Nyhed
Læsetid: 4 min.

Nye tider i techgiganternes verden: 200 googleansatte stifter den første fagforening

Faglig organisering er et særsyn i techgiganternes verden, men nu udfordres Google af medarbejdergrupper, der ikke bare vil kæmpe for ordentlig løn og gode arbejdsforhold, men også solidariserer sig med virksomhedens mange løst ansatte
I 2018 arrangerede arbejdere en større udvandring på Google-campusser verden over i protest mod påstået fejlhåndtering af anklager om sexchikane.

I 2018 arrangerede arbejdere en større udvandring på Google-campusser verden over i protest mod påstået fejlhåndtering af anklager om sexchikane.

Bryan R. Smith

Udland
6. januar 2021

SAN FRANCISCO – En gruppe på over 200 Google-ansatte i USA har stiftet en fagforening – den første af sin art i de transnationale techgiganters verden. Det kan varsle nye tider for en branche, hvis arbejdsgivere i årevis har nydt godt af uhæmmet ledelsesret.

De medarbejdervalgte ledere af Alphabet Workers Union stod mandag frem med et indlæg i The New York Times, hvor de fortalte om initiativet og erklærede, at den nye fagforening forpligter sig til at kæmpe for rimelige lønninger og sikre arbejdsforhold uden krænkelser, diskrimination og repressalier over for kritiske medarbejdere.

Medlemskab af fagforeningen kan søges af alle amerikanske og canadiske medarbejdere i Googles moderselskab, Alphabet, herunder såvel fuldtids- som deltids- og kontraktansatte og sælgere. De sidstnævnte ’uofficielle medarbejdere’ udgør en enorm ’skygge-arbejdsstyrke’ i Google på 135.000 imod 115.000 regulære fuldtidsansatte. I 2019 forsøgte en lille gruppe af Google-kontraktansatte i Pittsburgh også at stifte en fagforening.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Citat:
Alex Gorowara, et medlem af Alphabet Workers Union, siger, at han føler sig desillusioneret over, hvad han har oplevet som virksomhedens tilbagetog fra sin oprindelige etik i de fem år, han har arbejdet der.
»Vi har set Google sætte sin egen etik over styr – og på samme tid er ledelsen blevet mere fjendtlig over for folk, der forsøger at opføre sig etisk,« siger han til The Guardian. »Vi har set repressalier mod kritikere, og vi har set karrierer, der blev afsporet som svar på kritik.«
Citat slut.
Jo da - selv de stormægtige techgiganter er afhængige af deres medarbejdere - så længe de ikke er udskiftet med robotter ;-)