Baggrund
Læsetid: 12 min.

Corona er tidens altoverskyggende krise. Her er fem uløste konflikter, vi ikke må glemme

Coronakrisen stjal al opmærksomhed i 2020 og fortsætter med det i 2021. Men trods isolation og nedlukning har verdens andre konflikter langtfra ligget stille. Information giver her et overblik over fem presserende konflikter, som udvikler sig under pandemiens skygge
Hvert tiende minut dør et barn under fem år af underernæring, og mange får fysiske og psykiske følgevirkninger grundet sult.

Hvert tiende minut dør et barn under fem år af underernæring, og mange får fysiske og psykiske følgevirkninger grundet sult.

Anadolu Agency

Udland
16. februar 2021

»Hvis der var en konkurrence for den begivenhed i 2020 med mest vidtrækkende konsekvenser for global fred og sikkerhed, ville feltet være overfyldt,« indleder direktør for den uafhængige organisation The International Crisis Group, Robert Malley, sin liste over de ti konflikter, han mener, vi bør holde særligt øje med i år.

Vi kommer til at leve med virkningerne af den globale pandemi i lang tid fremover, fortsætter Robert Malley. På verdensplan er yderligere 150 millioner mennesker havnet i ekstrem fattigdom som følge af coronakrisen, og selv om »indkomstniveau ikke korrelerer direkte med konflikt, så eskalerer vold ofte i perioder med økonomisk ustabilitet,« skriver Robert Malley i oversigten, der også er udgivet i Foreign Policy.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Storslemt fordrejende konfliktbeskrivelser - bemærkes bør det bl.a. at hverken baggrunden for Libyens deroute, NATOs misbrug af et kontroversielt FN-mandat, eller Frankrigs og Italiens roller i den igangværende energikrig i landet nævnes.

Det bør også fremhæves at problemerne i Venezuela hovedsageligt skyldes vestlige landes politiske og økonomiske krig mod landets demokratisk valgte regering - herunder opbakningen til en amerikansk finansieret kupbevægelse, som er langt værre end stormen på Capitol.

I tilfældet Yemen nævnes den komplet disproportionale, saudiarabiske anvendelse af våbenmagt overfor civile i Yemen - ligesom det kun med følgende sentens omtales at amerikanerne gennem flere år aktivt har støttet saudiarabernes krigsforbrydelser med våbensystemer, ammunition og rådgivning etc.
"Præsident Joe Biden annoncerede inden sin indsættelse, at han ville mindske den amerikanske støtte til Saudi-Arabien og stoppe våbensalg til både Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater."

En ufuldstændig citering af Biden, som annoncerede at salget af offensive våben til Saudi-Arabiens krigsførsel i Yemen vil ophøre. Dermed vil salget af kombinerede og defensive våbensystemer kunne fortsætte. USA opererer desuden med egne specialstyrker i Yemen, og disses våbenanvendelse af vil i sagens natur kunne fortsætte.

Der er et gennemgående fravær i ikke blot ovenstående, men langt hovedparten af de skildringer den geopolitiske tilstand, som gives i bl.a. de toneangivende, danske medier - nemlig at Folkeretten og FN-lovene om staters suverænitet ikke iagttages som noget centralt, når vestlige stor- og supermagter fører krigspolitikker. Kort af langt kan det altså konstateres at vores hjemlige presse helt har forladt et folkeretligt spor i den udenrigspolitiske dækning; vestlige magters selvtægt og krigsforbrydelser omtales nærmest ikke - de er blevet stuerene.

Syriens fravær på listen stikker i øjnene; beskrivelsen af Libyen som et fastfrossent problem kunne meget vel dække tilstanden i Syrien også. USA har besat en større del af landet, man bygger baser og lufthavn - og henter syrisk olie og gas op, som man nægter den syriske stat adgang til. Tyrkerne har besat større dele af det nordlige Syrien, og en betydelig lomme af IS- og Al Qaeda-affilierede militser er fortsat intakt, bl.a. qua tyrkisk intervention og politisk støtte fra vestlige magter. Oveni alt dette har amerikanerne iværksat talrige sanktioner, senest med Ceasar Act, som dels forværrer den humanitære situation for den syriske civilbefolkning og desuden umuliggør genopbygningen af det nærmest totalt smadrede land.

I tilknytning til Syrien har vi en større skandale i OPCW, hvor flere fageksperter er blevet whistleblowers i forbindelse med organets ledelses fordrejning af FN-rapportering fra Douma - således at det amerikanske krydsermissil-angreb på Syrien i 2018 kunne legitimeres. Og ikke blot er det skandaløst at et FN-organ kan kompromitteres uden konsekvenser - skandaløst og stærkt problematisk er det også at den vestlige presse underrapporterer groft og vildledende om sagen ... og i Danmark er den stort set ikke omtalt.

Asiya Andersen, Estermarie Mandelquist og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar

Det er i øvrigt bl.a. Wikileaks, som er blandt verdens allermest troværdige nyhedsudgivere, der har dokumenteret skandalen i OPCW - og når vi er ved Wikileaks, så bør det igangværende justitsmord på Julian Assange vel nævnes som et altoverskyggende problem. Den såkaldt frie presses ufrihed demonstreres til fulde af en åbenlyst politisk jagt på budbringeren, mens dennes dokumentation af uhyrlige krigsforbrydelser, statskriminalitet og politisk manipulation overhovedet ikke får nogen konsekvenser for de ansvarlige.

Asiya Andersen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar