Baggrund
Læsetid: 6 min.

Trumps kernevælgere i Midtvesten falder fra efter stormen på Kongressen

De kaotiske scener fra stormen på Kongresbygningen har chokeret Trump-tilhængere i Midtvestens republikanske højborge, der loyalt har støttet ham i fire år. Enkelte mener dog stadig, at ’der ikke var noget alternativ’
Trump-støtternes storm på Kongressen i sidste uge har chokeret flere af præsidentens kernevælgere i Midtvesten.

Trump-støtternes storm på Kongressen i sidste uge har chokeret flere af præsidentens kernevælgere i Midtvesten.

Udland
11. januar 2021

KANSAS CITY – Selv nogle af de mest trofaste Trump-støtter har nu fået nok.

»Jeg fatter simpelt hen ikke et klap af det, som skete på Capitol,« siger Neil Shaffer, formand for en lokal republikansk vælgerforening i det nordlige Iowa. »Jeg er skuffet over Trump. Hans retorik skulle indlysende opildne til oprør.«

Mens de sidste dage af Trumps præsidenttid ebber ud i kaos og trusler om væbnede opstande, har hans tilhængeres stormløb på kongresbygningen og forsøg på at omstøde Joe Bidens valgsejr vist sig som for grænseoverskridende for mange i det midtvestlige USA’s republikanske højborg, hvor republikanske vælgere ellers har stået last og brast med Trump igennem samtlige fire turbulente år af hans præsidenttid.

Shaffer, der driver et landbrug i landdistriktet Howard County og er aktiv i en naturbeskyttelsesforening, der vil beskytte miljøet omkring en lokal flod, føler sig stadig ikke fuldstændig overbevist om, at præsidentvalget var frit og fair. Men synet af en ophidset menneskemængde, der brød ind i Kongressen – og øjensynligt med præsidentens velsignelse – var for meget for ham.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er ufatteligt, at disse folk, der burde være besindige og kunne bruge indersiden af hovedet, alligevel er faldet for den charlatan og hans antidemokratiske kupforsøg.

Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist, Sven Elming, Inge Lehmann, Claus Nielsen, Ole Frank, Jesper Sano Højdal, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Anker Heegaard, Peter Beck-Lauritzen, Jacob Johansen, Mads Greve Haaning, Søren Nielsen, Lisbeth Glud, Carsten Hansen, David Zennaro, Elisabeth Andersen, Liselotte Kragh - Müller, Ete Forchhammer og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Ja, Steffen Gliese, men viser det ikke at det ikke handler om noget med at bruge indersiden af hovedet? At følelser trumfer fornuft? At det at tro på en sag og kæmpe for den er det egentlige indhold i tilværelsen? De interviewede begræder jo skaden der er sket på deres konservative sag, og de fremfører rask væk at optøjer hører venstrefløjen til, uanset hvor faktuelt forkert det er. En græder og tvivler på om hun kommer til at acceptere... hun er godt inde i sorg-psykologi, men mon hun virkelig ønsker at komme til at acceptere det skete? Tag ikke min drøm/livsløgn fra mig...

Niels Jakobs, Estermarie Mandelquist, Ib Christensen, Inge Lehmann, Claus Nielsen, Jesper Edinger Andersson , Ole Frank, Anker Heegaard, Peter Beck-Lauritzen, Lisbeth Glud og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Søren Nielsen

Der er jo slet og ret blevet forført af Trumps demagogi.
Det samme skete engang i Tyskland.

Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Inge Lehmann, Claus Nielsen, Jesper Edinger Andersson , Ole Frank, Jann Ringtved, Rikke Nielsen, Gitte Loeyche, Peter Beck-Lauritzen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Just det; - demagogi! Trump kan sige to modsatrettede ting, i een sætning. I anden sætning benægter han dem begge. Fænomenalt!

Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Inge Lehmann, Peter Gløde, Claus Nielsen, Søren Nielsen, Kim Houmøller, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Jann Ringtved anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Øh jo, Ete Forchhammer, det viser, hvordan folk, der falder for den yderste højrefløjs lumre og sentimentale romantik, er til fals for store ord og fedt flæsk; men det er jo ikke, hvad der gælder for andre dele af befolkningen, iøvrigt ikke engang Trumps vælgere, der ser store fordele ved hans korporative protofascisme.
Måske er det bare sådan, at folk så inderligt gerne vil g ø r e n o g e t for at komme op af det mudderhul, omstændighederne placerer dem i, at de hører det, de vil høre? Det er jo derfor, populismen er så dødbringende farlig, til alle tider.
Politik er at aktivere omtanken og indflydelsen og skrue ned for føleriet, hvilket ikke er at lægge sym- og empati på hylden, men at tænke dem ind i konstruktive rammer. Den bevægelse er populismen en ond parodi på, fordi den også vil handle, men uden omtanke og uden at være konstruktiv.

Fam. Tejsner, Ole Frank og Søren Nielsen anbefalede denne kommentar