Nyhed
Læsetid: 5 min.

Norske stortingspartier ønsker ny EU-aftale efter Brexit

Norges Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti mener, at Brexit giver Storbritannien fornyet frihed, men ovenikøbet også adgang til EU’s indre marked. Det er en bedre aftale end EØS, mener de to partier, som vil have revurderet det norske samarbejde med EU
Briternes Brexit-aftale beviser, at nye handelsaftaler med EU er mulige. Den aktualiserer Norges behov for at revurdere EØS-aftalen, mener lederen for Senterpartiet, Marit Arnested.

Briternes Brexit-aftale beviser, at nye handelsaftaler med EU er mulige. Den aktualiserer Norges behov for at revurdere EØS-aftalen, mener lederen for Senterpartiet, Marit Arnested.

Terje Pedersen

Udland
12. januar 2021

Brexit-aftalen faldt langt om længe på plads lige før årsskiftet. Glædeligt for leavers, en tragedie for remainers. Men også en anledning for andre lande, der allerede har en aftale med EU, til at revurdere deres aftaler – fordi de for første gang har fået et sammenligningsgrundlag for, hvordan en aftale med EU også kan tage sig ud.

»Briternes nye Brexit-aftale beviser, at nye handelsaftaler med EU er mulige. Den aktualiserer Norges behov for at revurdere EØS-aftalen,« som den parlamentariske leder for Senterpartiet, Marit Arnested, siger til den norske avis Klassekampen.

Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS) er en aftale mellem EU og Norge, Island og Liechtenstein. Aftalen betyder, at de tre lande er med i EU’s indre marked, hvorfor de også er underlagt de regler og love, som gælder her. Fraværet af EU-medlemskab betyder dog, at landene ikke har medbestemmelse i den lovgivning, der vedtages.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Der er vist ligt meget lobbyist over Bosse. Derfor tror jeg ikke på hinde.

"»Den norske nej-til-EU-bevægelse har siden årtusindskiftet jagtet et alternativ til EØS-aftalen, en bilateral aftale, som skal sikre Norge suverænitet. Brexit er kommet som en konkretisering af, at der findes alternativer,« siger Øivind Bratberg."

Bosse argumenterer med at man er 'sat udenfor døren' som et andet skolebarn, når man trækker sig fra EU's politiske parnas. Uanset hvor tynd en kop the, Brexitaftalen indtil videre er, demonstrerer den både at man kan bevæge sig væk fra EU ... og at dette betragtes som en illoyal, giftig og farlig kurs af EU-tilhængere. Den skal på alle mulige, ukonkrete, luftige og sædvanligt pseudo-politologiske måder defameres og besværliggøres. Men godt at der er stærke kræfter i Norge, som afsøger fremtidens samarbejdende positioner overfor EU - i respekt for befolkningens udtrykte ønsker.