Baggrund
Læsetid: 3 min.

’Træk jer, og hold jer klar’: Sådan inspirerede Trump til stormen på Kongressen

Gentagne gange har Donald Trump aktiveret og ansporet sine tilhængere til at gå på gaden i væbnede masseprotester
Præsident Donald Trump holdt tale i parken Ellipsen nær Det Hvide Hus, før demonstranterne bevægede sig mod Capitol Hill.

Præsident Donald Trump holdt tale i parken Ellipsen nær Det Hvide Hus, før demonstranterne bevægede sig mod Capitol Hill.

Shawn Thew

Udland
7. januar 2021

WASHINGTON – Da en trumpistisk masse onsdag stormede kongresbygningen på Capitol Hill i Washington, D.C., var det kulminationen på et år med intensiveret hvid nationalistisk og antidemokratisk vold, som præsident Trump gang på gang selv har opildnet til.

I februar sidste år rettede FBI-direktør Christopher Wray en direkte advarsel til Kongressen om, at »racial og etnisk motiverede voldelige ekstremister« er blevet den primære kilde til indenlandsk terrorisme og trusler i USA. Længere fremme i 2020 blev denne frygt forstærket af sammenfaldet mellem pandemien og Donalds Trumps udnyttelse af den offentlige modvilje mod mundbindspåbud og COVID-19-nedlukninger til at oppiske sin tilhængerbase til kogende raseri.

»BEFRI MICHIGAN«, tweetede han med versaler i april, da Michigans demokratiske guvernør, Gretchen Whitmer, beordrede hjemmekarantæne for at slå den kraftigt stigende coronasmitte ned.

Trumps loyale følgere svarede pligtskyldigt igen – urostiftere med Trump-kendetegn og halvautomatiske rifler krævede adgang til delstatsparlamentet i Lansing, Michigan i scener, der nu ligner en minigeneralprøve på onsdagens kaotiske ravage i Washington, D.C..

Hvidt herredømme

Trumps medvirken til at aktivere væbnede protester i amerikanske byer gik ikke ubemærket hen hos de samme højreradikale grupper, FBI-direktør Christopher Wray havde advaret imod. Hvidt herredømme-bevægelser som Proud Boys, Three Percenters og Patriot Prayer var ikke sene til at gøre de anti-lockdown-budskaber, som præsidenten piskede op, til deres egne.

Da Black Lives Matter-protester brød ud over hele USA efter politidrabet på George Floyd i maj, rettede de højreekstremistiske gruppe også fokus i den retning. Modprotester fulgte, og i flere tilfælde endte konfrontationerne i blodsudgydelser.

I august blev to demonstranter dræbt og en tredje såret af Kyle Rittenhouse, en 17-årig, som deltog i en facebookmobiliseret selvtægtsaktion og dukkede op i Kenosha, Wisconsin, udstyret med et halvautomatisk AR-15-stormgevær. Teenageren, som efterfølgende blev tiltalt for overlagt drab, first degree homicide, blev øjeblikkeligt en stjerne på de højreradikale medier, mens Trump ikke kunne få sig selv til at fordømme drabene.

Dette mønster med implicit Trump-billigelse af højreorienteret ekstremisme og vold fortsatte usvækket gennem valgkampsæsonen 2020. En videreførelse af et mønster, som minimum kan spores tilbage til hans bemærkning fra 2017 om, at der var »meget fine mennesker på begge sider« ved Unite the Right-marchen i Charlottesville, der endte med, at en person blev dræbt og 19 såret. Trump var på samme måde ikke i stand til at fordømme de neofascistiske Proud Boys under sin præsidentdebat med Joe Biden i september.

»Træk jer, og hold jer klar« (stand back and standby), sagde han. I lyset af de voldsomme uroscener ved kongresbygningen har dette refræn nu fået ny uhyggelig genklang.

Hvis der nogensinde var tvivl om farerne ved Trumps opildnende retorik til de ekstremistiske elementer i sin base, burde den have været manet i jorden i oktober, da FBI arresterede 13 personer og anklagede de seks for angivelige planer om at kidnappe Gretchen Whitmer. Michigan-guvernøren var blevet et yndlingsmål for Trumps ukvemsytringer, der kun blev mere truende efter det indledende ’BEFRI MICHIGAN’.

Væbnede protester

Da præsidentvalget rykkede tættere på, skiftede fokusset for præsidentens udfald fra spørgsmål om pandemien til hans grundløse påstand om, at hans modstandere ville forsøge at ’frastjæle’ ham hans anden periode i Det Hvide Hus. Allerede før valgdagen indikerede han, at han muligvis ikke ville acceptere resultaterne af stemmeoptællingen – en holdning, han konsekvent har holdt fast ved og ej heller fraveg på mindste måde, da væbnede demonstranter forsøgte at bryde ind i Repræsentanternes Hus onsdag.

I et efterhånden velkendt og gennemspillet forløb med Trump-udfald og hans tilhængeres reaktioner på disse blev Trumps stadigt mere skarpe angreb på valgembedsmænd i de vigtige svingstater besvaret af hans tilhængere og de højreradikale militante grupper iblandt dem. Væbnede protester brød ud ved optællingerne af præsidentvalgets stemmer i Arizona og Michigan.

Georgia blev mål for en stor del af den vredesorkan, som Trump udløste med sin påstande om valgsvindel. Dødstrusler blev så allestedsnærværende over for statens valgembedsmænd – alle republikanerne – at de tvang dem til at appellere præsidenten om at dæmpe gemytterne blandt hans støtter.

»Hr. Præsident, dette må stoppe,« bønfaldt Gabriel Sterling, en republikansk valgmedarbejder fra Georgia, i en henvendelse, der hurtigt fik viral udbredelse. »Stop med at inspirere folk til at begå potentielle voldshandlinger. Nogen bliver skudt, nogen bliver dræbt. Og det er ikke rigtigt.«

Trump stoppede ikke, og onsdag blev der skudt på mennesker i det inderste af Amerikas belejrede demokrati.

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

A’hvad? Det var noget han sagde for gud ved hvor lang tid siden og han siger så meget.

Vi har også tosser der afbryder i vores egen folketingssal.

www.berlingske.dk/politik/afklaedte-aktivister-afbryder-moede-i-folketin...

Det er morsomt mere end noget andet. “Lederen” i bøffel-hat har vist ikke kapaciteten til et magtkup men det skal da ikke stoppe forargede progressive i at kalde det et angreb på demokratiet. Nu har de jo chancen for at skabe sig. Det ville da være synd ikke at benytte sig af den.

olivier goulin

For mig lignede det nu også mere en spontan event, der løb af sporet - uheldigvis med 4 dødsfald til følge - snarere end et orkestreret statskupforsøg.

Men nu var tidspunktet og begivenheden jo i forvejen så højspændt, at et sådan stormløb måtte afføde en vis overreaktion. Man kan undre sig over, at det overhovedet var muligt at komme i nærheden af bygningen, taget i betragtning, hvilken handling, der foregik i kongressen - og vidende at disse Trump-bøller ville valfarte til Washington. Hvorfor var man ikke bedre forberedt med afspærring og massivt politiopbud?

Meget besynderligt

/O

Dan Jensen, Carsten Hansen, Helle Walther og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Det gode er så når Biden bliver den næste dukke, så bliver der ro og orden i gaderne, ingen ytringer eller følelser, bonderøvene får en slikpind, så holder de kæft.

Kristian Jensen

Der er svært at regne ud hvad der foregår inde i hovedet på andre mennesker, særligt dem man er mest uenige med. Ofte forfalder man til forsimplede forklaringer omkring manglende intellekt og anløben moral, men det er nok ikke sådan en Trumpist ser sig selv. Mon ikke de mener at have både retten og moralen på deres side? Hvis det er tilfældet, kan tvetydige bemærkninger og slet skjulte anerkendelser fra Trump, tolkes som legitimiserende for de handlinger vi se i Kongressen igår. Ja, det er jo ikke Trump, som stormede kongressen, og der gjorde er jo heller ikke Trump, men mon ikke de spejler sig i nogle af de holdninger Trump giver udtryk for.

Jeppe Lindholm

USA kunne lære meget af den danske model og velfærdsstat. For den skaber stabilitet, tillid og tryghed til alle medborgere. Helt uden restriktioner. Helt uden forbehold. Og det endog til en samlet langt langt billigere pris end prisen for den amerikanske "velfærdssamfund" basseret på dyre forsikringsordninger med et hav af restriktioner og forbehold.

Som borger i Danmark er jeg meget taknemlig for at Anders Fogh Rasmussen (en USA fanatiker) og hans tro væbner og undersot Den-Lille-Svindler ikke længere er en del af ligningen i dansk politik med de ødelæggelser de gennem 20 år har forsøgt at påføre det danske samfund og Danmark.

Velfærdsstatens fællesskab har bevist sit værd gennem over 100 år. Seneste ved at føre den danske befolkning sikkert gennem en voldsom verdensomspændende finanskrise i 2008 og nu en verdensomspændende corona pandemi. Så selv de yngre generationer må nu være overbevist om alle de goder den danske model og velfærdsstat helt enestående har at byde dem livet i gennem.

Den danske model og den danske velfærdsstat er det stærkeste eksport "våben" Danmark har at byde på i en fremtidig grøn og bæredygtig verden. En overlægen samfundsmodel, som holder, en samfundsmodel og et fællesskab, som kan føre os så sikkert som muligt igennem de udfordringer verden står overfor de kommende årtiet og århundrede.

Jeppe Lindholm

...Selv kineserne har fået øjnene op for den danske velfærdsstat som inspirationskilde til videre udvikling af Kina.