Rigsret mod Trump
Læsetid: 4 min.

Anklager advarer om, at Trump igen kan stoppe en demokratisk valgproces, hvis han ikke dømmes

Den anden dag med indlæg fra anklagerne i rigsretssagen mod den tidligere præsident afstedkom færre reaktioner fra republikanske senatorer end præsentationen den første dag, hvor der blev appelleret stærkt til følelserne med det fremlagte materiale fra stormen på Kongressen. Fredag er det forsvarets tur. Retssagen kan være ovre søndag
I rigsretssagen er tidligere præsident Trump beskyldt for at have opildnet sine tilhængere til at marchere fra Det Hvide Hus til Kongressen og med vold stoppe godkendelsen af Joe Biden som præsidentvalgets sejrherre.

I rigsretssagen er tidligere præsident Trump beskyldt for at have opildnet sine tilhængere til at marchere fra Det Hvide Hus til Kongressen og med vold stoppe godkendelsen af Joe Biden som præsidentvalgets sejrherre.

Evan Vucci

Udland
12. februar 2021

De demokratiske anklagere advarede torsdag de republikanske nævninge i Senatet om, at de risikerer at genopleve et stormløb mod Kongressen eller endnu værre ting, med mindre de kender Donald Trump skyldig og diskvalificerer ham fra fremtidigt politisk embede.

Hovedanklager Jamie Raskin spurgte direkte de republikanske senatorer, hvordan de kunne forestille sig, at »dette mareridt bare forsvinder af sig selv uden at drage Trump til ansvar?«

Under retsmødet pegede de ni anklagere fra Repræsentanternes Hus desuden på den omstændighed, at Trump efter de voldelige og tragiske begivenheder i kongresbygningen aldrig har givet udtryk for anger eller givet en undskyldning.

»I stedet har Trump sagt, at hans tale var ’aldeles passende’,« konstaterede Raskin.

I rigsretssagen er den tidligere præsident beskyldt for at have opildnet sine tilhængere til at marchere fra Det Hvide Hus til Kongressen og med vold stoppe lovgivernes godkendelse af Joe Biden som præsidentvalgets sejrherre.

På retsmødet onsdag søgte anklagerne at knytte en direkte forbindelse mellem Trumps ytringer 6. januar og demonstranternes efterfølgende ulovlige handlinger.

De nævnte for eksempel præsidentens tilbøjelighed til at forherlige vold og brug af slagord som »stop tyveriet«, »fight like hell« eller »fight for Trump«. Det skulle af hans tilhængere være blevet opfattet som en opfordring til at bryde ind i Kongressen.

Torsdag præsenterede anklageholdet videofilm og meddelelser på sociale medier, der skulle påvise, at præsidentens tilhængere havde taget hans ord alvorligt. Nogle af de medvirkende i indtagelsen af kongresbygningen citeres for at sige, at de blot »følger Trumps instrukser« undervejs. Det samme skal mange af de over 200 tilbageholdte have sagt i forhør med FBI.

Trump retur

Anklagerne havde efter alt at dømme ikke så stor succes som den foregående dag med at gøre indtryk på de republikanske senatorer. Bagefter klagede flere senatorer over at se de samme videobilleder og høre de samme argumenter.

Dog vakte en enkel udtalelse fra anklager Ted Lieu, kongresmedlem fra Californien, opsigt.

»Jeg er ikke bange for, at Donald Trump stiller op til præsidentvalget om fire år. Jeg er bange for, at han stiller op og taber, for så kan dette her ske igen,« sagde Lieu.

Den sætning blev tilsyneladende bredt citeret.

»Jeg skrev den ned, og jeg så, at flere andre gjorde det samme,« sagde Mike Rounds, republikansk senator fra South Dakota, der tidligere har udtalt sig kritisk om Trumps rolle i angrebet på Kongressen.

Men end ikke risikoen for, at Trump en gang i fremtiden vil tilskynde militsgrupper og andre højreekstremister til at stoppe en demokratisk valgproces synes at overbevise Rounds og de fleste andre republikanere om, at Trump bør drages til ansvar for sine ytringer.

»Vi mener ikke, at forfatningen giver bemyndigelse til at føre rigsretssag mod en privat borger,« forklarede Rounds.

Men tirsdag havde et flertal på 56 ud af 100 senatorer altså vedtaget en resolution, som gav Senatet grønt lys til at stille Trump for en rigsret. På nær nogle få støtter alle amerikanske forfatningsretseksperter dette flertals tolkning af forfatningen.

Når Trumps forsvarsadvokater stiller op med deres modargumenter fredag middag lokal tid, forventes de at ville analysere Trumps tale in extenso og hævde, at hans ytringer ikke kan drages til ansvar for stormen på Kongressen. Og at der ikke foreligger beviser for, at Trump var involveret i de planer, militsgrupper som Proud Boys og Oath Keepers angiveligt havde lagt.

Ude af kontrol

Det er øjensynligt en tolkning af begivenhederne, som mange republikanske senatorer kan støtte. Efter retsmødet torsdag sagde flere af dem, at anklagerne ikke har etableret en direkte årsagssammenhæng mellem Trumps ytringer og demonstranternes reaktion.

»De påstår, at alt hvad der skete den dag er Trumps skyld. Men jeg tror, sagen er mere kompliceret. Når en pøbel formes, skal der ikke meget til, førend tingene kommer ud af kontrol,« sagde republikanske senator John Cornyn fra Texas.

En potentiel svaghed ved anklagernes argumentation blev påpeget af senator Ted Cruz fra Texas. Den går på, at de ikke havde en klar definition på »opildne til vold«, og at de undlod at forklare, hvorfor Trumps ytringer skulle falde under forfatningens omtale af »High Crimes and Misdemeanors.«

Men det er en kritik, som anklagerne kan nå at komme i møde. Efter forsvarernes indlæg fredag, vil senatorer have lejlighed til at stille spørgsmål lørdag. Herefter har de to hold hver fire timer til at levere afsluttende bemærkninger. Det anses for usandsynligt, at der bliver indkaldt vidner, så voteringen kan allerede finde sted søndag.

I sine afsluttende bemærkninger torsdag lancerede hovedanklager Jamie Raskin en udfordring til Trumps advokater med følgende spørgsmål:

»Hvorfor tog det så lang tid for Trump at opfordre sine tilhængere til at stoppe angrebet og rømme kongresbygningen?«

»Hvorfor beordrede han ikke forstærkninger fra ordensmagten og nationalgarden?«

»Hvorfor tog det et døgn for præsidenten at fordømme oprøret?«

»Hvis det er korrekt, som vi påstår, at Trump opildnede til oprør, ville det ikke være en forseelse, der berettiger domfældelse?«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvorfor så store problemer med at forstå anklagen mod Trump og især at han skal dømmes.

Da Trump aflagdepræsident-eden ved sin indsættelse som præsident for Amerika, indgik i præsident-eden også disse ord; " at han ville forsvare forfatningen" - og dermed demokratiet, - lige nøjagtigt var det han ikke gjorde d. 6 januar da han opfordrede pøblen til at indtage Capitol.

Der er altså ingen tvivl om præsidentens forpligtelse ifølge den aflagte præsident-ed, at forsvare Amerikas forfatning og demokrati imod indre som ydre fjender, ligeledes er der heller ingen tvivl om han opfordring til pøblen om at storme kongressen i et statkupforsøg - altså det helt modsatte.

- Derfor skal Trump dømmes for sit brud på præsiden-eden ved rigsretssagen!

Helle Walther, Torben Bruhn Andersen, Kim Houmøller og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Trump bliver ikke dømt.

Det han siger på billedet er: - Let´s go down Pensylvania Avenue og det er ikke ulovligt, selv om det endte med at blive skæbnesvangert for nationen. En Kennedy eller Reagan kunne have sagt det samme til sine vælgere, som sikkert nok bare ikke havde smadret Kongressen.

Det Trump IKKE sagde, og som ville have medført en dom, var: - Let´s go down Pensylvania and smash the hell out of Congress!

Så er der selvfølgelig hele balladen om idiotens overbevisning om valgsvindel osv., men den og alle mulige andre langt ude overbevisning er heller ikke ulovlig. Hvis alle amerikanske og sikkert også mange andre landes præsidenter skulle drages til juridisk ansvar for deres overbevisninger alene... Nej, vel?

Bottom line, Trump bliver ikke domt ved nogen rigsret, men det gør han selvfølgelig som alle andre ekspræsidenter, af folket. Dvs. det er han jo allerede. Dømt ude, altså.

Trump bliver formentlig ikke dømt med 2/3 flertal af Senatets medlemmer, men jeg tror at et afstemningsresultat med fx. 55 mod 45 vil svide i det republikanske parti.

Hvis Trump ikke bliver dømt skyldig i kupforsøget på Capitol, så skriver republikanerne historie, - en historie om forfatningen ingen betydning har og dermed også demokratiet ingen berettigelse har for Amerika og dets borgere.

Carsten Hansen

Hele den civiliserede verden, altså ikke inkluderende USA, undres i disse timer over flere ting.

1. At Trump sandsynligvis ikke dømmes.
2. At en mand som Trump overhovedet kan blive valgt.
3. At så mange millioner stadig støtter Trump efter 4 kaotiske år i det ovale værelse.

Og sidst men ikke mindst at så mange amerikanere er så nemme at bilde det mest tåbelige ind , samt at rigtigt mange amerikanere til stadighed tror at USA er et lysende forbillede for resten af verden !