Nyhed
Læsetid: 7 min.

Stormløbet på Kongressen: Medarbejdere barrikaderede døre og gemte sig under skriveborde

Stabsmedarbejdere måtte barrikadere sig bag døre og gemme sig under skriveborde, mens trumpistiske oprørere frit strejfede rundt i kongresbygningen og ledte efter ’fjendtlige’ kongresmedlemmer
Betjente peger deres pistoler mod en dør i Repræsentaternes Hus, der er blevet ødelagt af voldelige demonstranter.

Betjente peger deres pistoler mod en dør i Repræsentaternes Hus, der er blevet ødelagt af voldelige demonstranter.

Drew Angerer

Udland
8. januar 2021

WASHINGTON – En uromager lænede sig tilbage i den stol, der er forbeholdt formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, og satte så en brun støvle på de papirer, hun havde efterladt på bordet.

Andetsteds i kongresbygningen blev en talerstol med Kongressens guldsegl revet ned og indrammede historiske dokumenter flået ned fra vægge, mens Trump-bannere og sydstatsflag blev båret i optog gennem hastigt rømmede gange og haller.

Onsdag eftermiddag, den 6. januar, nåede Donald Trumps fire år lange angreb på det amerikanske demokrati sit uundgåelige endemål: et voldsorgie rettet mod republikkens hjerte.

På flere kontorer barrikaderede stabsmedarbejdere dørene og gemte sig under skriveborde, som var der tale om en af de øvelser, amerikanske skolebørn må gennemgå som forberedelse mod faren for skoleskyderier.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

GOP-RIP

Gustav Alexander

Når man læser journalister bruge ord som 'voldsorgie' og 'massakre' så lyder det af en helt anden type begivenhed. Det virker uforståeligt, når begivenheden i sig selv er historisk og skelsættende nok på egen hånd. Det var voldeligt, men det resulterede ikke i et voldsorgie. En person døde, men det endte ikke i en massakre.

Ét er dog helt sikkert. En sådan begivenhed har ikke sit lige i moderne amerikansk historie. Forhåbentlig vil man, når man kommer over forfærdelse og chok,, tage begivenheden seriøst som mere end blot et grotesk angreb på demokratiske institutioner, hvad det selvfølgelig er. Vi må også se på, hvorfor det amerikanske demokrati i dag står så svagt at så mange mennesker kan opildnes til at besætte Kongressen. Hvorfor tror amerikanerne i så ringe grad på 'the establishment'? og hvorfor er de så parate til at udfordre grundpillerne i deres eget politiske system?

Der er stor politisk vrede i USA, som hele tiden leder efter udtryk. Det er politikernes arbejde at finde årsagerne til den vrede og løsne dem.

John Hansen, David Zennaro, Eva Kjeldsen, Anders Reinholdt, ingemaje lange og Søren Kristensen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Gustav Alexander, ja og kompliceret af, at ham de så vælger som et opgør med "the establishment" selv repræsenterer eliten af eliten. Det er et paradoks.

Kim Houmøller, Jens Kofoed, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Rikke Nielsen,

Der er ikke tvivl om, at de har ladet sig vildlede. Trump har fra starten været et illegtimt udtryk for et legitimt problem. Han repræsenterer en populær misforståelse af egne problemer og undertrykkelsesforhold. Men skal vi blot pege fingre af de, der har gjort sig den vildfarelse, eller skal venstrefløjen gøre det til sit ansvar at lede dem mod de oprigtige løsninger på deres egne problemer? Personligt kan jeg kun se en langvarig løsning i den sidste mulighed.

Jeppe Lindholm

Hvis nogen undrede sig over, at Ruslands Vladimir Putin var blandt de første til at lykønske Donald Trump med det amerikanske præsidentvalg i 2016, så er der vist ikke længere nogen, som kan være i tvivl om hvorfor. Også i Kina er der fest i regeringskontorerne.

Jo mere kaos og splittelse Trump kan lave i USA og resten af vesten, jo mere klapper de i hænderne mod øst. Så deres hænder må være tæt på rødglødende lige nu.

Søren Kristensen

Det positive: Når man tænker på hvor bevæbnede amerikanerne er, så er det jo nærmeste et mirakel, at dette pip netop ikke endte i et voldsorgie.

Eva Schwanenflügel

"Hvor fanden er Capitol-politiet?«, skrev en Capitol-medarbejder i en sms til en journalistven. Politiet blev løbet over ende. De talstærke geledder af nationalgardister og forbundsstatsligt sikkerhedspoliti, der sidste sommer ikke tøvede med at knuse overvejende fredelige Black Lives Matter-protester, var ingen steder at se, før aftenen faldt på."

Nemlig.
Hvor var den bebudede Nationalgarde før den ligeledes bebudede demonstration?

Det forlyder, at Trump nægtede at godkende anmodningen om at indsætte garden, og overlod det til de forholdsvist få delinger af Capitol Police at tage sig af stormen på Kongressen.

Hvis det var lykkedes oprørerne at erobre de valgdelegeredes stemmer før de blev endeligt certificerede af Kongressen, ville Trump have købt sig ekstra tid i embedet - på ubestemt tid.
Heldigvis lykkedes det at transportere dem med ud, da kongresmedlemmerne blev evakuerede.

Flere af Trump-støtterne var også bevæbnede og voldsparate.
Der er foreløbig fire døde og flere sårede ovenpå begivenhederne.
Hvad nu hvis de var lykkedes med at bryde ind på selve gulvet i Senatet og Repræsentanternes Hus FØR medlemmerne blev evakuerede?
Mange udtalte på kamera dødstrusler mod flere af repræsentanterne og senatorerne.

Selvfølgelig var det et kupforsøg.

Birte Pedersen, Alvin Jensen, Estermarie Mandelquist, Peter Mikkelsen, ingemaje lange og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Indtrængningen på Capitol Hill var aldrig kommet så vidt, hvis ikke det var for Capitol Hill Police, der lukkede demonstranterne ind og de sidenhen tog selfies sammen. Det må stå lysende klart for enhver der ikke har mistet synet.

Havde der nu være nogen brune mennesker imellem var de næppe blevet lukket ind/eller også var voldsorgiet blevet orkestreret og sat igang af politiet. Det er dokumenteret utallige gange og det standard-strategien. Således kan enhver demo kan bogstavligt talt slås ned med påskud om at der var voldelige demonstranter imellem.

"Some of those who work forces, are the same that burn crosses."

Birte Pedersen, Alvin Jensen, Estermarie Mandelquist, Martin Rønnow Klarlund, Niels østergård og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Jens Kofoed

Jeg giver dig ret i mange af dine betragtninger.

Imidlertid forklarer det ikke, hvorfor de afspærringer der var sat op mindede om noget man ville se i en hundebørnehave.

Samt hvorfor Nationalgarden ikke - som annonceret af Washington D.C.'s borgmester - ikke allerede var sat ind før demonstrationen.

Men det er helt rigtigt, at der er dokumenteret venskaber mellem diverse politistyrker og højrenationalisterne, der er vanskelige at redegøre for på anden måde end medløberi.

Birte Pedersen, Alvin Jensen, Martin Rønnow Klarlund, Michael Friis og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Det forlyder fra kilder i det Hvide Hus, at præsidenten selv forhindrede Nationalgarden i at blive implementeret.

Alvin Jensen, Martin Rønnow Klarlund, Peter Mikkelsen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Intet overrasker en længere.

Alvin Jensen, Martin Rønnow Klarlund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Næ, desværre, Maj-Britt.

Alvin Jensen, Martin Rønnow Klarlund og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar