Baggrund
Læsetid: 9 min.

Menneskerettighedseksperter vil have Danmark og EU til at føre en strammere kurs over for Kina

Mens Kinas kommunistparti udvander de universelle menneskerettigheder og indfører egne normer, hopper danske ministre i musehullet, når de ser en oppositionspolitiker fra Hongkong. Både i FN og EU kan Danmark sige mere effektivt fra over for Kinas tiltagende rettighedskrænkelser, vurderer rettighedseksperter
Den tidligere hongkongparlamentariker Ted Hui trak overskrifter i begyndelsen af december, da danske politikere gjorde alt for at undgå ham. Det har gjort ham til et symbol på den danske regerings udenrigspolitiske balanceakt, hvor man på den ene side kører de store værdipolitiske idealer i stilling, mens man i praksis føjer sig for stormagterne – ikke mindst Kina.

Den tidligere hongkongparlamentariker Ted Hui trak overskrifter i begyndelsen af december, da danske politikere gjorde alt for at undgå ham. Det har gjort ham til et symbol på den danske regerings udenrigspolitiske balanceakt, hvor man på den ene side kører de store værdipolitiske idealer i stilling, mens man i praksis føjer sig for stormagterne – ikke mindst Kina.

Nicolai Lorenzen

Udland
12. januar 2021

Under sit korte besøg i København lykkedes det aldrig den tidligere hongkongparlamentariker Ted Hui at komme i nærheden af den danske regeringstop. Tættest på kom han, da sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sprang et trin over og skyndte sig ind ad en dør for at undgå at møde ham.

I stedet fløj Ted Hui videre til London, hvor han blev genforenet med sin familie og søgte om politisk asyl. Han hører til blandt de moderate stemmer i Hongkongs demokratibevægelse, er uddannet jurist og gav udtryk for sine politiske holdninger som folkevalgt medlem af et etableret parti.

Men set fra Beijing udgør personer som Ted Hui en trussel. I dag undersøges han for overtrædelser af Hongkongs nye, drakoniske sikkerhedslov. Samme lov som i sidste uge blev brugt til at anholde 55 af Hongkongs mest prominente aktivister og politikere.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Margit Johansen

Stram kurs retorikken er udtjent. I dag er dialog : "Dette og hint, der sker i Kina - strider mod vores værdier om menneskerettigheder i DK - det påtaler vi - såvel som Kina kan påtale forhold i DK."

@ Margit Johansen,

Det ville være ideel med dialog, men det fungerer ikke overfor det stadig mere selvsikkert Kina.

Kina har anhold en lang række borgere fra andre lande - herunder EU-lande, mange er i øvrigt direkte bortført til Kina fra andre lande, og har udført retshandlinger med streng domme helt udenom det normale retssystem og uden advokat.

Se blot på, at Kina direkte førte verbal og handelsmæssig krig mod Norge i en længere periode.

Og netop nu arbejder Kina på at få udleveret et dansk folketingsmedlem til retsforfølgelse for noget, der er fuldt legalt over hele verden, med som Kina har forbudt.

Eneste mulighed overfor Kina er direkte boykot af varer, tjenester, virksomheder og ledende ansvarlige personer.

Asiya Andersen, Ete Forchhammer , Peter Beck-Lauritzen, Erik Karlsen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

”Mens Kinas kommunistparti udvander de universelle menneskerettigheder og indfører egne normer”.
Jeg spekulerer over hvem der gav mennesket, og hvorfra forestillingen om ”universelle menneskerettigheder” kommer fra? Første Mosebog? ”Mennesket skal ha magten over alt der kryber på jorden” [frit efter hukommelsen] Kinesere og buddhister med flere er en integreret del af naturen – og naturen giver ikke en dyreart specielle rettigheder. ”universelle menneskerettigheder" et er politisk slogan Vesten opfandt ved tab af magten overkloden, da vi ”vandt” anden verdenskrig. Det er White Supremacy at gøre påtvinge vores kristne existens opfattelse til at ha ”universelle – af Gud givne” vaerdier. De Buddhister og kinesere jeg kende har andre normer og værdier. Må de ikke ha det? Jøder har sine rettigheder, som Guds foretrukne slægt – de tror ikke andre etniske grupper har samme ret.
Ps. Menneskeret organisationer, som alle NGO’er giver fede jobs.

kjeld hougaard

@Gert Romme "Kina direkte førte verbal og handelsmæssig krig mod Norge i en længere periode."
den krig maa Norge let kunne vinde? stop salg af lax mm til Kina. Krigen er over. Og Danmark kan gore det samme: Stop salg af danske varer til Kina i morgen!

Peter Beck-Lauritzen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Kinas udenlandske aktiviter, fabrikker og infrastruktur, følges af "strengs attached", således at modtager-landene ikke må stemme Kina imod, i internationale fora. Boykot: god ide!