Analyse
Læsetid: 6 min.

Ny rigsretssag mod Trump: Han ligner allerede en slagen mand

Ti republikanere sluttede sig til demokraterne under vedtagelsen i Repræsentanternes Hus af et anklageskrift mod Trump – anden gang i hans præsidenttid. Når sagen bliver ført i Senatet efter 20. januar, forventes det, at flere republikanere vil stemme for domfældelse
Efter stormen på Kongressen er Donald Trump blevet udstødt fra sociale medieplatforme, hans golfklubber og hoteller modtager færre besøgende, og ben New York har annulleret værdifulde kontrakter med Trump Organization.

Efter stormen på Kongressen er Donald Trump blevet udstødt fra sociale medieplatforme, hans golfklubber og hoteller modtager færre besøgende, og ben New York har annulleret værdifulde kontrakter med Trump Organization.

Samuel Corum

Udland
15. januar 2021

Denne artikel er opdateret kl. 20:10.

Donald Trump ligner en slagen mand efter sine tilhængeres stormløb mod kongresbygningen i sidste uge og udsigten til en anden rigsretssag i Senatet, som efter alt at dømme vil finde sted efter hans tilbagetræden onsdag 20. januar.

Præsidenten raser imod alt og alle uden at bebrejde sig selv. Han er indigneret over, at ti republikanere i en afstemning onsdag i Repræsentanternes Hus bakkede op om et anklageskrift udformet af demokraterne, der blandt andet beskylder ham for at have »opildnet til oprør mod USA’s regering« i en tale til 8.000 demonstranter den 6. januar.

Trumps vrede er også rettet imod vicepræsident Mike Pence, som afviste hans krav om at påtage sig en rolle i Kongressen, forfatningen ikke tilskriver ham: at omstøde Joe Bidens legitime og lovlige valgsejr.

Præsidenten føler sig endvidere forrådt af flertalsleder Mitch McConnell, der i en udtalelse onsdag åbnede døren for at dømme præsidenten skyldig i embedsmisbrug og fratage ham retten til at opstille til politisk embede i fremtiden.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Helle Walther

Jo før han forsvinder fra det republikanske parti des bedre for dem og verden.

Svend Erik Sokkelund, Morten Balling, Inge Lehmann, Johanna Haas, Lisbeth Glud, Gitte Loeyche, Jacob Schmidt, Eva Schwanenflügel og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Det uhyggelige er, at 73.000.000 amerikanere følte sig så desperate, at de stemte på Donald Trump til præsident valget i 2020. Det forsvinder jo ikke bare lige sådan fordi Trump forsvinder.

Ete Forchhammer , Inge Lehmann, søren ploug, Arne Lund, Johanna Haas, Lisbeth Glud, Mogens Holme, Gitte Loeyche og Jacob Schmidt anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Man kan kun håbe på at mange af de 73 millioner er faldet fra senest siden onsdag 6/1.
Hvor stor en gruppe ultratilhængerne udgør vides vel ikke.

Kan verden slippe af med Trump som politisk magtfaktor i al fremtid, så er det fremragende.
Dog skal vi ikke forvente de store ændringer i det amerikanske samfund.
En tilslutning til klimasamarbejde WHO og andet Trump har trukket USA ud i, samt afslutning af diverse told-restriktioner kan hjælpe verden fremad.

søren ploug, Johanna Haas, Lisbeth Glud, Elisabeth Andersen, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"I betragtning af at statsadvokaten i Washington, D.C. og FBI kun har haft kort tid til at efterforske, hvem der stod bag angrebet på Kongressen, om det var organiseret, og om lovgivere, Trumps advokater eller medarbejdere i Det Hvide Hus, herunder Trump, var vidende om en sammensværgelse og deltog i den, kan det ikke udelukkes, at beviser udover Trumps tale til demonstranterne vil blive lagt på bordet i rigsretssagen."

Det er måske især det underliggende formål med rigsretssagen at finde ud af.
Man vil kunne forlange båndoptagelser og papirer udleveret, samt kunne afhøre vidner.

Der er også alle opslagene på de sociale medier, hvor der i ugevis forinden blandt hadgrupperne blev kommunikeret helt åbenlyst om, at visse medlemmer af Kongressen skulle slås ihjel, at man ville medbringe våben, og at Capitol skulle stormes, så Bidens stemmer ikke kunne blive certificerede.

Det er efterhånden også kommet frem, at en hel del både nuværende og tidligere folkevalgte, politi, brand- og milititærfolk deltog i stormen.

Oprørerne havde medbragt stiger, hamre, køller, baseballbats, våben, granater og molotovcocktails.
Desuden var der blevet placeret rørbomber af napalmlignende virkning på både republikanernes og demokraternes partikontorer, der muligvis skulle have været brugt som afledning til det, der foregik i selve Capitol.

Og så er der mysteriet om, hvorfor Nationalgarden ikke fik tilladelse til at gribe ind fra højere sted, samt hvorfor Capitol Police og Washington D. C. Police i det hele taget virkede totalt uforberedte, underbemandede og uudrustede, og i visse tilfælde åbent samarbejde med pøblen.

Det bliver spændende at få svarene på disse og mange andre spørgsmål.

Peter Beck-Lauritzen, Joan Petersen, Svend Erik Sokkelund, Troels Ken Pedersen, Inge Lehmann, søren ploug, Johanna Haas, Lisbeth Glud, Elisabeth Andersen, Gitte Loeyche og Rune Mariboe anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. I den næsten endnu mere ildevarslende afdeling blev der også medbragt plasticstrips.

Peter Beck-Lauritzen, Troels Ken Pedersen, Inge Lehmann, søren ploug, Johanna Haas, Lisbeth Glud, Elisabeth Andersen og Rune Mariboe anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Nu er det er så en rettergang man indleder, hvorefter det rigtig uhyggelige vil være hvis der juridisk set ikke er noget at komme efter. Det ville jo være en halv sejr til Trump og et perfekt afsæt til at fortsætte kampen. Altså må man håbe sagsøgerne, trods tidspresset, har gjort deres hjemmearbejde..

Ete Forchhammer , Inge Lehmann, Johanna Haas, Lisbeth Glud og Rune Mariboe anbefalede denne kommentar

Jeppe Lindholm « Størsteparten af de 73M stemte ikke for Trump men imod Biden...

Ole K. Ersgaard

Der er enorme interesser i udfaldet af præsidentvalget i USA.

Så i princippet kan alt jo tænkes omkring - hvem, der bl.a. reelt står bag/udførte den voldelige del d. 6. januar i relation til the Capitol Building.
Der er fx konstateret en BLM aktivist som en meget aktiv person. Der er endvidere fanget en person på videoovervågning, som placerer rørbomber både hos Den Republikanske Komités Kontor henholdsvis Den Demokratiske Komités Kontor.

Hvorom alting er:
1) Trump har præsteret flotte resultater gennem sin periode på 4 år. Fx har han/hans adm. formået at indfri/delvis indfri 17 (68%) af hans 25 store valgløfter.
2) Trump har i en netop offentliggjort meningsmåling, der er foretaget mellem d. 8-11 januar, opnået placeringen som den klart mest foretrukne præsidentkandidat for det republikanske parti.
3) Den udbredte aversion mod Trump, som egohumanisterne/postmarxisterne/de politisk korrekte i medier, Tech virksomheder, Hollywood m.m. har præsteret gennem 4 år - kan meget nemt sløre ganske meget fra virkelighedens verden.

Og hvis man skulle være i tvivl - kan man jo blot spørge sig selv:
Fik Trump en fair behandling gennem sin nu næsten afsluttede periode i medierne?

Personligt har jeg ALDRIG oplevet en mere subjektiv (overvejende negativ) medieomtale i langt, langt de overvejende medier. Også herhjemme.
Man behøver fx blot kigge på journalist/reporteren Jesper Steinmetz´s dækning af præsidentvalget d. 8. januar 2021, kl. 19.00, da resultatet skulle kommenteres. I princippet kunne han jo lige så godt have danset krigsdans, viftet med flag osv.
Hans glædesudbrud var på niveau med magtelitens i eksempelvis Kina, Iran og Tyrkiet.
Ja, hvorfor mon?

Nu hvor de fleste forlader den stakkels - jagede - mand (se hans øjne på fotoet) - så er det godt, at han har Proud Boys

Peter Beck-Lauritzen, Troels Ken Pedersen, søren ploug og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Arne Lund

Er det mon den 'stakkels, jagede mand' der satte gang i de føderale henrettelser, adskilte børn fra deres forældre og puttede dem i bure, ryddede Lafayette Square med tåregas og knipler mod fredelige demonstranter for at kunne posere foran en kirke med Bibelen til en fotoseance, retweetede slet skjulte dødstrusler fra hadgrupper og ringede rundt til alle de swingstater han havde tabt for at afpresse sine egne partifæller til at give ham Joe Bidens stemmer, du mener..?

Jeg synes, han virker bekendt efterhånden ;-)

Peter Beck-Lauritzen, Svend Erik Sokkelund, Ete Forchhammer , Inge Lehmann, søren ploug og Mads Troest anbefalede denne kommentar

Måske er det blot en syg konspirationsteori - men;

Hvad nu hvis Trumps plan var, at demonstranterne skulle skabe totalt kaos og lykkes med at nedkæmpe de alt for få udkommanderede betjente. Så kunne Trump have erklæret nødret, sat hæren ind og dermed fuldende sit kupforsøg ?

Mange af de beretninger, man hører om forløbet, får mig til at tænke på det, som skete ved og efter Rigsdagbranden i 1933.
https://da.wikipedia.org/wiki/Rigsdagsbranden

Peter Beck-Lauritzen, Bjarne Hosbo Poulsen, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Søren Ploug

Ja, enten det, eller at oprørerne skulle kapre valgmandsstemmerne og brænde dem, samt tage gidsler, eller ligefrem henrette medlemmer af Kongressen..
Eller begge dele?

Der er ihvertfald kommet meget frem om visse forbindelser, og FBI følger desuden pengestrømmen.

Vi har ikke hørt det sidste om denne voldshandling endnu.

Carsten Hansen

Jeg er heller ikke så meget for konspirationsteorier, men hvis tidslinjen er nogenlunde sådan ...:

- Trump er langt bagud i målingerne.
- Allerede her begynder han at snakke om han kun kan tabe ved snyd.
- P.g.a. Corona opfordres mange til at brevstemme. Postvæsenet lægges hindringer i vejen.
- Det påstås igen og igen at brevstemmer kan der svindles med.
- Valget tabes og der indledes sager én mas.
- Folk hjernevaskes med at der har fundet massiv svindel sted.
- Der sættets tvivl om valgmændene og "alternative valgmænd" foreslås.
- Valgansvarlige presses til at finde "forsvundne stemmer".
- Pence bliver bedt om ikke at anerkende valget d.1/6.
- Folk opfordres til at komme til Washington, og bliver hidset voldsomt op.
- Trump overvejer at give sig selv og familien nåde og dermed bliver fritaget for retssager.

(Har sikkert glemt noget).

Ja; Det hele kan have foregået skridt efter skridt. Det kan måske også have været planlagt fra start til slut, med håb om mirakler hen ad vejen.

Bankerna har beslutat att lämna Trump

USA: s president Donald Trumps familjeföretag lider när utländska och amerikanska banker bryter affärsbanden med honom efter upplopp som utbröt den 6 januari i den amerikanska kongressbyggnaden.

Som rapporterats av The Wall Street Journal, har Florida-baserade Professional Bank Coral Gables vägrat att samarbeta med den nuvarande amerikanska presidentens företag, efter Deutsche Bank och Signature Bank.

Enligt tidningen meddelade banken att den omedelbart kommer att avsluta affärsförbindelserna med Trump och inte har för avsikt att göra affärer med sina affärsorganisationer i framtiden.

Jeppe Bundgaard

@Eva Schwanenflügel "adskilte børn fra deres forældre og puttede dem i bure, "

"WASHINGTON (AP) — Michelle Obama assailed President Donald Trump on Monday for ripping migrant children from their parents and throwing them into cages, picking up on a frequent and distorted point made widely by Democrats.

She’s right that Trump’s now-suspended policy at the U.S.-Mexico border separated thousands of children from their families in ways that had not been done before. But what she did not say is that the very same “cages” were built and used in her husband’s administration, for the same purpose of holding migrant kids temporarily".
"THE FACTS: The reference to cages is misleading and a matter that Democrats have persistently distorted.

Trump used facilities that were built during the Obama-Biden administration to house children at the border. They are chain-link enclosures inside border facilities where migrants were temporarily housed, separated by sex and age.

At the height of the controversy over Trump’s zero-tolerance policy at the border, photos that circulated online of children in the enclosures generated great anger. But those photos — by The Associated Press — were taken in 2014 and depicted some of the thousands of unaccompanied children held by President Barack Obama"

Bare sådan FYI

Arne Albatros Olsen

En udjævning af de store uligheder i der amerikanske samfund er den eneste vej fremad.
Uden er stor bred og tilfreds middelklasse vil landet falde fra hinanden.

Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Gert Romme og Poul Erik Riis anbefalede denne kommentar
Bent Christensen

Hvis nu Trump også vinder anden gang, kan der så komme en tredje etc?