Interview
Læsetid: 9 min.

Førende forsker i vaccineskepsis: »Vi har et problem med mistillid – ikke misinformation«

I en række europæiske lande er det kun lige omkring halvdelen af befolkningen, som vil lade sig vaccinere, selv om de nye vacciner påviseligt er sikre og virker godt. Vi skal droppe fokus på antivaxxere og tage os af den mere diffuse skepsis, siger professor Heidi Larson, som selv er skeptisk over for ukritisk vaccineoptimisme
En mand bliver vaccineret mod COVID-19 i Lyon. I Frankrig har der traditionelt været en stor vaccineskepsis, fordi mange franskmænd mener, at deres regering er i lommen på medicinalindustrien.

En mand bliver vaccineret mod COVID-19 i Lyon. I Frankrig har der traditionelt været en stor vaccineskepsis, fordi mange franskmænd mener, at deres regering er i lommen på medicinalindustrien.

Jeff Pachoud

Udland
10. februar 2021

»Selvfølgelig er alle de skeptiske spørgsmål om COVID-19-vaccinerne berettigede.«

Heidi Larsons stemme lyder både pædagogisk og indtrængende. For om nogen ved hun, hvilket »emotionelt og kommunikativt minefelt« et interview om vaccineskepsis og vaccinetillid kan være.

»Jeg troede i begyndelsen af pandemien, at COVID-19 ville få skeptikerne til at sænke paraderne. Men globalt er skepsissen blevet mere udbredt. Og som altid tilpasser rygter om vacciner sig de enkelte gruppers livsvilkår og verdenssyn. Det er vi nødt til at forholde os til.«

At jeg personligt er kritisk, men ikke afvisende over for COVID-19-vaccinen, lægger jeg straks åbent frem, da jeg får hul igennem til den 63-årige antropologiprofessor fra London, hvor hun leder Vaccine Confidence Project ved London School of Hygiene & Tropical Medicine.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Forståelsen for den eksponentielle vækst, samt at man skal passe på dig og ikke kun mig, er ikke hvermandseje :-)

Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Inge Lehmann, jens christian jacobsen, Claus Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

DR meddeler - nogle dage forsinket - at der er godt nyt for vaccinekampagnen i Tyskland, da BioNTEch/Pfizer er på vej til at tage et nyt produktionsanlæg i Marburg (Hessen) i brug.

Vi er endnu ikke kommet igennem med den information, at EU-landene har koordineret deres vaccinekampagner. Det vil bl.a sige, at også kongeriget Danmark får vacciner efter fordelingsnøglen. For det andet er medarbejdere i sundhedssektoren i DK begyndt at sige nej tak til AstraZenecas vaccine, og så vokser afhængigheden af BioNTEch/Pfizers vaccine.
Der er godt nyt for vaccinekampagnen i Danmark. Og det sker i Hessen.

jens christian jacobsen

Imens vi venter på at Sputnik V godkendes af EU.
Hvorfor går Danmark ikke enegang og godkender vaccinen?

Jørgen Mathiasen

Så har DR rettet sin overskrift.
Det var da altid noget.

Jens Christian Jacobsen hvorfor skulle Danmark gøre det?

De danske myndigheder bruger nøjagtigt, de samme kriterier som EMA.

Bent Nørgaard, Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Her i Danmark tror jeg ikke på den store skepsis, snarere på den lille ulydighed

Jørgen Mathiasen

Det begynder at blive lidt uklart, hvor "Sputnik V" står:

03.02.2021 citerede ARD vaccinechef Thomas Mertens, Robert Koch-instituttet, for at sige, at Rusland i følge russiske kilder allerede 2 uger tidligere havde bedt om en godkendelse af Sputnik V hos EMA, men han har ikke set papirerne. [https://www.tagesschau.de/inland/sputnik-impfstoff-mertens-101.html]

men 10. Feb. 2021 (i dag) tweeter Thomas Senderowitz:
»Bare så der ikke er tvivl: Det er endnu ingen ansøgning om godkendelse for Sputnik V. Og som følge heraf kan vaccinen - naturligvis - ikke tages i brug.«

Jeg tror ikke på misforståelser af de russiske kilder, og Sputnik V er åbenbart langt fra en godkendelse.

Per Christiansen

Jeg er fuld af respekt for dem der ikke vil modtage vaccine.
Det er de i deres gode ret til.
Men det må uværdigt indebære nogle begrænsninger for disse mennesker.
Brug af offentlige transport, stører forsamlinger mv.
Det hører jeg ikke dem anerkende, tværtimod .
Problemet med vaccine skeptisk er udelukkende fordi at den kollektive erindring om dødelige eller lemlæstede sygdomme er væk, fra deres bevidsthed.
Samt en ikke uvæsentlig misinformation på nettet.
Jeg er af den årgang hvor man fik vaccine for polio, kopper, tuberkulose mf.
Nogle af sygdomme som er i vækst igen pga misinformation.

Jørgen Mathiasen

Det har været redaktionelt kritiseret her i spalterne, at corona-vacciner bliver godkendt og ibrugtaget efter en normalprocedure. Det har blandt andre den tyske regering insisteret på, og så vidt jeg ved, også de tre andre i vaccine-alliancen. Grunden er, at man vil imødegå indlæg som det sidste af Esben Lykke, han har nemlig mange meningsfæller i Forbundsrepublikken, Frankrig og Italien.

Sundhedsstyrelsen (DK) holder sikkert et øje med bivirkninger, men inden det bliver til nye opførelser af Ibsens »En Folkefiende« her i spalterne, er det vigtig for danske patienter at vide, at Thomas Senderowitz, Lægemiddelstyrelsen, tager et medikament i nøje betragtning, og at det sker uafhængigt af både politik og erhvervsinteresser.

Jeg tvivler ikke på, at Senderowitz er en meget samvittighedsfuld mand, men i dette tilfælde får han assistance af større kræfter, idet nemlig lægemiddelstyrelser i hobetal holder øje med corona-vaccinerne og deres virkning. Skulle de danske myndigheder altså sove i timen, er andre vågne, og det kan man også gå ud fra - hvis man som Lykke vil undgå sammensværgelsesteorier - at medierne i talrige lande er.

Jeppe Lindholm

Hvis det kan hjælpe børn og unge tilbage på skolebækken, så skal de stå forrest i vaccinekøen. Deres psykiske situation er ved at være kritisk og kan udvikle sig til varige skader for livet. Og det er en helt utålelig situation.

jens christian jacobsen

@ Jørgen Mathiasen. I setdet for at læse hvad tyske journalister tror vil jeg anbefakle at gå til kilden. i the Lancet. Den er frit tilgængelig på nettet.
Her er der ikke tale om synsninger og Ruslandsfotrskrækkelse, men om facts.
@ Inge Lehmann. Det skal Danmark gøre fordi jo flere der bliver vaccineret med sikre (læs: sikre) vacciner som fx Sputnik V, jo hurtigere opnås flokimmunitet, åbninger af samfundet osv. Og EMAs godkendelser har ikke resulteret i forsyningssikkerhed. Desuden har enhver suveræm stat lov til at gennemføre foranstaltninger der i krisesituationer fremmer statens borgeres helse. Vi er endnu ikke helt underlagt EU.

Jeppe Lindholm

Når man er gammel er livet ved at ebbe ud og alt er sådan lidt leverpostej farvet. Det meste er oplevet. Eller også ikke. Sådan er det. Punktum.

Men er man 15 år er man i livets overhalingsbane på alle livts forhold. Den mest intense tid i livet, ja selv livet. ALT skal opdages, udforskes og afprøves. Det er her resten af ens liv tager form.

Og det er intet mindre end det vi lige nu fornægter de unge mennesker. Selv livet, selv meningen med livet. Derfor er det af absolut afgørende betydning at få de unge sendt tilbage til skolebækken, tilbage til livet før de visner før det hele starter.

Og det er derfor børn og unge skal frem i aller forreste række for vaccination. Så de kan leve de år, som er livets aller vigtigste.

Er man gammel, som jeg selv, har man haft sin chance. Og livet har lært os gamle at tage det som det nu kommer. Og det helt uden tragedie om bevistheden om livet lakker mod enden. Livet er som livet nu er i alderen.

De unge skal slippes fri igen. Det kan ikke gå hurtigt nok. Og min vaccine må de gerne få.