Nyhed
Læsetid: 5 min.

Republikanerne skal vælge mellem Donald Trump og USA’s forfatning

Indtil for nylig holdt Trump de republikanske lovgivere i en skruestik. Det er ikke længere tilfældet. Jo mere ekstreme hans grundløse påstande om valgfusk bliver, desto flere republikanere undsiger den afgående præsidenten. Resultatet er et dybt splittet parti
Et medlem af den højreradikale militsgruppe Proud Boys i sammenstød med en venstreorienteret i Washington efter præsidentvalget. Onsdag er der planlagt massedemonstration foran Kongressen, som Trump bakker fuldt ud op om, og som han i et tweet har sagt, han vil deltage i. Blandt deltagerne er Proud Boys.

Et medlem af den højreradikale militsgruppe Proud Boys i sammenstød med en venstreorienteret i Washington efter præsidentvalget. Onsdag er der planlagt massedemonstration foran Kongressen, som Trump bakker fuldt ud op om, og som han i et tweet har sagt, han vil deltage i. Blandt deltagerne er Proud Boys.

Ritzau/Scanpix

Udland
6. januar 2021

I første omgang bakkede næsten alle republikanske lovgivere i USA’s kongres op om Donald Trump. Han havde ret til at få mulig valgsvindel og uregelmæssigheder ved præsidentvalget den 3. november undersøgt og afprøvet ved domstolene, lød deres budskab.

Når den proces var nået til ende, og valgmandskollegiet havde holdt sin afstemning den 14. december, ville det stå klart for alle og enhver, hvem der havde vundet præsidentvalget, lød det blandt andet fra republikanske senatsleder Mitch McConnell.

Vinderen blev Joe Biden med 306 valgmænd mod Trumps 233.

Det var tidspunktet, hvor enhver præsident ville anerkende sit nederlag – bortset fra Trump. I stedet blev det McConnell, der udråbte Biden til vinderen i en tale den 15. december. Andre republikanske senatorer og kongresmedlemmer fulgte McConnells anbefaling, dog langtfra alle.

Når Kongressen træder sammen onsdag eftermiddag lokal tid i Washington, D.C. for at verificere resultatet af afstemningen i valgmandskollegiet, er det republikanske parti endt med at være dybt splittet i spørgsmålet om, hvorvidt Bidens valgsejr er legitim eller ej.

En fjerdedel af republikanerne i Senatet og over halvdelen af republikanerne i Repræsentanternes Hus har meldt ud, at de vil afvise at godkende Bidens valgmænd i mindst en svingstat og muligvis flere. Resten af de republikanske lovgivere planlægger at verificere valgresultatet.

Ingen fra den Trump-tro fløj i partiet har fremlagt skyggen af bevis for valgfusk. I en erklæring udsendt af 11 senatorer sidste weekend citeres kun meningsmålinger, i hvilke op til 70 procent af republikanske vælgere hævder, at Trump skal have vundet. Trump-kampagnen har tabt 60 ud af 61 tvister ved domstolene i syv svingstater.

Repræsentanterne for den Trump-loyale fløj begrunder endvidere deres initiativ med et bombardement af e-mails og telefonopkald fra vælgere i deres distrikter og stater, der kræver indsættelsen af Trump som USA’s næste præsident under kongressamlingen onsdag.

Ny undersøgelse

Disse republikanske lovgivere kunne have valgt at stille op foran en mikrofon og afvise talrige konspirationsteorier, der verserer om valgsvindel på sociale medier, tv-kanaler som Fox News, Newsmax og One America News og utallige konservative radiostationer.

De kunne have valgt at forklare deres vælgere, at Kongressens rolle ifølge forfatningen kun er at verificere resultatet i valgmandskollegiet, ikke at udpege en præsident. De kunne have fortalt deres vælgere, at det er delstaterne – ikke forbundsstaten – der har ansvaret for at organisere præsidentvalg og tælle stemmesedler.

Men det har de ikke gjort. I stedet forlanger »oprørsgruppen« i Kongressen, som den er blevet døbt, nedsættelse af en kommission, der i løbet af ti dage systematisk skal gennemgå alle beskyldningerne om valgfusk i svingstater, som Joe Biden vandt.

»Det ville dramatisk bestyrke amerikanernes tiltro til valgsystemet og betydeligt forstærke legitimiteten, af hvem end der bliver vores næste præsident. Vores mål er ikke at forpurre den demokratiske proces, men snarere at beskytte den,« lyder det i erklæringen fra de 11 senatorer.

En af underskriverne, senator James Lankford, forklarer i The New York Times: »Ingen af os nærer ønske om at stemme imod valgmændene; alt, hvad vi forlanger, er at få kendsgerningerne lagt på bordet.«

Men de argumenter tager den forfatningstro fløj af det republikanske parti ikke for gode varer. I Repræsentanternes Hus lyder det i en erklæring fra syv republikanere, der tilhører den Tea Party-venlige gruppe Freedom Caucus, at »forfatningsteksten er utvetydig.«

»Det er delstaternes – ikke Kongressens – ansvar at udpege valgmænd. Følgelig er vejen frem klar. Vi må indordne os under delstaternes myndighed.«

I Senatet er knivene ude efter de to ledere af oprørsgruppen, senator Ted Cruz fra Texas og senator Josh Hawley fra Missouri. Begge mistænkes for at have planer om at stille op til præsidentvalget i 2024 som arvtager til Donald Trumps nationalpopulistiske linje. De er uddannet som jurister på USA’s fineste universiteter, Harvard og Yale og har arbejdet som assistenter for højesteretsdommere.

Principløse opportunister

Cruz og Hawley er blevet flået offentligt for deres angivelige foragt for forfatningens ordlyd af andre republikanske senatorer og af konservative aviser som The Wall Street Journal.

Uden at nævne navne skrev tidligere præsidentkandidat og senator Mitt Romney fra Utah i en erklæring i søndags:

»Dette uhørte komplot (…) vil måske styrke nogles politiske ambitioner, men det er en faretruende udfordring til vores demokratiske republik. Kongressen kan kun afvise valgmænd under de mest ekstreme og usædvanlige omstændigheder (…) Aldrig havde jeg forestillet mig at opleve noget lignende i det mægtigste demokrati i verden. Overskygger personlige ambitioner virkelig principper?«

Tidligere republikanske senator John Danforth fra Missouri fordømmer indirekte sin efterfølger, Josh Hawley, med følgende ord: »At tage Trumps falske påstande om et tyvstjålet valg for pålydende svarer til at lancere et ødelæggende angreb mod vores forfatningsstyre. Det er det modsatte af at være konservativ. Det er radikalt.«

I en opsigtsvækkende leder gør de konservative skribenter på Wall Street Journal opmærksom på, hvor faretruende nær, amerikansk demokrati ville være ved at bryde sammen, dersom republikanerne havde haft et solidt flertal i begge af Kongressens kamre.

»Forestil Dem, at republikanerne i Repræsentanternes Hus og Senatet vitterligt afviste at verificere Bidens valgmænd i svingstaterne og berøvede hans 81 millioner vælgere stemmeretten. Den politiske reaktion ville forståeligt nok være eksplosiv. Republikanerne ville blive knust ved midtvejsvalget i 2022. Trump ville blive afsat ved en rigsretssag i 2023.«

The Wall Street Journal afviser den republikanske oprørsgruppes argument, at dens afvisning af valgmænd fra nogle svingstater blot er en symbolsk handling; at de udmærket ved, deres forehavende er dømt til at mislykkes.

»Disse republikanere leger med ilden,« hedder det i avisens leder.

Trumpister demonstrerer

Hvor eksplosiv atmosfæren er, antydes af en planlagt massedemonstration onsdag foran Kongressen, som Trump bakker fuldt ud op om, og som han i et tweet har sagt, han vil deltage i. Præsidenten står dog ikke på listen over konspiratoriske og nationalpopulistiske talere, ej heller gør medlemmer af hans dynasti.

Kun et kongresmedlem vil tage en tur fra Repræsentanternes Hus ud på pladsen og tale til forsamlingen. Det drejer sig om den nyvalgte republikaner fra Georgia, Marjorie Taylor Greene, en tilhænger af konspirationsgruppen Qanon. Militsgrupper som Proud Boys, Oath Keepers og Three Percenters vil også deltage.

Bystyret i Washington har indkaldt styrker fra nationalgarden i tilstødende stater for at holde ro og orden. Lovgiverne har fået besked om at ankomme til Kongressen tidligt om morgenen for at undgå at blive konfronteret med demonstranternes vrede.

Selve samlingen starter klokken 13 (klokken 19 dansk tid). Vicepræsident Mike Pence vil præsidere. Hans opgave er ifølge forfatningen begrænset til at åbne konvolutter fra alle delstater og optælle valgmændene og herefter anmode de to kamre om at godkende resultatet.

Mindst et kongresmedlem og en senator kan gøre indsigelse på dette tidspunkt og forlange en debat. Hvis det sker, vil hvert kammer herefter samles, debattere og stemme. Det er der afsat to timer til, men tidsrammen kan forlænges.

Serie

Præsidentvalg 2020 – kampen om USA

Én ting er republikanerne og demokraterne enige om. Præsidentvalget 2020 handler om to radikalt forskellige opfattelser af Amerika.

Og valget vindes af dem, der kan gøre deres vælgere så bange for enten trumpismen eller den radikale venstrefløj, at de stemmer den 3. november. Biden fører i målingerne, men Trump er blevet undervurderet før. Spørgsmålet er, om han kan overraske igen.

Men præsidentvalget er ikke kun meningsmålinger og kapløb om magten. Følg vores valgdækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Daniel Joelsen

Den amerikanske forfatning er demokratisk, og dermed for alle amerikanere, uanset deres politiske ståsted. Deres uenighed afspejler en diversitet der er mere vital end andre steder i verden.

Daniel Joelsen

Det jeg mener er at forfatningen vil overleve uanset Trump, Biden eller nogen anden.

Helle Walther

Hvis de vil leve i et demokrati vælger de Trump fra og forfatningen til, så enkelt er det.

Ete Forchhammer

Ja, Helle Walther, men problemet er nok at ordet og begrebet "demokrati" bruges og opfattes så forskelligt. Lur mig om ikke mange af de mindre velovervejende Trump-støtter selv opfatter sig som demokratisk sindede? ... de er jo (i egen optik) "folket"...

Arven fra Trump perioden, og som skrives i disse dage, vil være udviklingen af en "banan-republik" i stedet for et demokrati.

Fortællingen om et bedrag - der fremstilles om et bedrag via svindel, hvor opfordring fra præsidenten til ulovligheder, sat senest opfordringen til pøbelovertagelse af demokratiet, og dets institutioner, for den siddende præsident, så han kan beholde magten som landet diktator.

Amerikas deroute hos - især, de republikanske politikere som ryggesløst har fulgt Trump og båret ham frem til dagens situation.

Historien vil uden tvivl dømme især Micth Maconnel for sit lederskab hos republikanerne.