Nyhed
Læsetid: 4 min.

Nye tider i techgiganternes verden: 200 googleansatte stifter den første fagforening

Faglig organisering er et særsyn i techgiganternes verden, men nu udfordres Google af medarbejdergrupper, der ikke bare vil kæmpe for ordentlig løn og gode arbejdsforhold, men også solidariserer sig med virksomhedens mange løst ansatte
I 2018 arrangerede arbejdere en større udvandring på Google-campusser verden over i protest mod påstået fejlhåndtering af anklager om sexchikane.

I 2018 arrangerede arbejdere en større udvandring på Google-campusser verden over i protest mod påstået fejlhåndtering af anklager om sexchikane.

Bryan R. Smith

Udland
6. januar 2021

SAN FRANCISCO – En gruppe på over 200 Google-ansatte i USA har stiftet en fagforening – den første af sin art i de transnationale techgiganters verden. Det kan varsle nye tider for en branche, hvis arbejdsgivere i årevis har nydt godt af uhæmmet ledelsesret.

De medarbejdervalgte ledere af Alphabet Workers Union stod mandag frem med et indlæg i The New York Times, hvor de fortalte om initiativet og erklærede, at den nye fagforening forpligter sig til at kæmpe for rimelige lønninger og sikre arbejdsforhold uden krænkelser, diskrimination og repressalier over for kritiske medarbejdere.

Medlemskab af fagforeningen kan søges af alle amerikanske og canadiske medarbejdere i Googles moderselskab, Alphabet, herunder såvel fuldtids- som deltids- og kontraktansatte og sælgere. De sidstnævnte ’uofficielle medarbejdere’ udgør en enorm ’skygge-arbejdsstyrke’ i Google på 135.000 imod 115.000 regulære fuldtidsansatte. I 2019 forsøgte en lille gruppe af Google-kontraktansatte i Pittsburgh også at stifte en fagforening.

»Vi bygger på en årelang indsats for at organisere Googles medarbejdere fagligt i en formel struktur,« skriver fagforeningslederne og tilføjer, at indtil videre har fagforeningens 226 medlemmer også meldt sig ind i fagforbundet Communications Workers of America.

Gruppen går dog i andre henseender en anden organisatorisk vej og forsøger ikke at blive godkendt af National Labor Relations Board – en uafhængig forbundsstatslig myndighed, som har til opgave at gennemføre valg til fagforeningsrepræsentation på virksomheder samt undersøgelse og korrektion af urimelig adfærd fra arbejdsgiveres og fagforeningers side. I stedet vil den danne en såkaldt ’minoritetsfagforening’, hvilket indebærer, at den ikke nødvendigvis får juridisk beskyttede rettigheder såsom ret til kollektive forhandlinger. Til gengæld vil den kunne optage medlemmer fra en langt bredere kreds, herunder kontraktansatte.

Flere års aktivisme

Stiftelsen af Alphabet Workers Union kommer efter flere års arbejderaktivisme og interne protester. I 2018 arrangerede arbejdere en større udvandring på Google-campusser verden over i protest mod påstået fejlhåndtering af anklager om sexchikane. Samme år skrev Google-ansatte også læserbreve som del af en kampagne, der fordømte virksomhedens medvirken til at opbygge en censureret søgemaskine i Kina – et projekt, som Google siden opgav. I 2019 deltog Google-medarbejdere i en lignende offentlig kampagne, der krævede, at virksomheden nedbringer sine drivhusgasudledninger til nul inden 2030. Medarbejdere skrev også under på en erklæring, der fordømte en cloud computing-kontrakt, som Google havde indgået med den amerikanske told- og grænsebeskyttelse på grund af samme myndigheds rolle i at adskille børn og voksne i indvandrerfamilier ved grænsen.

Vilkårene for deltids- og kontraktansatte hos Google har været et tilbagevendende stridspunkt for medarbejderne. Hundredvis af medarbejdere underskrev i 2019 et brev i solidaritet med deres ’uofficielle’ kolleger.

Og i december 2020 krævede medarbejdere en undskyldning fra Google, efter at Timnit Gebru, en fremtrædende sort forsker inden for kunstig intelligens, stod frem og hævdede, at hun var blevet fyret for at kritisere virksomhedens mangfoldighedsindsats.

Etik over styr

Alex Gorowara, et medlem af Alphabet Workers Union, siger, at han føler sig desillusioneret over, hvad han har oplevet som virksomhedens tilbagetog fra sin oprindelige etik i de fem år, han har arbejdet der.

»Vi har set Google sætte sin egen etik over styr – og på samme tid er ledelsen blevet mere fjendtlig over for folk, der forsøger at opføre sig etisk,« siger han til The Guardian. »Vi har set repressalier mod kritikere, og vi har set karrierer, der blev afsporet som svar på kritik.«

I en pressemeddelelse udtaler Googles human resource-direktør, Kara Silverstein, at virksomheden »altid har arbejdet hårdt for at skabe en støttende og anerkendende arbejdsplads« for sine ansatte.

»Naturligvis har vores medarbejdere beskyttede arbejdstagerrettigheder, som vi støtter,« sagde hun. »Men som vi altid har gjort, vil vi fortsætte med at samarbejde direkte med alle vores medarbejdere.«

Google har dog fået kritiske anmærkninger fra National Labour Relations Board, som har beskyldt virksomheden for ulovligt at afhøre flere ansatte, som derefter blev opsagt for at protestere mod virksomhedens politik og forsøge at organisere en fagforening. Google har heroverfor hævdet, at man er overbevist om at have handlet lovligt.

Øget faglig organiseringsgrad er en af mange udfordringer, som Google står over for i det kommende år. Virksomheden kæmper med tre kartelsager og beskyldes af amerikanske lovgivere for at have etableret et de facto-monopol ved hjælp af urimelige forretningspraksisser, herunder betalingsplatforme, der prioriterer Googles søgemaskine og overtagelse af konkurrenter på internetannonce-markedet.

Chewy Shaw, en ingeniør hos Google i San Francisco Bay Area og næstformand for fagforeningens ledelsesråd, siger til The New York Times, at etablering af fagforeninger er et nødvendigt skridt for at opretholde et pres på ledelsen og sætte arbejdstagere i stand til at gennemtvinge bedre arbejdsvilkår.

»Vores mål rækker langt ud over spørgsmålet, om medarbejdere får en rimelig løn. Vi mener, at fagforeningen kan være det rette svar på også mere brede udfordringer.«

Reuters bidrog til denne artikel.

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Citat:
Alex Gorowara, et medlem af Alphabet Workers Union, siger, at han føler sig desillusioneret over, hvad han har oplevet som virksomhedens tilbagetog fra sin oprindelige etik i de fem år, han har arbejdet der.
»Vi har set Google sætte sin egen etik over styr – og på samme tid er ledelsen blevet mere fjendtlig over for folk, der forsøger at opføre sig etisk,« siger han til The Guardian. »Vi har set repressalier mod kritikere, og vi har set karrierer, der blev afsporet som svar på kritik.«
Citat slut.
Jo da - selv de stormægtige techgiganter er afhængige af deres medarbejdere - så længe de ikke er udskiftet med robotter ;-)