Rigsret mod Trump
Læsetid: 4 min.

Anklager advarer om, at Trump igen kan stoppe en demokratisk valgproces, hvis han ikke dømmes

Den anden dag med indlæg fra anklagerne i rigsretssagen mod den tidligere præsident afstedkom færre reaktioner fra republikanske senatorer end præsentationen den første dag, hvor der blev appelleret stærkt til følelserne med det fremlagte materiale fra stormen på Kongressen. Fredag er det forsvarets tur. Retssagen kan være ovre søndag
I rigsretssagen er tidligere præsident Trump beskyldt for at have opildnet sine tilhængere til at marchere fra Det Hvide Hus til Kongressen og med vold stoppe godkendelsen af Joe Biden som præsidentvalgets sejrherre.

I rigsretssagen er tidligere præsident Trump beskyldt for at have opildnet sine tilhængere til at marchere fra Det Hvide Hus til Kongressen og med vold stoppe godkendelsen af Joe Biden som præsidentvalgets sejrherre.

Evan Vucci

Udland
12. februar 2021

De demokratiske anklagere advarede torsdag de republikanske nævninge i Senatet om, at de risikerer at genopleve et stormløb mod Kongressen eller endnu værre ting, med mindre de kender Donald Trump skyldig og diskvalificerer ham fra fremtidigt politisk embede.

Hovedanklager Jamie Raskin spurgte direkte de republikanske senatorer, hvordan de kunne forestille sig, at »dette mareridt bare forsvinder af sig selv uden at drage Trump til ansvar?«

Under retsmødet pegede de ni anklagere fra Repræsentanternes Hus desuden på den omstændighed, at Trump efter de voldelige og tragiske begivenheder i kongresbygningen aldrig har givet udtryk for anger eller givet en undskyldning.

»I stedet har Trump sagt, at hans tale var ’aldeles passende’,« konstaterede Raskin.

I rigsretssagen er den tidligere præsident beskyldt for at have opildnet sine tilhængere til at marchere fra Det Hvide Hus til Kongressen og med vold stoppe lovgivernes godkendelse af Joe Biden som præsidentvalgets sejrherre.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvorfor så store problemer med at forstå anklagen mod Trump og især at han skal dømmes.

Da Trump aflagdepræsident-eden ved sin indsættelse som præsident for Amerika, indgik i præsident-eden også disse ord; " at han ville forsvare forfatningen" - og dermed demokratiet, - lige nøjagtigt var det han ikke gjorde d. 6 januar da han opfordrede pøblen til at indtage Capitol.

Der er altså ingen tvivl om præsidentens forpligtelse ifølge den aflagte præsident-ed, at forsvare Amerikas forfatning og demokrati imod indre som ydre fjender, ligeledes er der heller ingen tvivl om han opfordring til pøblen om at storme kongressen i et statkupforsøg - altså det helt modsatte.

- Derfor skal Trump dømmes for sit brud på præsiden-eden ved rigsretssagen!

Helle Walther, Torben Bruhn Andersen, Kim Houmøller og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Det, som jeg syntes er interessant, det er den karakteristik som en række psykologiske forskere fremkom med, efter at han havde valgt at stile på til valgkampen. Man kendte ham ganske godt - bl.a. fra medierne samt fra hans tv-show, hvor han altid sluttede med replikken; - "du er fyret".

På et stort fagligt møde med masser af kompetente deltagere havde man samlet alle "nødvendige komponenter" for at kunne vurdere ham. Og alt i vurderingen var dokumenteret til mindste detalje.

Og vurderingen var: Har høj psykopatologi, aggression og narcissisme. Han har et forvrænget sind.

Dette gav genlyd overalt i pressen i længere tid - både i USA og udenfor. Men trods dette valgte det republikanske parti altså at støtte op omkring ham, selv om der også var kritiske røster inde i partiet.

Og resultatet - det kender vi jo alle.

Søren Kristensen

Trump bliver ikke dømt.

Det han siger på billedet er: - Let´s go down Pensylvania Avenue og det er ikke ulovligt, selv om det endte med at blive skæbnesvangert for nationen. En Kennedy eller Reagan kunne have sagt det samme til sine vælgere, som sikkert nok bare ikke havde smadret Kongressen.

Det Trump IKKE sagde, og som ville have medført en dom, var: - Let´s go down Pensylvania and smash the hell out of Congress!

Så er der selvfølgelig hele balladen om idiotens overbevisning om valgsvindel osv., men den og alle mulige andre langt ude overbevisning er heller ikke ulovlig. Hvis alle amerikanske og sikkert også mange andre landes præsidenter skulle drages til juridisk ansvar for deres overbevisninger alene... Nej, vel?

Bottom line, Trump bliver ikke domt ved nogen rigsret, men det gør han selvfølgelig som alle andre ekspræsidenter, af folket. Dvs. det er han jo allerede. Dømt ude, altså.

Trump bliver formentlig ikke dømt med 2/3 flertal af Senatets medlemmer, men jeg tror at et afstemningsresultat med fx. 55 mod 45 vil svide i det republikanske parti.

Hvis Trump ikke bliver dømt skyldig i kupforsøget på Capitol, så skriver republikanerne historie, - en historie om forfatningen ingen betydning har og dermed også demokratiet ingen berettigelse har for Amerika og dets borgere.

Carsten Hansen

Hele den civiliserede verden, altså ikke inkluderende USA, undres i disse timer over flere ting.

1. At Trump sandsynligvis ikke dømmes.
2. At en mand som Trump overhovedet kan blive valgt.
3. At så mange millioner stadig støtter Trump efter 4 kaotiske år i det ovale værelse.

Og sidst men ikke mindst at så mange amerikanere er så nemme at bilde det mest tåbelige ind , samt at rigtigt mange amerikanere til stadighed tror at USA er et lysende forbillede for resten af verden !