Baggrund
Læsetid: 7 min.

QAnons ’store vækkelse’ udeblev: Hvor går de skuffede konspirationstilhængere hen?

Desillusionerede tilhængere af QAnon-bevægelsens tro på Trump som en udvalgt frelserfigur kan blive radikaliseret yderligere, og militante hvide nationalistgrupper står allerede klar til at rekruttere, siger eksperter
QAnon-bevægelsen vokset i størrelse og indflydelse og er blevet en ikke ubetydelig faktor i Det Republikanske Parti – for eksempel repræsenterer den tidligere QAnon-fortaler Marjorie Taylor Green (billedet) Georgia for republikanerne i Repræsentanternes Hus. Med Trumps afgang og udeblivelsen af den lovede ’storm’, det vil sige voldsomme samfundsomstyrtning, er bevægelsen dog lige nu efterladt i limbo.

QAnon-bevægelsen vokset i størrelse og indflydelse og er blevet en ikke ubetydelig faktor i Det Republikanske Parti – for eksempel repræsenterer den tidligere QAnon-fortaler Marjorie Taylor Green (billedet) Georgia for republikanerne i Repræsentanternes Hus. Med Trumps afgang og udeblivelsen af den lovede ’storm’, det vil sige voldsomme samfundsomstyrtning, er bevægelsen dog lige nu efterladt i limbo.

Erin Scott

Udland
25. januar 2021

Kort før Joe Biden aflagde ed som USA’s 46. præsident, uploadede Dave Hayes et foto af mørke stormskyer, der trækker sig sammen, på den højreradikale sociale medieplatform Gab.

»Sikke en smuk sort himmel,« skrev Hayes, der under tilnavnet Praying Medic går for at være en af de vigtigste QAnon-influencere, til sine 92.000 følgere. Han satte punktum med en torden- og lynilds-emoji.

For de velbevandrede i QAnons mytologi var hans budskab ikke til at tage fejl af: ’Stormen’  dagen for det store opgør, hvor Donald Trump og hans allierede i militæret ville udråbe krigsretstilstand, pågribe deres politiske fjender og hænge dem i galger i Guantánamo Bay var omsider oprundet. Den 20. januar skulle ikke være afslutningen på Trumps præsidenttid, men markere dagen for ’Den store vækkelse’.

Men i stedet luskede en slukøret Trump til Florida, og Biden blev taget i ed under en klar blå himmel.

Nu er QAnon-tilhængerne efterladt i et limbo. Desillusionerede skal de finde ud af, hvordan de navigerer i en verden, der denne gang har dementeret deres feberhede fantasier og forudsigelser på den mest eftertrykkelige måde overhovedet.

Selv om flere af dem nu vågner op til virkeligheden, vil mange andre formentlig forsvinde endnu dybere ind i deres selvskabte konspirationsunivers, mener eksperter, der desuden advarer om at dele af bevægelsen nu kan blive tiltrukket af endnu mere ekstrem radikalisering.

»Min primære bekymring lige nu er, at Q tager springet til at blive en ’JQ-bevægelse’,« siger Brian Friedberg, seniorforsker ved Harvards Shorenstein Center, og forklarer: ’J’ henviser til ’jødespørgsmålet’, en term, som hvide nationalister og nynazister i forlængelse af klassiske nazistisk retorik gør brug af, når de diskuterer deres antisemitiske tro på, at jøderne styrer verden.

Friedberg fortæller, at han allerede ser klare tegn på, at de samme hvide nationalister og alt-right-figurer, som før så med modvilje på, at QAnon trak MAGA-bevægelsens energier væk fra deres eget bud på »hvid identitetspolitik«, nu gør klar til at udnytte situationen.

»De ser nu en stor chance for massekonvertering og står selv klar til at tilbyde QAnon-tilhængerne den røde pille,« siger han – en henvisning til science fiction-filmen The Matrix, hvor indtagelse af en rød pille medfører, at man vågner op til den sande og ikke simulerede virkelighed, der er skjult for alle andre.

Travis View, der er medvært for podcasten QAnon Anonymous og i de sidste år har studeret bevægelsen indgående, deler vurderingen: »Den største risiko er, at folk, der er blevet desillusionerede i QAnon, søger mod kanaler, hvor de risikerer at blive rekrutteret af hvide nationalister eller andre ekstremister,« siger han.

»I QAnons verden tror man allerede på, at George Soros og Rothschild’erne kontrollerer verden. Fra troen på et ’globalt komplot’ til troen på en ’jødisk sammensværgelse’ er skridtet ikke stort.«

Stormen, der udeblev

Da Biden aflagde ed kl. 12 onsdag, begyndte en QAnon-kanal på beskedtjenesten Telegram at lyse op med det ene beklagende indlæg efter det andet. »De har fyldt os med løgn,« skrev en person. »Jeg tror, vi blev narret som ingen andre,« svarede en anden og tilføjede: »Jeg hader at skulle indrømme det. Holdt fast i håbet helt frem til dette øjeblik.«

»Jeg har det, som om jeg er ved at gå fra forstanden,« skrev en tredje. »Jeg ved ikke længere, hvad jeg skal tro.«

»Er der andre, der lige nu føler sig mere end svigtet?« lød overskriften på et populært indlæg på en QAnon-opslagstavle. »Det er som at være et barn og få øje på den store pakke under juletræet og tænke, at her får jeg præcis, hvad jeg ønsker mig, og så åbne den og opdage, at det hele tiden kun var en klump kul.«

QAnon-tilhængere er dog ikke uvant med at håndtere forudsigelser, der ikke går i opfyldelse. Konspirationsteorien, som de tror på, kom først frem i oktober 2017, da en anonym internetbruger, der udgav sig for at være en insiderregeringskilde, på 4chan skrev, at Hillary Clinton stod over for at blive arresteret, havde fået sit pas inddraget, og at regeringen forberedte sig på »massive optøjer«.

Intet af dette skete, og det samme gør sig gældende for alle de utallige andre arrestationer, afklassificeringer, henrettelser, afskedigelser og afsløringer, som den anonyme frontfigur, der blev kendt som Q, kom til at love sine troende følgere gennem de sidste tre år. Alligevel er bevægelsen vokset i størrelse og indflydelse og er blevet en ikke ubetydelig faktor i Det Republikanske Parti (den tidligere QAnon-fortaler Marjorie Taylor Green repræsenterer Georgia for republikanerne i Repræsentanternes Hus, red.) foruden et motivationsgrundlag for mange af de Trump-tilhængere, der angreb den amerikanske kongresbygning 6. januar.

»Mange QAnon-tilhængere giver nu udtryk for vrede og desillusion. De oplever, at de er blevet ført bag lyset,« siger View, som forventer, at bevægelsen måske vil »briste«, efterhånden som dens tilhængere til fulde fatter, at Trumps præsidentskab definitivt er slut.

»Der kan være mennesker, der diskret falder fra, fordi de bare var med på trippet, og nu er det ikke sjovt længere. Men i sådanne bevægelser vil der som regel også være sande troende. Vi har igen og igen set, hvordan store begivenheder har afkræftet deres forestillingsverden, men uden at det har fået dem til at miste troen på den.«

Denne modstandsdygtighed i indgroede falske trosforestillinger blev onsdag tydelig blandt nogle QAnon-tilhængere. De trøstede sig med antallet af flag, der var rejst på arenaen, da Trump holdt afskedstale på en militærbase før sin sidste flyvetur med Air Force One: Der var 17! Det tolkede tilhængere som et hemmeligt budskab til dem, eftersom ’Q’ er det 17. bogstav i alfabetet.

Andre genoptog den såkaldte ’bageproces’. At ’bage’ går ud på genfortolke de tusinder af budskaber, som Q har sendt gennem årene, for at finde en ny måde at forstå aktuelle begivenheder på og overbevise sig selv om, at Q havde ret hele tiden.

»Som mange af jer, er jeg chokeret over dagens begivenheder. Men nu har jeg ikke bare indset, hvorfor det ville ske, men også at Q fortalte os, at det ville ske, og hvorfor det MÅTTE ske,« hedder det i et populært indlæg på et QAnon-forum, som fortsætter med detaljeret at redegøre for en ny teori, der forklarer, hvorfor Q’s falske forudsigelser faktisk var korrekte nok.

En af de centrale figurer i QAnon, Ron Watkins, ser dog ud til at være klar til at trække stikket for sin egen medvirken. Til sine over 100.000 tilhængere på Telegram skriver han: »Vi gav alt, hvad vi havde i os. Nu bliver vi nødt til at vende tilbage til vores liv med oprejst pande, så godt vi kan.«

Watkins er søn af Jim Watkins, ejeren af de to opslagstavletjenester, som Q brugte til at opslå anonyme indlæg, 8chan og 8kun. Da Q efter valget i november stoppede med at poste nyt materiale på 8kun, tog Watkins fat på at promovere en lind strøm af grundløse beskyldninger om valgsvindel over for et stort Twitter-publikum.

Travis View advarer da også om, at Watkins udtalelser ikke nødvendigvis står til troende og henviser til, at han efter valget hævdede, at han ville stoppe med at skrive på 8kun for at koncentrere sig om sin træsnedkervirksomhed. »I stedet for fyldte han Q’s vakuum ved at sprede sammensværgelsesteorier,« siger View.

»Jeg ville passe på med at stole på noget, Ron Watkins siger.«

Ingen grund til at stoppe

Watkins fremsatte sin udtalelse på Telegram, en besked-app, hvor antallet af QAnon-grupper er eksploderet i kølvandet på de seneste udelukkelser fra Facebook og Twitter. Omfattende udelukkelser af QAnon-influencere og deres grupper siden 6. januar og de servertjenestenedlukninger, der har sat Parler ud af drift, har tvunget QAnon-samfundene til at forsøge at regruppere på alternative sociale medieplatforme, deriblandt Telegram og Gab, der længe har været tilflugtssteder for hvide nationalister, nynazister og alt-right-grupper.

QAnons grundfortælling har altid været antisemitisk (det »globalistiske komplot« er et remix af Zions Vises Protokoller, mens en anden udbredt QAnon-tro er en moderne variant af den antisemitiske myte om jødiske ritualmord), men mange af QAnon-influencerne med mest gennemslagskraft har afstået fra at promovere åbenlys antisemitisme og overladt den slags til aktivister på 8kun, mens de udbreder en lidt mindre giftig version af QAnon på Instagram, Facebook og Twitter.

»Nu da QAnon er gået sammen med alt-tech (sociale medieplatforme, der er alternativer til f.eks. Facebook, red.), hvor nazisterne allerede har et par års erfaringer, er den organiserede antisemitisme endnu færre klik væk,« siger Brian Friedberg.

Friedberg forventer dog også, at nogle QAnon-tilhængere vil vælge at gå vejen »esoterisk til neokonservatisme« snarere end at favne hvid nationalisme. Denne bevægelse er fokuseret på lovprisning af amerikansk militarisme og patriotisme og bekæmpelse af kommunismen, især det kinesiske kommunistparti.

I sidste ende, siger Friedberg, vil Trumps afgang kun bidrage til at styrke »underdog-mentaliteten« og den dybe følelse af forurettelse, der fra første færd har defineret QAnon, hvilket ifølge ham vil være nok til at sikre, at bevægelsen ikke helt forsvinder.

»De ting, de hader, er der jo stadig,« siger Friedberg. »Beundringen for Trump var bestemt reel, men hadet til den ’dybe stat’, kommunister, liberale, antifa – alle disse instanser er der stadig, og nu har de jo vundet.«

»Den samme underdog-mentalitet, som var ulogisk, da Trump var præsident, er nu mere berettiget,« tilføjer han. »Der er ingen grund til at stoppe hadet.«

(c) The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja, ja jøde had handler om et eget mindreværd og en total ignorance af , at Jesus faktisk var jøde.

Dan Jensen, Gitte Loeyche, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Niels Jakobs - ja jeg er helt enig; og du angiver så smukt hvad det er vi skal gøre noget ved.
Hvordan undgår vi at flere og flere af vore medmennesker oplever utilstrækkelighed, mindreværd og en følese af ikke at være accepteret ????
Jeg er sikker på at hvis vi kan svare på dette spørgsmål og handle derefter, er vi nået meget langt til fælles glæde.

Steffen Gliese, Alvin Jensen, Lisbeth Glud, Mogens Holme og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar

Det er ikke kun coronaen, der har ramt USA. De er jo totalt bindegale derovre. Godt de er så langt væk fra vore lille smørhul.

Nu har vi længe hørt om at visse amerikanerne tror på konspirationsteorier om satantilbedende pædofile liberale politikere.

Ikke at det er specielt ok at sige den slags. Og det lyder absolut ikke pænt.

Men mon ikke det blot var gengæld for at alverdens politikere og medier kom med påstande om at deres mand have urinsex med en prostitueret.

Følelsen af at ville give gengæld er ret menneskelig. Og ingen af nævnte var pædofile eller have haft urinsex.

Pædofili påståeligheden kom først..

@Dan. Mon ikke dét handler om, at folk mister selvrespekt/værdighed udover meget andet, når jobbet står i fare for eller faktisk bliver mistet.
Så at dele arbejdet og indkomster er en must opgave for fremtidens AI- og robot-arbejdsmarked.
Gamle fordomme er nok en stor opgave at udrydde, så dér skal man starte i underskolens læseplaner og tage tyrene ved hornene.

Steffen Gliese

Vi oplever jo, hvad der sker, når man ikke sikrer sig, at den opvoksende ungdom bliver inspireret til at finde sig opbyggelige interesser at dyrke.

Socialpsykologen Leon Festinger et al. undersøgte en tilsvarende skrupskør kult i begyndselse af 50'erne.
Dennes leder havde forudsagt jordens undergang pr. 21. december 1954.
https://en.wikipedia.org/wiki/When_Prophecy_Fails
Da profetien ikke gik i opfyldelse, så man helt analoge reaktioner fra kultens medlemmer som dem, man nu ser hos QAnon-medlemmerne.

Hanne Utoft, Kurt Nielsen og Morten Balling anbefalede denne kommentar

Ja eller Hale-Bopp og Heaven's Gate, sekten som begik kollektivt selvmord for derved at komme op til kometen...

Der er meget der tyder på at de grundlæggende dele af QAnon's myteunivers trækker direkte på nazisternes brug af Zions Vises Protokoller, falskneriet der blev brugt til at skabe en myte om blod blod drikkende jøder der ville bemægtige sig verdensmagten. Der er således ikke meget nyt under solen hvad QAnon angår, blot er Jøderne skiftet ud med Demokrater og multimilliardærer.

Hvad angår det store flertal af folk der i mere eller mindre grad abonnerer på disse konspirations teorier, handler det om for en stor del om at være del af et fællesskab. Dette underbygges blandt andet af en artikel fornylig i New York Times. En journalist har lytter til samtaler i lukkede fora, hvor tilhængere af valgsvindel og Pizzagate teorier taler sammen. Journalisten fortæller at fællesskabet betyder mere for deltagerne end konspirationsteorierne.

Kan du ikke blive en del af et positivt fællesskab er et negativt tilsyneladende bedre end intet.
Noget der også er central i hele bandeproblematikken vi oplever her i DK.

Disse triste tendenser er derfor ikke blot noget man kan ryste på hovedet af og affærdige som "tosserier" og "stakler".

Udfordringen må være at enten skabe nye positive fællesskaber disse mennesker kan føle sig inkluderet i, eller at transformere eksisterende fællesskaber til at være mere rummelige.

Afvisning og latterliggørelse vil blot forstærke problematikken.