Coronavirus
Læsetid: 8 min.

Afrika kæmper for at skaffe vacciner, der virker mod den sydafrikanske coronamutation

99 procent af de vacciner, der lige straks uddeles til verdens fattigste lande gennem vaccinealliancen Covax, er fra AstraZeneca. Nyt studie sår dog tvivl om, hvorvidt den overhovedet virker mod den sydafrikanske coronamutation, og det har sat skub i debatten om at sætte vaccinepatenter på pause, selvom Danmark og andre rige lande stritter imod
Tvivl om effektiviteten af AstraZeneca-vaccinen mod den sydafrikanske coronamutation har fået Sydafrikas regering til helt at suspendere sin vaccinationskampagne, selv om man netop havde modtaget over en million doser. Landet er det hårdest ramte i Afrika med over 43.000 COVID-19-relaterede dødsfald.

Tvivl om effektiviteten af AstraZeneca-vaccinen mod den sydafrikanske coronamutation har fået Sydafrikas regering til helt at suspendere sin vaccinationskampagne, selv om man netop havde modtaget over en million doser. Landet er det hårdest ramte i Afrika med over 43.000 COVID-19-relaterede dødsfald.

James Oatway

Udland
10. februar 2021

Måneder efter, at Israel, USA og Europa er gået i gang med at massevaccinere deres befolkninger, er der omsider lidt godt nyt for landene i Afrika, der ligger bagerst i det globale kapløb: Der er nu coronavacciner på vej!

Hidtil er kun et enkelt afrikansk land syd for Sahara reelt kommet i gang med et vaccinationsprogram, nemlig den lille østat Seychellerne, der siden januar har vaccineret næsten 40 procent af sine 100.000 indbyggere med den kinesiske vaccine Sinopharm. Resten af det afrikanske kontinent har dårligt nok taget hul på de første stik – ifølge WHO har 130 lande i verden med samlet set 2,5 milliarder mennesker endnu ikke givet en eneste vaccine. Hovedparten bor i Afrika.

I løbet af de næste par måneder vil flere afrikanske lande dog så småt begynde at modtage vacciner fra blandt andet Kina, Rusland og ikke mindst fra det globale vaccinesamarbejde Covax, der sørger for at skaffe vacciner til verdens fattigste lande.

I sidste uge kunne Covax offentliggøre en foreløbig tidsplan for vaccinedistributionen, og de første lande står til at modtage vacciner i slutningen af februar med stigende intensitet i månederne efter.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"»Løsningen er som foreslået af Indien og Sydafrika, at patenter skal tilsidesættes, så længe vi har en pandemi. Det stejler USA og EU – herunder også Danmark – over ud fra principielle argumenter om at beskytte intellektuelle rettigheder. Men i bund og grund handler det bare om, at så længe vi er i en ekstrem situation, som denne pandemi er, skal vi tage nogle ekstreme forholdsregler,« siger Jens Pedersen."

Nej, det handler om at vi på sigt slet ikke har råd til (beklager) patentpsykosen. Den opererer på basis af en forestilling om at vi er i hver sin båd.

Kompromiet: Patentejerne må åbne fabrikker i flere verdensdele, og under begrænsning af profitten skal de producere mere bredt.

Jeppe Lindholm

Hvorfor ikke omstille alle vaccine produktionsanlæg i verden til at fremstille coronavaccine fra Pfizer og Biontech, hvis den er den mest virksomme. Også mod den afrikanske variant.

Det er ikke nogen konkurrence det her. Det er krig mod corona. Det drejer sig om en normalisering af livet på hele kloden igen.

- Så kom dog igang.

Jeppe Lindholm

Jo længere tid der går, jo være ender det med at blive med yderligere mutationer. Måske endnu være mutationer end de i dag kendte.

Immateriel ejendom = falsk knaphed.

Alle mangler vacciner og efterspørgslen kan ikke mættes på kort sigt med de fabrikker man har. Alle andre vacciner bliver/skal også fremstilles, og at bygge en ny vaccinefabbrik tager måske ½-1/1 år.

Når nu de rige lande har fået vaccineret deres befolkninger, så står de med et stort overskud af vacciner, og prisen vil falde kraftigt for at sælge vaccinerne til fattige lande.

Jeppe Lindholm der er en grund til, at andre vacciner bliver produceret.

F.eks. gavner det næppe et fattigt land, at være vaccineret mod corona, når borgerne så dør af gul feber, da de ikke kan vaccineres mod det mere.

Gul feber har en større dødelighed end corona.

Vi skal regne med, at alle i den rige verden skal vaccineres igen mod de nye varianter i efteråret.
Dvs. det bliver et tilbagevendende program som med influenza. Det kræver en vedvarende udvidelse af produktionen.

Kampen mod corona kræver et langt sejt træk og kræver, at alle i verden der kan vaccineres bliver vaccineret, ellers risikerer vi at blive besejret af mutationerne.

Vi har en pandemi, vi er i en usædvanlig situation og vi står til at tabe kampen, hvis vi lader patenter blokere for den nødvendige produktion af vaccine.

Patenter er til en normal situation og der er allerede lovgivning, der muliggør at ignorere dem i nødstilfælde. Det er derfor Indien kunne og kan producere billig HIV-medicin.

Så de rige lande, der faktisk også har betalt for udvikling af vaccinerne, skyder sig selv i foden, ved at blokere for den øgede produktionskapacitet, i en misforstået beskyttelse af patentrettigheder og indtjening.

Det kræver specialviden, at producere vacciner, derfor tager det lang tid at lave nye vaccinefabrikker. Så derfor skal stopklodserne også fjernes, så det kan gå så hurtigt som muligt.