Mandelquist, Niels Jakobs, Torben Arendal, Peter Beck-Lauritzen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen, David Zennaro og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Det er ikke kun LED gadebelysning, som volder problemer. LED lys på biler og andre køretøjer blender voldsomt, selv om de er korrekt justeret. De flimre og blinker med et blåligt skær, så jeg ofte i et glimt tro det er et udrykningskøretøj på vej. Og køre der et køretøj med LED lys bag mig en mørk aften lyser den ind under min bil og nærmest mørke lægger de første meter af vejen foran mig. For at kompensere den situation er jeg begyndt med at tænde de forreste tågelygter på min bil om aftenen, da det hjælper en del på det forhold. Det samme sker, når et køretøj en mørk aften køre mod mig med nedblændede lygter. I de sekunder, hvor der er nærmest lige før den passere mig er jeg stort set total blendet og badet i LED lys.

Selv cykler med LED kan blende når man kommer kørende en mørk aften som bilist.

Jo. LED lys giver trafikal sikkerhed ud over alle grænser.

Jeppe Lindholm

Hvad oplysning af natte miljøet angår, så sluk alt gadelys efter kl. 01.00 til 06.00 på hverdage. Da er der kun ganske få, som bevæger sig rundt gående. Det vil spare en hel del energi.

Mange bilister tror tilsyneladende de får mere sikkerhed, når de forsøger at fordrive "al" mørke med fjernlys. Men fodgængere og cyklister overser bilister ofte alligevel, fordi de glemmer at blænde ned og tage det hensyn til deres synsevne.

Er der da ingen lovgrænse for styrken af de forlygter? Trafiksikkerheden gavner den høje lysstyrke ihvertfald ikke! Selv i byer med gadebelysning bruger mange fjernlys og til megen gene.

Daniel Joelsen

Der er en kæmpe forskel i at gå en tur ude på landet (uden kunstigt lys), med og uden månelys. Kan bedre forstå månens vigtighed før det elektriske lys forlængede dagtimerne i tid og afstand.

Dorrit Rasmussen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Når man ser billeder ude fra rummet med alle de oplyste storbyer, mindre byer osv. Hele kloden er vel snart selvlysende og da tænker jeg, det må da ha en voldsom påvirkning af hele planetens naturlige rytme. Måske ikke så mærkeligt at det er så megen ubalance i naturen og i menneskers sind.

Erik Kruse Sørensen

Lysforurening er et møgproblem. Fortjener opmærksomhed. Det indre forurenes også af for meget / forkert lys. Hermed link til en samling af digte om stjerner. Og et par essays om emnet.
https://internetdidaktik.dk/intro-stjernedigte