Baggrund
Læsetid: 6 min.

Efter diplomatisk fiasko lufter EU nye sanktionsmuligheder over for Rusland i Navalnyj-sag

Efter hård kritik af sit nylige besøg i Moskva vil EU’s udenrigschef Josef Borrell nu fremlægge nye sanktionsforslag over for Rusland i sagen om Aleksej Navalnyj. Her er, hvad de 27 EU-lande kan gøre
I sidste uge tog EU’s udenrigschef, Josep Borrell (tv.), på diplomatisk visit i Moskva, men blev ydmyget af den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov (th.) på pressekonferencen her. Det har efterfølgende fået europaparlamentarikere og europæiske topdiplomater til at kræve Borrells afgang.

I sidste uge tog EU’s udenrigschef, Josep Borrell (tv.), på diplomatisk visit i Moskva, men blev ydmyget af den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov (th.) på pressekonferencen her. Det har efterfølgende fået europaparlamentarikere og europæiske topdiplomater til at kræve Borrells afgang.

Handout/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
11. februar 2021

Temperaturen mellem EU og Rusland befinder sig ifølge EU’s udenrigschef, Josef Borrell, på »et lavpunkt«. Ikke mindst efter giftattentatet mod den russiske oppositionsaktivist Aleksej Navalnyj og den efterfølgende fængselsstraf, han blev idømt kort efter sin hjemkomst til Moskva.

Det udtalte Borrell i sidste uge efter et tre dage langt besøg i Moskva, hvor han deltog i »åbenhjertige og intense« samtaler med Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov. I praksis blev Bruxelles’ topdiplomat kun mødt af lutter afvisninger fra Lavrov, der koldt replicerede, at enhver form for ultimatum vil være »absolut uacceptabelt«, samt at russerne ikke vil lade sig patronisere.

Siden er Josep Borrells tur til Moskva blevet mødt af usædvanlig skarp kritik fra europaparlamentarikere og europæiske topdiplomater. EU blev »ydmyget«, da Borrell ved pressekonferencen måtte finde sig i udtalelser fra den russiske udenrigsminister, der kalde EU »en upålidelig partner«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Niels Ivar Larsen

Man spørger sig selv, hvad i alverden Josep Borrell dog troede at kunne udrette med sit Moskva besøg - uden mandat fra Rådet ??

Mon Borrell troede, at han med en personlig indsats kunne påvirke Putin & Lavrov ??

Indrømmet, Borrell kunne aldrig få et brugbart forhandlingsmandat hevet ud af Rådet - være sig udenrigsministerenes Råd eller Rådet af Stats- & Regeringschefer. Men så har EU ikke en fælles udenrigspolitik overfor Rusland i sagen om Aleksej Navalnyj, og så må Borrell lade sagen ligge.

Sagen omkring Navalnyj er absurd.
Han bliver idømt 3½ års fængsel for ikke at have rapporteret til de russiske myndigheder under sit sygdomsforløb i forbindelse med Novichok forgiftningen.

"Ifølge TV 2s korrespondent Uffe Dreesen har retssagen mod Navalnyj været et absurd teater:
- Da Navalnyj blev spurgt af dommeren, hvor han boede, svarede han ”i fængslet”. Derefter kritiserede dommeren Navalnyj for ikke at melde ind til myndighederne i Rusland. Hertil svarede Navalnyj ”men jeg lå jo i koma i Tyskland”.
citat TV2 News:
https://nyheder.tv2.dk/udland/2021-02-02-putin-kritikeren-navalnyj-idoem...

Det er meget nemt at blive følelsesmæssigt overvældet af af den behandling, som Navalnyj er blevet udsat for og hans videre skæbne; men selvfølgelig skal Borrell ikke tro, at han på egen hånd kan påvirke situationen.

Thomas Bindesbøll, Alvin Jensen, Gert Romme og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar

Jeg kender ikke Josef Borrell´s motiver til dette initiativ. - Hverken de officielle motiver, hans personlige motiver eller hvad "nogen" måske har troet, han kunne opnå.

For han rejste faktisk ikke helt på eget initiativ. Men de lande, der der medvirkede politisk til beslutningen om rejsen, og jeg peger slet ikke Tyskland, Sverige og Frankrig ud, har i hvert fald været ganske kujonagtige til at dække op omkring ham bagefter.

Men Rusland har altså villet håne og latterliggøre EU-landene, under Josef Borrell´s diplomatiske indsats i Rusland på vegne af EU-landene. Og det har Rusland altså gjort, dels ved at tilbageholde 3 diplomater fra udvalgte EU-lande, der havde til opgave at iagttage demonstrationerne. Og derefter ved at udvise 3 uspecificerede diplomater fra 3 forskellige EU-lande.

Rusland har bortkastet al blufærdighed, og mender mere og mere om Respublika Biełaruś, der formentlig inddirekte styres af Rusland.

Jeg syntes, at EU nu skal trække en krystal klar streg i sandet, og lægge Rusland på is som samarbejdspartner. Man har i EU alt for længe været alt for afhængige af Rusland. Men ligesom med USA må EU se og finde sine egne udenrigspolitiske ben, og skabe muligheder for at kunne klare sig selv uden "hjælp" fra andre lande.

Og om disse såkaldte EU-politikere, der nu kritiserer Josef Borrell temmelig personligt, kan det oplyses, at i hvert fald nogle af dem - i øvrigt fra Østeuropa, faktisk også tidligere har taget stilling for Rusland.

Thomas Bindesbøll, Alvin Jensen og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

EU-politikere, der kritiserer Josef Borrell personligt, politiker primært fra Østeuropa, er åbentbart pro Rusland.
Nogle gange forstår jeg ikke hvad Østlande vil i EU, når de tilsynelandende heller vi Rusland eller ikke tør gå imod Putin.
De er der formodentligt “kun” for pengene skyld.
Det er jo helt klart ikke for sikkerhedens skyld.
For den findes ikke i det nuværende EU.
Ikke at lyde alt for konspiration tosset, men kunne de eller nogle landes medlemskab være sat i verden af Rusland?
For så længe de er medlem bliver EU aldrig enig om noget effektivt imod Rusland.

Torben Lindegaard

@Per Christiansen 12. februar, 2021 - 06:01

Interessant spørgsmål, som du rejser; men Tyskland vil jo heller ikke medvirke til forholdsregler imod Rusland - og Tyskland er næppe i EU for Ruslands skyld.

Men det bliver værre endnu, når Nordstream II bliver færdig.
Så bliver vi helt afhængige af russisk energi, imens milliarderne strømmer den anden vej.

Når Serbien engang bliver medlem af EU, så får Rusland direkte adgang til en 5. kolonne, der kan nedlægge veto imod hvad som helst - jamen altså !!

@ Torben Lindegaard,

Viktor Orban og hans parti, Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz), forsøger faktisk at ride på 2 heste - altså både EU og Rusland. Og ind til nu har han lykkes med det i mindst 7 år nu.

Underligt nok faktisk, for juristen Viktor Orban fra Oxford College har åbent krævet, at sovjetiske tropper trak sig ud af Ungarn. Men selvfølgelig er der forskel på Sovjet Rusland og Rusland.

Orban og Putin er begge nationalistiske, og begge har stærk modvilje mod vestlig liberalisme. Men båndene mellem dem er både dybere og mere komplicerede.

"For at blive betragtet som en god europæer er du nødt til at opfatte Putin, som om han er djævelen selv, "sagde den ungarske premierminister Viktor Orban i januar 2018.

Ifølge Orban, der kan prale af et tæt forhold til den russiske præsident, mener han, at EU-embedsmænd ser Vladimir Putin som en "med hove og horn," og de ignorerer det faktum, at han "styrer et stort og gammelt imperium."

”Tidligere har vi ungarere lidt meget under Rusland,” sagde han til avisen. "Ikke desto mindre skal det anerkendes, at Putin igen har gjort sit land stort, og at Rusland igen er en spiller på verdensscenen."

I øvrigt brød Viktor Orban gentagne gange Ruslands diplomatiske isolation ved at byde Putin varmt velkommen i Budapest efter annekteringen af ​​Krim i 2014.

Kilde: La Republica

Nyeste udvikling.

Moskva er klar til helt at afbryde kontakten til EU, hvis unionen indfører nye, økonomiske sanktioner mod Rusland.

Det sagde udenrigsminister Sergej Lavrov i tv-interview ifølge Interfax.

Torben Lindegaard

@Gert Romme 12. februar, 2021 - 11:35

Så krydser jeg fingre for, at EU enes om nye økonomiske sanktioner imod Rusland; men .... selvfølgelig sker det ikke.

Rusland skal blot få 1 land til at nedlægge veto, og der er nok lande at vælge imellem.

I henhold til internationale standarder er der stadig intet bevis for effektiviteten af ​​den russiske koronavaccine. Og trods Vladimir Putin flere gange har udtalt, at man omgående vil søge EU-godkendelse til sin Sputnik V -covid-19-vaccine, er der endnu ikke indløbet ansøgning til Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Ungarn er indtil nu det eneste EU-land, der har udsted godkendelse af den russiske koronavaccine "Sputnik V" . Og kabinetschefen for Viktor Orban, Gergely Gulyas, meddeler at dette er en klar og tydelig kritik af EU.

Den russiske koronavirusvaccine er "pålidelig og sikker", fortalte lederen af ​​National Medicines and Food Health Institute (OGYÉI) til det officielle ungarske tv, M1, i lørdags og tilføjede, at anvendelsen af ​​vaccinen i Ungarn starter "så tidligt som i begyndelsen af næste uge".

Kilde: https://hungarytoday.hu/