Nyhed
Læsetid: 5 min.

Ugandas gamle befrier er blevet livstidspræsident

Præsident Museveni har vundet en komfortabel valgsejr i Uganda med godt 58 procent af stemmerne. Den gamle oprørsleder kan dermed fortsætte sit 35 år lange styre af landet fem år mere – til han er 81 år. Til den tid har han siddet på magten halvdelen af sit liv og næsten to tredjedele af Ugandas. Der er dog ingen grund til at tro, han stopper der
Yoweri Museveni kan for sjette gang i træk erklære sig for Ugandas demokratisk valgte præsident. Men valgkampen har været plaget af vold, coronarestriktioner, chikane af oppositionspolitikere, intimidering af vælgere, censur af pressen og en næsten total nedlukning af landets internet.

Yoweri Museveni kan for sjette gang i træk erklære sig for Ugandas demokratisk valgte præsident. Men valgkampen har været plaget af vold, coronarestriktioner, chikane af oppositionspolitikere, intimidering af vælgere, censur af pressen og en næsten total nedlukning af landets internet.

Baz Ratner

Udland
18. januar 2021

Addis Ababa – I januar 1986 blev oprørslederen Yoweri Museveni svoret ind som Ugandas præsident efter en langvarig guerillakrig mod landets militærstyre. Til lyden af jublende tilskuere erklærede Museveni, at der ikke blot var tale om et vagtskifte, men om en fundamental ændring af landets styreform.

»Folket i Afrika, folket i Uganda, har ret til en demokratisk regering,« sagde han.

Det tog dog ti år, før han i 1996 holdt det første præsidentvalg, som han vandt med tre fjerdedele af stemmerne. Yderligere 25 år senere kunne han her i weekenden for sjette gang i træk erklære sig for Ugandas demokratisk valgte præsident.

Det skete efter en valgkamp, der har været plaget af vold, coronarestriktioner, chikane af oppositionspolitikere, intimidering af vælgere, censur af pressen og en næsten total nedlukning af landets internet – et nyt greb i regimets autoritære styring af information til offentligheden.

Den ledende oppositionskandidat, reggaemusikeren Bobi Wine, der ifølge det officielle valgresultat fik knap 35 procent af stemmerne, har afvist valgresultatet som »fabrikeret«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her