Interview
Læsetid: 4 min.

USA vil forlænge atomtraktat med Rusland: »Det har ekstrem symbolsk betydning«

Joe Biden vil forlænge New Start-traktaten med Rusland. Betydningen af traktaten er kun blevet større, efter at Donald Trump trak USA ud af to lignende traktater. Hvis ikke New Start forlænges, vil der ikke længere være nogen aftale, som begrænser amerikanske og russiske atomarsenaler
»Biden-regeringen er multilateralister i forhold til Trump, men de er slet ikke multilateralister, som USA var det for 50 år siden,« siger professor i international politik Ole Wæver.

»Biden-regeringen er multilateralister i forhold til Trump, men de er slet ikke multilateralister, som USA var det for 50 år siden,« siger professor i international politik Ole Wæver.

Alex Wong

Udland
26. januar 2021

Den nye amerikanske præsident, Joe Biden, står med en gammel hovedpine. Nedrustningstraktaten New Start mellem USA og Rusland om atomarsenaler udløber i begyndelsen af februar, og Biden har erklæret, at han agter at forhandle en forlængelse af traktaten på plads før udløbsdatoen. En erklæring, som de russiske myndigheder har hilst velkommen. Begge parter ønsker at forlænge traktaten med fem år.

»Det har ekstrem symbolsk betydning at forlænge traktaten. Efter at USA trak støtten til to tilsvarende traktater, uden at en ny aftale blev forhandlet, tegnede sig et billede af, at traktattraditionen var ved at dø. Så der er symbolik i, at det ikke er slut endnu,« siger professor i international politik ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet Ole Wæver med henvisning til, at Donald Trump trak USA ud af to lignende traktater, INF (Intermediate Nuclear Forces) og Open Skies. Hvis ikke New Start bliver forlænget, vil der de facto ikke længere være nogen aftale, som begrænser amerikanske og russiske atomarsenaler.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jakob Trägårdh

Det burde retteligt hedde en Våbenjagt. Et kapløb skydes i gang, alle starter samtidig, hvorefter man løber alt, hvad man kan frem til og i mål. I dette tilfælde har USA fra start af ligget foran (med bombningerne af Hiroshima og Nagasaki og frem) og Rusland har halset bagefter, som det er karakteristisk under en jagt. Det gælder for alle udviklinger af atomare våbensystemer.

Carsten Hansen

Fra Wiki.

Tsar Bomba

Tsar Bomba er historiens hidtil største og kraftigeste prøvesprængning af et kernevåben og fandt sted i Novaya Zemlya i Rusland den 30. oktober 1961. Bombens sprængkraft var, til at starte med på 100 megaton TNT, men man valgte at halvere kraften til ca. 50 megaton TNT (10 gange så meget sprængstof som blev anvendt under hele 2. verdenskrig).

Hvem der har den største eller flest, betyder vist ikke så meget i dag. Der er rigeligt .

Jakob « Jeg finder nu det almindeligt anvendte “våbenkapløb” rigeligt rammen i dit såvel som det gældende narrativ :)

Carsten « Ja; taktikken hedder “MAD”; Mutual Assured Destruction :oO

Jakob Trägårdh

Carsten Hansen
26. januar, 2021 - 12:25

Men hvem kom med neutronbomben, MERV, ICBM og placerede atomvåben i Europa, som fratog USSR dets 1. strike kapacitet og derefter idéen om et rumskjold: USA. Det ville gøre en forskel, at kalde det en jagt, for derved kunne man forlange, at USA holdt op med at løbe foran, stoppe op og gå ind i en dialog om reel nedrustning. Retorik er vigtig, sprog åbner eller lukker mulige synsvinkler, forståelser etc.

Carsten Hansen

Der er ingen grund til at fortsætte hverken kapløbet eller jagtren.

De 2 store atomvåbenmagter har rigeligt til at lægge jorden øde op til flere gange.

Carsten Hansen

I dag er våbnene flest anbragt i ubåde. Svært at forsvare sig imod.

Og INGEN vil nogensinde bruge disse våben som "Slå først".
Det bedste ved at stoppe fremstillingen af disse våben vil være at de ikke udgør en fare der hvor de er placeret og de penge man kunne spare.

Selve frygten for en atomkrig deler jeg ikke. Det skulle da lige være diverse slyngelstater der kunne finde på at bruge dem hvis de besidder dem.

Carsten Hansen

For øvrigt er neutronbomberne blevet destrueret.

@Carsten H
Du mangler et "angiveligt"- destrueret, og engang opfundet, så er Pandoras æske altså åbnet.
Vi må opfordre til reel tåbeligheder destruktion, som basis for at Kina, Pakistan og andre gør ligeledes og naturligvis det ikke kan accepteres at de religiøse *mørkemænds-) vogtere får en eneste.

Carsten Hansen

Niels Jakobs

At man har viden om hvordan man bygger disse våben kan ikke destrueres og overvågning af reel destruktion er foregået.
Snyder nogen på vægten, så er der ikke meget at gøre.

Hvad angår andre "slyngelstater"" så tror jeg ikke vi er uenige.

Carsten Hansen

Nå; Både USA og Rusland vil tilsyneladende forlænge kontrakten: Og godt for det.
Mern det er klart at disse 2 lande ikke vil afskaffe disse våben helt så længe andre lande besidder dem og så længe der er tvivl om hvorvidt nye lande forsøger at komme til.

Desværre.