Baggrund
Læsetid: 8 min.

Navalnyj bliver nok aldrig Ruslands præsident. Men han viser, at man kan udfordre Putin

Aleksej Navalnyj kaldes for Putins ærkefjende nummer ét. Og de to mænd er da også hinandens modsætninger. Samtidig er oppositionspolitikeren blevet et stærkt symbol på russernes utilfredshed med styret, der står over for et af de største folkelige oprør i årevis med nye demonstrationer indkaldt i weekenden. Information tegner et portræt
På afstand ligner Aleksej Navalnyj en funklende stjerne i russisk politik. Men det er svært at sige, hvor populær Navalnyj egentligt er i den russiske befolkning. I en undersøgelse i november svarede kun to procent af de adspurgte, at de ville stemme på Navalnyj som deres præsident.

På afstand ligner Aleksej Navalnyj en funklende stjerne i russisk politik. Men det er svært at sige, hvor populær Navalnyj egentligt er i den russiske befolkning. I en undersøgelse i november svarede kun to procent af de adspurgte, at de ville stemme på Navalnyj som deres præsident.

Anadolu Agency

Udland
29. januar 2021

Siden sin tv-transmitterede anholdelse i Moskvas Sjeremetevo-lufthavn forrige weekend har Ruslands vigtigste oppositionspolitiker, Aleksej Navalnyj, udvist øretæveindbydende overskud og humor.

Han og støtterne uden for Navalnyjs fængselscelle har offentliggjort en fængende video med afsløringer af præsident Putins milliardpalads ved Sortehavet. Og da Aleksej Navalnyj torsdag igen tonende frem på skærmen fra sin fængselscelle til en høring, jokede han veloplagt med dommeren, der skulle vurdere om oppositionspolitikeren måtte forblive varetægtsfængslet, indtil hans endelige dom i en sag om underslæb falder i næste måned.

Aleksej Navalnyj har over efteråret modtaget behandling i Berlin for et giftangreb med Novichok i august, og han nåede ikke at tilbringe mere end en time som en fri mand i Rusland, før han blev tilbageholdt i lufthavnens paskontrol. Årsag: Han ikke var dukket op til et møde hos kriminalforsorgen, der blev afholdt, mens han lå i koma i Berlin.

Ifølge Navalnyjs støtter handler anholdelserne ikke en dyt om forsømte møder. Regimet er bange og forsøger med alle midler at lukke ned for, hvad der måske kan blive en større protestbølge i Rusland.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

René Arestrup

Næ, Navalnyj er næppe præsident-emne, men han repræsenterer en rendyrket og frygtløs opposition til forbryder-regimet i Kreml. Og lur mig, man fornærmer ikke zaren ved at udstille zaren som en gennemkorrupt mafiaboss, uden konsekvenser. Jeg spår, at Navalnyj inden længe får et 'fatalt ildebefindende'.

Dan D. Jensen

Ja, jeg tror også at han er uheldig at dø en pludselig død. Han kommer næppe hjem til påsken

Thomas Bindesbøll

FYI: En ny. yderst skræmmende dokumentation fra bl.a. Bellingcat om Putins udsendte morder"patruljer":

https://meduza.io/amp/en/feature/2021/01/27/the-fsb-s-busy-busy-poisoners