Analyse
Læsetid: 11 min.

Parisaftalens krav om klimaneutralitet misbruges til at udskyde udfasning af fossil energi

Parisaftalen og Danmarks klimalov kræver ikke stop for fossil energi, men ’klimaneutralitet’ og ’netto nul’-udledninger. Med stigende tidspres vokser fristelsen til at misbruge det til at slippe for reelle udledningsreduktioner, der gør ondt
Træer opsuger CO2 meget langsommere end afgivelsen ved den fossile afbrænding. Og skove kan brænde og derved frigive deres CO2-lager, som vi har set det ved de voldsomme skovbrande sidste år i Arktis, Californien og Australien. Verden har brug for massiv, ekstra skovrejsning, der ikke skal kompensere og legitimere fortsatte fossile udledninger.

Træer opsuger CO2 meget langsommere end afgivelsen ved den fossile afbrænding. Og skove kan brænde og derved frigive deres CO2-lager, som vi har set det ved de voldsomme skovbrande sidste år i Arktis, Californien og Australien. Verden har brug for massiv, ekstra skovrejsning, der ikke skal kompensere og legitimere fortsatte fossile udledninger.

Carl de Souza

Udland
21. januar 2021

I 150 år har verdens økonomiske udvikling været betinget af den ubegrænsede og billige adgang til kulstofholdige energikilder. Kul, olie og gas har været selve forudsætningen for fremgangen i velstand og velfærd. Samfundets elforsyning, industriens maskiner, transportsystemet til lands, vands og i luften – det hele er muliggjort af de unikke fossile brændsler. Nu vil verden skille sig af med dem i løbet af bare 30 år.

Som formuleret i FN’s Klimasekretariats resumé af Parisaftalen:

»For at sikre det langsigtede temperaturmål sætter landene som mål at få de globale udledninger af drivhusgasser til at toppe så snart som muligt for at kunne opnå klimaneutralitet midt i århundredet.«

I dansk kontekst er det med klimaloven blevet til »et langsigtet mål om klimaneutralitet i senest 2050 med Parisaftalens 1,5 graders målsætning for øje«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

I love biobrændsel.

For det er da CO2 og klimaneutral. Ik. Det CO2 der ryger ud suges jo ind igen. Der, hvor kæden falder helt af er, at der ikke må ryge mere CO2 ud. Så hjælper det lige fedt at det såkaldte biobrændsel suger det op igen. Der findes ingen smarte fiks, som kan løse problemet.

Det helt store håb, og det som det blå hold satser hele baduljen på, er teknologiske fiks, som med et kan suge alle de 40.000.000.000.000 tons CO2 mennesket har udledt siden industrialiseringens begyndelse. Det er det samme hold, som i sin tid mente menneskets muligheder er ubegrænset da atomkraften kom til i 50'erne - Det kik jo som bekendt ikke så godt.

Niels-Simon Larsen

Jeppe: Man venter på den teknologiske Messias.

Jeppe Lindholm

...Det kan godt gå hen og blive en langstrakt ventetid. Men hva. Jehovas Vidner må være godt til freds med udsigten til verdens undergang.

Torsten Jacobsen

En engel får efter sigende vinger, hver eneste gang Dagbladet Information bringer et citat fra Kevin Anderson. Mere af det, tak!

Nils Lauritzen

Kan nogen hjælpe mig med at få mening ud af dette.

"Hvis målet om højst 1,5 graders opvarmning skulle sikres alene ved reelle reduktioner i de fossile CO2-udledninger, altså uden negative emissioner, så skulle udledningerne reduceres med 10-14 procent pr. år, lyder forskernes estimat. Det er konsekvensen af, at verden har tøvet så længe. Og det kan ikke lade sig gøre."

Dette afsnit kan jeg ikke få til at give mening, da vi allerede har en global gennemsnitstemp. stigning på 1,1 grad OG temperaturen på baggrund af det allerede udledte vil stige ca 0,5 grader, da der er en forsinkelse i effekten af udledte klimagasser på temperaturen iflg. Sebastian Mernild.

Dvs. at lukker vi for al udledning i dag, vil vi alligevel ende på minimum 1,6 grader over førindustrielt niveau - heri er ikke indregnet effekter af forskellige feed-back mekanismer og tipping points.

Torsten Jacobsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Målet om at begrænse den globale opvarmning til maksimalt 1,5 grader (globalt gennemsnit) er ikke længere realiserbart..

Se, det var slet ikke så svært, Nils Lauritzen..

MEN SE!!

BREAKING!!:
Nogle idioter er på helt urimelig vis rejst til Dubai! Og Rohde har meldt sig ud af De Radikale! Og en dukke af Mette Frederiksen er blevet brændt! Og Mads Mikkelsen er stadig lækker! Og en 15-årig blev stemt ud af X-faktor! Og Inger Støjberg! Og en fire meters pik-hilsen fra DR til os allesammen!!!

Vidste du, at Niklas Bendtner er IMPOTENT!!!!!??? Se Mere på DPlay!!

SE! SE! SE!!!!!