Baggrund
Læsetid: 6 min.

Et stik i skulderen, et vaccinepas i lommen – og så afsted gennem Europa?

Er et vaccinepas en fornuftig løsning for at få gang i de coronaramte økonomier – eller et farligt tiltag, der vil splitte Europas befolkninger i et A- og et B-hold? Flere lande presser på, men lige nu tøver EU
Det var den græske premierminister, Kyriakos Mitsotakis, der skubbede debatten om vaccinepas op i toppen af dagsordenen, da han i sidste uge opfordrede EU-Kommissionen til at bane vejen for at give et sådant til alle EU-borgere. Her ses Mitsotakis, da han den 18. januar fik anden del af COVID-19-vaccinen.

Det var den græske premierminister, Kyriakos Mitsotakis, der skubbede debatten om vaccinepas op i toppen af dagsordenen, da han i sidste uge opfordrede EU-Kommissionen til at bane vejen for at give et sådant til alle EU-borgere. Her ses Mitsotakis, da han den 18. januar fik anden del af COVID-19-vaccinen.

Ritzau/Scanpix

Udland
25. januar 2021

Skal vaccinerede have privilegier eller ligefrem alle deres frihedsrettigheder tilbage, når de har fået de to små stik med COVID-19-vaccine?

Vi har længe anet, at den debat ville komme. Nu er den her – i første omgang især i form af en diskussion om et fælleseuropæisk vaccinepas. Den idé har en række EU-lande nemlig krævet ført ud i livet som den eneste gangbare måde, vi kan vende tilbage til en nogenlunde normaltilstand igen og holde grænserne åbne.

Men samtidig bliver forslaget mødt med stærk skepsis og bekymring for, at Europa vil blive delt op: mellem dem, der allerede har fået en COVID-19-vaccine, og som dermed vil få grænseløs bevægelsesfrihed, og dem, som endnu ikke er vaccinerede og fortsat vil opleve begrænsninger for, hvor de må færdes.

Efter et virtuelt EU-møde torsdag berettede EU-Rådets chef Charles Michel, at EU faktisk agter at indføre et vaccinepas, men at det »i første omgang« ikke vil give nogen fordele for vaccinerede: Det vil blot være et rent »medicinsk dokument«, lød det fra Michel, der med tilsvarende forsigtighed understregede, at »EU forbliver meget forsigtig i dette spørgsmål«.

Tilbage til normaltilstand

Oprindeligt blev emnet skubbet op i toppen af dagsordenen, da den græske premierminister, Kyriakos Mitsotakis, i sidste uge opfordrede EU-Kommissionen til at bane vejen for et vaccinepas for alle EU-borgere, som vil være gyldigt i alle EU-lande. I et brev til Kommissionen skrev han, at et certifikat med et bevis på, at en person er blevet vaccineret, er »den eneste måde, vi kan sikre en tilbagevenden til normaltilstanden«.

Den græske premierministers motivation er ingen hemmelighed: Vaccinepasset skal sikre, at masser af europæere kan besøge det smukke land til sommer, så man kan redde landets turistindustri, som udgør op mod en tredjedel af den græske økonomi, og som blev stærkt udfordret af nedlukningerne sidste år.

Det græske forslag bliver hilst velkommen af en lang række andre lande, som også er stærkt afhængige af indtægter fra europæiske turister.

Premierminister Antonio Costa fra Portugal, som for tiden har EU’s formandskab, siger også ganske direkte, at der er brug for fri bevægelighed, da »turisme er specielt vigtigt for vores økonomier«.

Også blandt andet Belgien, Spanien, Kroatien og Danmark har udtrykt sig positivt om oprettelsen af et fælleseuropæisk vaccinepas. For de sydeuropæiske lande handler det især om turisme – for Danmarks vedkommende må opbakningen også formodes at bunde i den usædvanligt høje vaccinevillighed i befolkningen.

Frihed i forskellige hastigheder

I andre europæiske hovedstæder er der derimod kritik af det græske forslag om fælles EU-vaccinepas. Blandt andet har Rumæniens præsident, Klaus Iohannis, afvist blankt.

»Jeg mener ikke, det er en god idé at bruge disse certifikater til at dele befolkningen i Europa i to dele,« siger han.

Der udtrykkes også tvivl i Frankrig, hvor Clément Beaune, minister for europæiske anliggender, siger, at debatten om et EU-vaccinepas er »forhastet«, da det fortsat er få franskmænd, der er blevet vaccineret – og mange, der slet ikke ønsker at blive det.

»Den umiddelbare reaktion i Frankrig har været, at man er stærkt imod et vaccinepas,« siger Jean-Pierre Thierry, medicinsk rådgiver for den franske patientforening France Assos Santé.

»Det strider for mange direkte mod lighedsprincippet, at man er villig til at give mere frihed og flere privilegier til dem, som har været så heldige at få vaccinen.«

Der er også bekymring for, at vaccinepas og privilegier for vaccinerede vil give et indtryk af en vaccinepligt ad bagdøren – hvilket kan føre til en voldsom negativ reaktion blandt Frankrigs mange vaccinemodstandere og -tvivlere. Derfor er den franske regering ifølge Jean-Pierre Thierry også meget forsigtig med at tage for tidligt fat på debatten.

»Snakken om vaccinepas kan give folk et indtryk af, at vaccinen reelt bliver obligatorisk, og det er der stor modstand mod,« siger han.

I sin opfordring til EU-Kommissionen understreger den græske premierminister, at han ikke ønsker at »gøre vaccinationerne obligatoriske«, men han lægger samtidig op til, at det skal blive meget lettere for vaccinerede at krydse grænser. Og modsat den franske logik er han af den opfattelse, at et vaccinepas kan »give et positivt incitament«, altså motivere flere folk til at blive vaccineret.

Merkel mod privilegier

I Tyskland står regeringen i mindst lige så høj grad på bremsen som i Frankrig. På en pressekonference i Berlin torsdag aften efter EU-konferencen hævdede kansler Angela Merkel, at det slet ikke er relevant at tale om vaccineprivilegier, så længe det ikke er alle, der har adgang til vaccine.

»Lige nu er det vigtigt, at vi ikke skaber dobbelte privilegier: først privilegiet ved at blive vaccineret og så en masse andre privilegier ved at være vaccineret, selv om mange andre gerne vil vaccineres,« lød det fra Merkel, som understregede, at hendes hovedbetænkning ligger et andet sted:

»Vi ved stadig ikke, om vaccinerede kan smitte andre. Og så længe det spørgsmål ikke er afklaret, er det slet ikke meningsfuldt at stille spørgsmålet om privilegier for vaccinerede.«

Fra medicinfaglig side bakkes Merkel op af medicinprofessor Lothar Wieler, der leder det renommerede Robert Koch-Institut i Berlin.

»Jeg er mod privilegier for vaccinerede: Vi ved endnu ikke, om vaccinerede udskiller virus og kan smitte. Det ved vi formentlig først om et par måneder,« udtalte han til Information ved en onlinekonference op til torsdagens EU-møde, hvor han medgav, at han »ser med misundelse på den høje danske vaccinevillighed«.

Generelt er Lothar Wieler mod forskelsbehandling af vaccinerede og ikkevaccinerede, og han ser debatten som »alt for tidlig«.

»Privilegier for vaccinerede ville føre til, at disse mennesker og sikkert også andre animeres til at slække på forsigtigheden. Når vaccineprogrammerne er mere udrullet, vil debatten om vaccineprivilegier helt sikkert komme. Men nu, hvor vi ikke engang kan tilbyde nok vaccinestof til alle, der ønsker det, er det amoralsk at tage hul på den debat.«

Den køber Manfred Weber, leder af Europa-Parlamentets største gruppe, den konservative EPP-gruppe, dog ikke. I begyndelsen af denne uge har han henkastet kommenteret, at »vi ved jo alle, hvordan EU fungerer – derfor skal vi diskutere det i dag, så vi er klar til påsken og sommeren.«

Hvorfor vente?

Den tysk-franske tøven har fået det tyske politiske magasin Focus til næsten at skumme over.

»Regeringerne (i Europa, red.) har taget grundlæggende rettigheder fra menneskene i coronakrisen, men tiden vil komme, hvor de skal have dem tilbage. Hvornår skal vi tale om det, hvis ikke nu – måske først, når de vaccinerede demonstranter står rasende foran kansleramtet i Berlin,« spørger Focus forarget.

»Skal de vaccinerede vente på de ikkevaccinerede? Det er de vaccineredes gode ret at bevæge sig frit, hvorfor skulle de ikke kræve den?«

Med globale briller lyder der langt mere forsigtige toner fra Verdenssundhedsorganisationen WHO. Her er man »aktuelt imod« introduktionen af vaccinepas, der skal gøre rejser over internationale grænser mulige. For WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus handler det om »solidaritet«, da man risikerer at skabe praktiske, sociale og etiske kløfter, idet forskellige folkegrupper eller nationer åbenlyst vil blive forfordelt i forhold til adgang til vaccine.

»Vi har simpelthen ikke råd til at prioritere eller straffe særlige grupper eller lande,« udtalte han tirsdag.

Men hvornår?

Også i EU vil spørgsmålet om solidaritet blive relevant. Her har et land som Tyskland allerede bestilt ekstra vacciner uden om de fælleseuropæiske bestillinger – også selv om begrænsningen lige nu ligger i produktionskapaciteten og ikke i den bestilte mængde. Og et land som Ungarn har som det hidtil eneste EU-land givet en nødtilladelse til den russiske vaccine Sputnik V og den i EU endnu ikke tilladte britisksvenske vaccine fra AstraZeneca.

Disse nationale bestræbelser vil udfordre hele ideen om et fælleseuropæisk vaccinepas, men i suppedasen af argumenter for og imod et vaccinepas koger EU-Rådets præsident Charles Michel debatten ned til to grundlæggende spørgsmål for EU-landene:

»Er vi i princippet enige om at introducere certifikater?« Og: »Hvis vi er enige om det, hvornår vil det så være passende at introducere dem?«

Fra EU-Kommissionen lød det tidligere på ugen, at man satser på at finde en kollektiv løsning om et vaccinepas inden udgangen af januar.

»En fælles tilgang med troværdige, pålidelige og verificerbare certifikater vil gøre, at folk kan bruge deres vaccineregistrering i andre EU-lande,« lød det tirsdag fra den græske EU-kommissær og vicekommissionpræsident Margaritis Schinas.

»Det vil bidrage til, at man kan ophæve restriktioner.«

Med andre ord: Trods stor tøven ved EU-mødet torsdag er det europæiske vaccinepas formentlig på vej. Og den store og uundgåelige debat om, hvordan det skal bruges, er nu skudt forsigtigt i gang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Lige nu er det vigtigt, at vi ikke skaber dobbelte privilegier: først privilegiet ved at blive vaccineret og så en masse andre privilegier ved at være vaccineret, selv om mange andre gerne vil vaccineres,« lød det fra Merkel, som understregede, at hendes hovedbetænkning ligger et andet sted:

»Vi ved stadig ikke, om vaccinerede kan smitte andre. Og så længe det spørgsmål ikke er afklaret, er det slet ikke meningsfuldt at stille spørgsmålet om privilegier for vaccinerede."

Hovedet på sømmet fra Merkel.

Man ser i det hele taget for sig, at de rige jetsettere køber vaccinen før alle andre, og derefter rejser kloden tynd og spreder endnu mere smitte.

Lisbeth Glud, Jørgen Mathiasen, Mogens Holme, Vibeke Bjergaard, Eva Kjeldsen, Inge Lehmann, Per Torbensen, Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Ideen med at vaccinere så mange som muligt er at opnå flokimmunitet, så virus hindres i at sprede sig. Hvis så en masse raske vaccinerede smittebærere farer rundt og flokkes og mødes på kryds og tværs, vil de vaccineresistente mutationer elske det.

Vibeke Bjergaard, Inge Lehmann, Eva Kjeldsen, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det kan jo undre meget, at der er så dybt behov for at fortsætte den adfærd der på lang sigt udrydder os alle, dvs, adfærden med flyrejser og overforbrug og "gang i væksten".
Så længe der udelukkende tænkes i kortsigtet nydelse (luksusrejser til syden sol), vil omkostningerne være mere forurening, mere co2 og flere sygdomme.
---"Se, lille Viggo og hans forældre sender postkort fra Maldiverne.
Øv, hvor er det heldige. Her sidder vi i Danmark."----

Men så kan man som den sidste i vaccinekøen tænke: Så lad dem. Gøre deres erfaringer og smadre kloden dermed.

Prøv at lægge prestigen og barren bare lidt højere end på overforbrug, luksusrejser og ønsket om at blive misundt. Lille, ynkelige Danmark. Og du rejser ud, imens du lukker porten for udlændinge.

Barbara Gottschalk, Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen, Vibeke Bjergaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det der også undrer mig er, hvorfor de tror det hjælper med et vaccinepas.

Dem der vaccineres først er de meget gamle og syge, samt frontlinjepersonalet.
Det er ikke ligefrem dem der rejser og går til koncerter i så stor en andel at det kan redde brancher.

Det er først når den store rest af befolkningen er blevet vaccineret, at der igen er nok kunder i butikken.

Lad os sige at x personer er interesseret i at gå til en bestemt koncert men kun 1 % er nået vaccineret og har vaccinepas. Hvordan skal det kunne løbe rundt?

Jeg kan simpelthen ikke matematisk få det til at gå op at det kan betale sig med et vaccinepas.

Barbara Gottschalk, Lisbeth Glud, Anne-Marie Krogsbøll, Vibeke Bjergaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Inge Lehmann, det er fordi de velhavende kan købe sig til vacciner i udlandet..

Men rigtigt set; uanset går det ikke op matematisk.

Og så er der jo forøvrigt den fattige del af verden, som ikke har råd til vaccinerne, dem tænkes der heller ikke på.

Lisbeth Glud, Inge Lehmann, Anne-Marie Krogsbøll, Eva Kjeldsen, Mogens Holme og Vibeke Bjergaard anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Hvis man har betalt sig til en vaccine i udlandet, har man heller ikke garanti for at den er ægte og virksom.

Lisbeth Glud, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Man tænker allerede på det overarbejde politiet vil få med at skulle opspore de falske vaccinepas....

Og: Hvis passet skal give adgang til kulturelle begivenheder, som oftest alligevel desværre er meget dyre, og dermed alligevel kun for de rigeste (operaen, det kgl.teater, den blå planet, m.m.m.fl.,). Da vil vaccinepasset øge den polarisering der så småt allerede nu ses.

Barbara Gottschalk, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Anne-Marie Krogsbøll og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Og: Lad nu lige de vacciner rigtig virke, og se hvor længe om de holder.
Der kan ske rigtig meget, også med mutationer der kan vise sig at være resistente, og så skal hele cirkus forfra.

Barbara Gottschalk, Lisbeth Glud, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Anne-Marie Krogsbøll og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Og hvad med vacciner, der købes på det mørke net? Hvad med den organiserede kriminelle handel med falske vaccinepas? Det vil booste den organiserede kriminalitet.

Eva Schwanenflügel, Eva Kjeldsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Den dag alle faktisk bare kan bestille en vaccine, når man skal rejse, og den dag vi faktisk har sikker viden om, hvor effektive vaccinerne er, og den dag vi har et system for at udstede pålidelige vaccinepas, og den dag vi ved, at vaccinerne faktisk beskytter mod at bringe smitte videre, både ud og hjem - den dag kan det MÅSKE give mening at indføre vaccinepas.

Men der er vist længe til....

Lisbeth Glud, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Eva Kjeldsen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig skal vi have et vaccinepas. Men en vigtig pointe er at vaccinerede godt kan være smittebærere. Det nytter derfor ikke noget at igangsætte brugen af vaccinepas førend, at de ikke risikerer at bringe smitte til andre ved deres cirkulering. Dvs. procentdelen af vaccination af befolkninger skal under alle omstændigheder være ret høj før det er ansvarligt.

Jørgen Mathiasen

Med eller uden vaccinepas er der en gruppe af majestætens undersåtter som har stærkt behov for at bevæge sig uden for landets grænser, - helt ud på den anden side af præstens have, og opdage virkeligheden i resten af verden. Det stod klart efter debatten hos den anstrengende Clement Kjersgaard. Man kunne anbefale de fakta-resistente gæster en rejse til Storbritannien, men måske hjælper det ikke, og så må Kjersgaard pålægges at få diskussionen til at foregå på et faktuelt grundlag.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Gert Friis Christiansen

Der er kun en grund til at begrænse folks frihed i denne sag, og det er hvorvidt de kan skade andre ved deres adfærd. Når den sag er afklaret, skal de naturligvis have deres fulde frihed tilbage. Det har intet at gøre med, hvem der er først eller sidst i køen, eller om det skader klimaet, når man flyver, eller om det er uretfærdigt. Der er sku så meget her i livet, der er uretfærdigt, så mon ikke det går.

Michael Gudnæs

Efter min mening er vi nået til det punkt, hvor vi skal overveje at lægge Covid19-strategien helt om. Indtil nu har vi isoleret os for at beskytte alle. Nu, hvor vi har et udvalg af vacciner, bør vi måske ændre vores fokus, og fokusere på de svageste og mest udsatte.

Den tankegang har været fremme hele tiden, selvom den ikke har været meget luftet i Danmark. Hvorfor skal vi sætte samfundet i stå, for at beskytte de svageste, når vi i stedet kunne isolere de svageste? Et ikke særligt etisk holdbart argument, men nu, hvor vaccinen eksisterer, er situationen en anden. Nu kan vi beskytte de svage med et stik, ikke med isolation. Måske er tiden kommet til at vi begynder at forholde os til Covid19 som en almindelig sygdom, som for mange ældre er ubehagelig at få, men som for de fleste raske, yngre mennesker bare er sygdom som så mange andre,

Eva Schwanenflügel

1. Vi 'har' ikke et udvalg af vacciner.
Tværtimod er de lige blevet sat på pause.
Det er ikke før i slutningen af Maj, alle sårbare grupper (optimistisk) forventes at være vaccinerede.

2. Nye virusvarianter kan risikere at undvige vaccinen
og gensmitte folk, der allerede har været syge.
www.nyheder.tv2.dk/samfund/2021-01-21-studie-antyder-at-man-kan-blive-sm...

3. Det er fuldstændig umuligt at isolere de sårbare, for hvem Covid ikke blot er 'ubehagelig at få', men i bedste fald invaliderende, i værste dødelig.
Se hvordan det er gået på plejehjemmene.

4. Jo flere der bliver smittede, jo mere muterer virus.

5. Hvis for mange bliver syge, kollapser sundhedsvæsenet.

Etcetera derudaf.

Lillian Larsen, Jørgen Mathiasen, Inge Lehmann og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Nogle med gevaldige muskler i europæisk politik er nu fokuserede på produktionen af vacciner. Man kan ikke ændre meget i løbet af en uge, men man kan dimensionere et nyt system ligesom man gjorde med værnemidlerne, og derefter er der vacciner i alle de mængder, vi har brug for.
Det bliver ikke viruset, der tager det sidste stik.

Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar