Baggrund
Læsetid: 7 min.

QAnons ’store vækkelse’ udeblev: Hvor går de skuffede konspirationstilhængere hen?

Desillusionerede tilhængere af QAnon-bevægelsens tro på Trump som en udvalgt frelserfigur kan blive radikaliseret yderligere, og militante hvide nationalistgrupper står allerede klar til at rekruttere, siger eksperter
QAnon-bevægelsen vokset i størrelse og indflydelse og er blevet en ikke ubetydelig faktor i Det Republikanske Parti – for eksempel repræsenterer den tidligere QAnon-fortaler Marjorie Taylor Green (billedet) Georgia for republikanerne i Repræsentanternes Hus. Med Trumps afgang og udeblivelsen af den lovede ’storm’, det vil sige voldsomme samfundsomstyrtning, er bevægelsen dog lige nu efterladt i limbo.

QAnon-bevægelsen vokset i størrelse og indflydelse og er blevet en ikke ubetydelig faktor i Det Republikanske Parti – for eksempel repræsenterer den tidligere QAnon-fortaler Marjorie Taylor Green (billedet) Georgia for republikanerne i Repræsentanternes Hus. Med Trumps afgang og udeblivelsen af den lovede ’storm’, det vil sige voldsomme samfundsomstyrtning, er bevægelsen dog lige nu efterladt i limbo.

Erin Scott

Udland
25. januar 2021

Kort før Joe Biden aflagde ed som USA’s 46. præsident, uploadede Dave Hayes et foto af mørke stormskyer, der trækker sig sammen, på den højreradikale sociale medieplatform Gab.

»Sikke en smuk sort himmel,« skrev Hayes, der under tilnavnet Praying Medic går for at være en af de vigtigste QAnon-influencere, til sine 92.000 følgere. Han satte punktum med en torden- og lynilds-emoji.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ja, ja jøde had handler om et eget mindreværd og en total ignorance af , at Jesus faktisk var jøde.

Dan D. Jensen, Gitte Loeyche, Alvin Jensen, Ninna Maria Slott Andersen, Eva Schwanenflügel og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Dan D. Jensen

Niels Jakobs - ja jeg er helt enig; og du angiver så smukt hvad det er vi skal gøre noget ved.
Hvordan undgår vi at flere og flere af vore medmennesker oplever utilstrækkelighed, mindreværd og en følese af ikke at være accepteret ????
Jeg er sikker på at hvis vi kan svare på dette spørgsmål og handle derefter, er vi nået meget langt til fælles glæde.

Steffen Gliese, Alvin Jensen, Lisbeth Glud, Mogens Holme og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar

Det er ikke kun coronaen, der har ramt USA. De er jo totalt bindegale derovre. Godt de er så langt væk fra vore lille smørhul.

Nu har vi længe hørt om at visse amerikanerne tror på konspirationsteorier om satantilbedende pædofile liberale politikere.

Ikke at det er specielt ok at sige den slags. Og det lyder absolut ikke pænt.

Men mon ikke det blot var gengæld for at alverdens politikere og medier kom med påstande om at deres mand have urinsex med en prostitueret.

Følelsen af at ville give gengæld er ret menneskelig. Og ingen af nævnte var pædofile eller have haft urinsex.

Pædofili påståeligheden kom først..

@Dan. Mon ikke dét handler om, at folk mister selvrespekt/værdighed udover meget andet, når jobbet står i fare for eller faktisk bliver mistet.
Så at dele arbejdet og indkomster er en must opgave for fremtidens AI- og robot-arbejdsmarked.
Gamle fordomme er nok en stor opgave at udrydde, så dér skal man starte i underskolens læseplaner og tage tyrene ved hornene.

Steffen Gliese

Vi oplever jo, hvad der sker, når man ikke sikrer sig, at den opvoksende ungdom bliver inspireret til at finde sig opbyggelige interesser at dyrke.

Socialpsykologen Leon Festinger et al. undersøgte en tilsvarende skrupskør kult i begyndselse af 50'erne.
Dennes leder havde forudsagt jordens undergang pr. 21. december 1954.
https://en.wikipedia.org/wiki/When_Prophecy_Fails
Da profetien ikke gik i opfyldelse, så man helt analoge reaktioner fra kultens medlemmer som dem, man nu ser hos QAnon-medlemmerne.

Hanne Utoft, Kurt Nielsen og Morten Balling anbefalede denne kommentar

Ja eller Hale-Bopp og Heaven's Gate, sekten som begik kollektivt selvmord for derved at komme op til kometen...

Der er meget der tyder på at de grundlæggende dele af QAnon's myteunivers trækker direkte på nazisternes brug af Zions Vises Protokoller, falskneriet der blev brugt til at skabe en myte om blod blod drikkende jøder der ville bemægtige sig verdensmagten. Der er således ikke meget nyt under solen hvad QAnon angår, blot er Jøderne skiftet ud med Demokrater og multimilliardærer.

Hvad angår det store flertal af folk der i mere eller mindre grad abonnerer på disse konspirations teorier, handler det om for en stor del om at være del af et fællesskab. Dette underbygges blandt andet af en artikel fornylig i New York Times. En journalist har lytter til samtaler i lukkede fora, hvor tilhængere af valgsvindel og Pizzagate teorier taler sammen. Journalisten fortæller at fællesskabet betyder mere for deltagerne end konspirationsteorierne.

Kan du ikke blive en del af et positivt fællesskab er et negativt tilsyneladende bedre end intet.
Noget der også er central i hele bandeproblematikken vi oplever her i DK.

Disse triste tendenser er derfor ikke blot noget man kan ryste på hovedet af og affærdige som "tosserier" og "stakler".

Udfordringen må være at enten skabe nye positive fællesskaber disse mennesker kan føle sig inkluderet i, eller at transformere eksisterende fællesskaber til at være mere rummelige.

Afvisning og latterliggørelse vil blot forstærke problematikken.