Analyse
Læsetid: 13 min.

Den næste Merkel bliver en mand. En mand med en næsten umulig mission

CDU er i akut identitetskrise op til lørdagens valg af ny formand efter 16 år med kansler Merkel. Kandidatfeltet er så svagt, at vinderen risikerer blot at blive en brik i et andet magtspil om selve kanslerposten til Forbundsdagsvalget i september. Spørgsmålet er, om CDU’s magtmaskine og konservatismen har mistet sit tag i tyske vælgere
I 2018 meddelte kansler Angela Merkel, at hun ville stoppe som formand for det tyske konservative parti CDU. Den nye Merkel skal findes lørdag til et onlinevalg i partiet.

I 2018 meddelte kansler Angela Merkel, at hun ville stoppe som formand for det tyske konservative parti CDU. Den nye Merkel skal findes lørdag til et onlinevalg i partiet.

Pool/Reuters/Ritzau Scanpix

Udland
14. januar 2021

»Jeg lover det: Sammenlignet med Trump bliver min afgang røvkedelig. Hilsen Angela Merkel.«

Selv om denne uskyldige tyske joke forhåbentlig går hen og bliver sand, når Tyskland til efteråret skal vælge efterfølgeren til kansler Merkel ved valget til Forbundsdagen, så bliver det i sandhed ikke et røvkedeligt politisk år i Tyskland.

Tværtimod. Allerede i denne weekend står Europas største parti, Merkels CDU, foran et udskudt og uforudsigeligt onlinevalg om, hvem der skal lede partiet gennem supervalgåret 2021. Et år, der ud over valg til Forbundsdagen byder på hele seks delstatsvalg i EU’s største land. Alt sammen med et gabende magtvakuum i toppen af Europas største parti, CDU/CSU.

Kan og skal partiet genopfinde sig selv efter 16 år med Merkel? Er der overhovedet noget alternativ til Merkels midtsøgende kurs i en tid, hvor presset kommer fra Tysklands nye borgerlige venstre-centrum-parti, De Grønne, og ikke fra det internt splittede og dybt coronaforvirrede Alternative für Deutschland på højrefløjen?

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det bliver vel interessant at se, om Markus Söder ender med at blive kanslerkandidat, selv om han konstant viger uden om at svare, når han får spørgsmålet, og hellere vil snakke om corona-tiltag.
Også blandt de bayerske CSU-vælgere vil han være et populært valg, så det er ikke rigtigt, at de ikke vil af med ham. Den sidste meningsmåling i Bayern fortæller, at 84 % af CSU-vælgerne mener, at Markus Söder vil være et godt valg.

Jørgen Mathiasen

Jeg troede såmænd, at Information havde valgt at lukke øjnene for formandsvalget i CDU, men så er der heldigvis andre, der finder det mere interessant.

Der er ikke bare tale om et formandsvalg. CDU foreslår også kanslerkandidaten for unionen (dvs. CDU/CSU), og Tysklands kommende kansler er ikke alene en magtfuld person i EU, han er også en fremtrædende politiker i verdenspolitikken. Det undrer ikke, at en ministerpræsident fra NRW kan få sved på panden ved at tænke på det ansvar.

Af særlig interesse for Informations læsere er antageligt følgende: Valget af Friedrich Mertz som formand, en stokkonservativ mand, fører næppe til at vælgere af AfD går til CDU, sådan som CDUere håber. Derimod kan det flytte vælgere til SPD, som derfor håber på valget af Mertz. Hvis vælgerbevægelsen er tilstrækkelig stor, kan det føre til en centrum-venstre regering i Tyskland - det som Merkels kurs hidtil har blokeret.

Asbjørn Ammitzbøll Flügge

Tweetet er, så vidt jeg er orienteret, fra en satireprofil.

Jeppe Lindholm

Ingen kunne løfte arven efter Helmut Kohl, som sad som tysk kansler i en lille menneskealder. Og så kom Angela Merkel. Og løftede Tyskland til nye højder. For mig er en af Merkels kriterier til succes hendes opvækst i DDR øst Tyskland, som har givet hende en afmålt og ydmyg tilgang til kansler embedet. Kohl-hoveder er der mange af. Men der er kun en Merkel. Jeg kommer faktisk til at savne hende i baghovedet som en klippe og integritet i EU og tysk relateret politik og i en verden fuld af stigende populisme, så man skulle tro man befandt sig i en reklame blok. Hun er jo blevet vores alle sammens Mutti igennem de seneste mange mange år. Så helt klart et fremtidig savn.

Anders Thornvig Sørensen

Jeg respekterer Merkel for to ting. 1. Hun er ikke krigsgal. 2. Hun har i alle sine år som kansler, mig bekendt, aldrig løjet groft over for offentligheden. Hun har fremsat urealistiske løfter og lavet meget muligt andet, som man ikke undgår i et langt og aktivt politisk liv. Men grove løgne har hun ikke begået. Det vil jeg fremhæve, for det er efterhånden en sjælden kvalitet, desværre.

Der er også mange grunde til, at jeg ikke tæller med i skaren af hendes beundrere, men det kan være lige meget nu.

Jeppe Lindholm

Der er faktisk kun een ting galt med Merkel. At hun ikke er valgt som kansler for SPD frem for CDU/CSU. Så havde hun jo nærmest været perfekt.