Analyse
Læsetid: 3 min.

Navalnijs hjemkomst til Rusland genopliver et ubehageligt dilemma for Putin

Ruslands mest populære oppositionspolitiker er tilbage i sit hjemland som ubekvem udfordring for magteliten: at rydde ham af vejen er farligt, men ikke at rydde ham af vejen er også farligt
Den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnij blev anholdt søndag, netop som han ankom til Moskvas Sjeremetyevo-lufthavn fra Tyskland. Mandag har en dommer i Moskva besluttet at holde Navalnij i fængsel i 30 dage for at have forbrudt sig mod betingelserne i en betinget dom for underslæb.

Den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnij blev anholdt søndag, netop som han ankom til Moskvas Sjeremetyevo-lufthavn fra Tyskland. Mandag har en dommer i Moskva besluttet at holde Navalnij i fængsel i 30 dage for at have forbrudt sig mod betingelserne i en betinget dom for underslæb.

KIRILL KUDRYAVTSEV

Udland
19. januar 2021

Lige siden Aleksej Navalnij for over et årti siden begyndte at markere sig som en af Vladimir Putins hårdeste kritikere, har Kreml brugt mange kræfter på at få bugt med ham: endeløse retssager, langvarige husarrester og en gidseltagning af hans bror i form af en tre et halvt år lang fængselsstraf er blandt tiltagene.

I sidste ende blev det øjensynligt besluttet af likvidere ham, for det var angiveligt Ruslands føderale sikkerhedstjeneste FSB, som stod bag giftattentatet imod ham i august. Attentatet slog som bekendt fejl, og med Navalnijs hjemkomst til Rusland søndag må Putin igen konfrontere sit gamle dilemma om, hvad han skal stille op med sin måske mest skånselsløse og farligste modstander.

En metode, som Kreml hidtil har afstået fra, er at idømme en langvarig og hårdhændet fængselsstraf. Denne metode blev i 00’erne skæbnesvanger effektiv for oligarken Mikhail Khodorkovskij, der måtte tilbringe over ti år bag tremmer og siden valgte at drage i eksil.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Det er fuldstændig surrealistisk at læse denne artikel, der sort på hvidt beskriver, at Ruslands føderale sikkerhedstjeneste FSB besluttede at likvidere Aleksej Navalnij - og selvfølgelig myrder sikkerhedstjenesten ikke russiske borgere uden accept fra landet præsident.

Donald Trump var helt evident noget så bedøvende ligeglad med al det; men håbet er, at Joe Biden har mere Røv i Bukserne - og empati overfor undertrykte menneskers skæbne.

Tro ikke på, at EU kan få sig samlet sammen til noget som helst overfor Rusland.
Det ville kræve konsensus blandt de 27 lande - glem det !!

Vi kan ikke engang enes om, at få lukket for Nordstream 1, selvom vi årligt sender milliardbeløb til Gazprom til betaling for modtagne gasleverencer.

Tvært imod - vi er godt igang med Nordstream 2.