Nyhed
Læsetid: 5 min.

Republikanerne skal vælge mellem Donald Trump og USA’s forfatning

Indtil for nylig holdt Trump de republikanske lovgivere i en skruestik. Det er ikke længere tilfældet. Jo mere ekstreme hans grundløse påstande om valgfusk bliver, desto flere republikanere undsiger den afgående præsidenten. Resultatet er et dybt splittet parti
Et medlem af den højreradikale militsgruppe Proud Boys i sammenstød med en venstreorienteret i Washington efter præsidentvalget. Onsdag er der planlagt massedemonstration foran Kongressen, som Trump bakker fuldt ud op om, og som han i et tweet har sagt, han vil deltage i. Blandt deltagerne er Proud Boys.

Et medlem af den højreradikale militsgruppe Proud Boys i sammenstød med en venstreorienteret i Washington efter præsidentvalget. Onsdag er der planlagt massedemonstration foran Kongressen, som Trump bakker fuldt ud op om, og som han i et tweet har sagt, han vil deltage i. Blandt deltagerne er Proud Boys.

Ritzau/Scanpix

Udland
6. januar 2021

I første omgang bakkede næsten alle republikanske lovgivere i USA’s kongres op om Donald Trump. Han havde ret til at få mulig valgsvindel og uregelmæssigheder ved præsidentvalget den 3. november undersøgt og afprøvet ved domstolene, lød deres budskab.

Når den proces var nået til ende, og valgmandskollegiet havde holdt sin afstemning den 14. december, ville det stå klart for alle og enhver, hvem der havde vundet præsidentvalget, lød det blandt andet fra republikanske senatsleder Mitch McConnell.

Vinderen blev Joe Biden med 306 valgmænd mod Trumps 233.

Det var tidspunktet, hvor enhver præsident ville anerkende sit nederlag – bortset fra Trump. I stedet blev det McConnell, der udråbte Biden til vinderen i en tale den 15. december. Andre republikanske senatorer og kongresmedlemmer fulgte McConnells anbefaling, dog langtfra alle.

Når Kongressen træder sammen onsdag eftermiddag lokal tid i Washington, D.C. for at verificere resultatet af afstemningen i valgmandskollegiet, er det republikanske parti endt med at være dybt splittet i spørgsmålet om, hvorvidt Bidens valgsejr er legitim eller ej.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Daniel Joelsen

Den amerikanske forfatning er demokratisk, og dermed for alle amerikanere, uanset deres politiske ståsted. Deres uenighed afspejler en diversitet der er mere vital end andre steder i verden.

Daniel Joelsen

Det jeg mener er at forfatningen vil overleve uanset Trump, Biden eller nogen anden.

Helle Walther

Hvis de vil leve i et demokrati vælger de Trump fra og forfatningen til, så enkelt er det.

Ete Forchhammer

Ja, Helle Walther, men problemet er nok at ordet og begrebet "demokrati" bruges og opfattes så forskelligt. Lur mig om ikke mange af de mindre velovervejende Trump-støtter selv opfatter sig som demokratisk sindede? ... de er jo (i egen optik) "folket"...

Arven fra Trump perioden, og som skrives i disse dage, vil være udviklingen af en "banan-republik" i stedet for et demokrati.

Fortællingen om et bedrag - der fremstilles om et bedrag via svindel, hvor opfordring fra præsidenten til ulovligheder, sat senest opfordringen til pøbelovertagelse af demokratiet, og dets institutioner, for den siddende præsident, så han kan beholde magten som landet diktator.

Amerikas deroute hos - især, de republikanske politikere som ryggesløst har fulgt Trump og båret ham frem til dagens situation.

Historien vil uden tvivl dømme især Micth Maconnel for sit lederskab hos republikanerne.