Baggrund
Læsetid: 4 min.

Svensk opgør med historisk neutralitetspolitik: Flertal i Riksdagen træder nærmere NATO

I Riksdagen er et flertal nu venligt stemt over for muligheden for et NATO-medlemskab. Men Socialdemokraterna tøver. I 200 år har Sverige ført neutralitetspolitik, og neutraliteten er integreret i svensk selvforståelse. Hvad vil svenskerne opnå med alliancen?
Ifølge sikkerhedsforsker Robert Dalsjö beror Sveriges forsvarsoprustning og tilnærmelser til NATO på Ruslands militære manøvrer. Især efter 2014.

Ifølge sikkerhedsforsker Robert Dalsjö beror Sveriges forsvarsoprustning og tilnærmelser til NATO på Ruslands militære manøvrer. Især efter 2014.

Björn Lindahl

Udland
18. januar 2021

Med en statsmandsmine lagde den svenske forsvarsminister, Peter Hultqvist, kimen til et opgør med traditionel svensk forsvarspolitik, da socialdemokraten præsenterede en forsvarsoprustning den 15. oktober 2020. »En kraftanstrengelse« for forsvaret, mente forsvarsministeren.

»Et angreb på Sverige kan ikke længere udelukkes.«

Forsvaret skulle ifølge forsvarsministeren tilgodeses med en forøgelse af forsvarsbudgettet fra 60 milliarder svenske kroner til over 85 milliarder i 2025. Foruden penge ville forsvaret også få flere kampfly og rekrutter; fra de nuværende 60.000 mand til 90.000 mand i 2030.

Forsvarspolitik bliver også debatteret i Riksdagen for tiden. I begyndelsen af december stemte både Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet og Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna for at have muligheden for et medlemskab af NATO. Socialdemokraterna frygter dog, at en alliance vil forringe den sikkerhedspolitiske situation i Skandinavien.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Daniel Hovalt

Al Jazeera viste billeder af Aleksej Navalnyjs ankomst til Moskva.

Flyet blev omdirigeret til anden lufthavn.
Der var ellers rigtig mange mennesker forsamlede til at modtage Aleksej Navalnyj og familie i den annoncerede landingslufthavn; men måske netop derfor !!

Så snart han landede, blev han arresteret og fik kun lige lov til at kysse konen farvel, inden de førte ham bort. Advokaten ville ledsage Aleksej Navalnyj, men blev afvist af myndighederne.

Han havde kun lige sat foden på russisk jord, så hvad i alverden kunne han dog have nået at forbryde sig imod ??

Jo, Aleksej Navalnyj blev sigtet for overtrædelse af vilkårene i sin prøveløsladelse i en tidligere sag.
Han havde ikke meldt sig til fængselsmyndighederne ultimo december, så hans opholdssted var altså uoplyst - derfor var det nødvendigt at arrestere ham ved først givne lejlighed !!

Så jeg forstår godt, hvis Sverige og Finland beslutter sig for at melde sig ind i Nato.

Ulla Nygaard, Mads Greve Haaning, Christian De Thurah og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar