Baggrund
Læsetid: 3 min.

’Den bedst tænkelige Brexit-reklame’: EU får drøje hug i vaccinestriden af europæisk presse

EU’s forbitrede kamp med Storbritannien om adgang til AstraZenecas vacciner fremkalder spydige og kritiske kommentarer i Europas store aviser
Die Welt kalder EU’s kommissionsformand Ursula von der Leyens strategi i den verserende vaccinestrid mellem EU, Storbritannien og AstraZeneca for »et uforglemmeligt Brexit-selvmål«, der har skadet EU’s troværdighed.

Die Welt kalder EU’s kommissionsformand Ursula von der Leyens strategi i den verserende vaccinestrid mellem EU, Storbritannien og AstraZeneca for »et uforglemmeligt Brexit-selvmål«, der har skadet EU’s troværdighed.

Johanna Geron

Udland
2. februar 2021

Flere EU-lande har nok af egne problemer: Fra drastisk smittestigning i Portugal til mulige politiske rystelser ved regionalvalg i Spanien og regeringskrise i Italien. Men den verserende vaccinestrid mellem Storbritannien, EU og medicinalvirksomheden AstraZeneca er ikke gået ubemærket hen i europæisk presse, især ikke efter EU-Kommisionens dramatiske kovending:

Fredag erklærede EU-Kommissionen pludselig, at den ville aktivere en særlig klausul i Brexit-aftalens Nordirland-protokol med henblik på at indføre kontrol af vaccineeksport via den åbne grænse mellem EU-landet Irland og Nordirland, der ikke er medlem.

Men senere samme aften fortrød kommissionen brat og fastslog nu, at EU’s kontrol af eksport af de coronavacciner, der er fremstillet i unionsmedlemslande, alligevel ikke kommer til at omfatte Nordirland.

Forløbet får den tyske ugeavis Die Zeit til at notere, at EU-Kommissionen på tankeløs manér har leveret »den bedst tænkelige reklame for Brexit ved at handle langsomt, bureaukratisk og protektionistisk – og derefter give alle mulige andre skylden for ting, der går galt«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lad nu være med at afgøre hele kampen før halvleg, det har kommmentatorer forsøgt før.
Foreløbig er flere lande kommet bagud med mange døde.

Vi er mange der er tilfredse med at EU deltager i kampen om vacciner. Alternativet havde være en europæisk borgerkrig om vacciner.

Ole Svendsen, Lillian Larsen, Fam. Tejsner, Mads Greve Haaning og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar