Analyse
Læsetid: 6 min.

’Giftige flystriber’ over golfklubben: Republikanerne slipper ikke af med det konspiratoriske højre

Anført af Mitch McConnell forsøger den republikanske elite nu at lægge afstand til de mest yderliggående elementer i partiet. Meget tyder imidlertid på, at konspirationsteorier og højreradikale tendenser er blevet fast del af den republikanske koalition. I 2021 er partiet lige så meget ’chemtrails’, som det er ’country club’
Det republikanske senatsmedlem Mitt Romney til begravelsen for den politimand, der mistede livet under angrebet på Kongressen. I denne uge sagde Romney om det republikanske medlem af Repræsentanternes hus QAnon-sympatisøren Marjorie Taylor Greene, at der »ikke er plads nok til både konservative og kukkuk« i partiet.

Det republikanske senatsmedlem Mitt Romney til begravelsen for den politimand, der mistede livet under angrebet på Kongressen. I denne uge sagde Romney om det republikanske medlem af Repræsentanternes hus QAnon-sympatisøren Marjorie Taylor Greene, at der »ikke er plads nok til både konservative og kukkuk« i partiet.

Carlos Barria/Ritzau Scanpix

Udland
5. februar 2021

Popstjernen Lana Del Reys seneste single, Chemtrails over the Country Club, er en lidt dyster, højstemt ballade, som ikke umiddelbart handler om politik. Men som den politiske kommentator Matthew Yglesias bemærker, kunne titlen også være overskriften på en »sofistikeret analyse« af Det Republikanske Partis nyere historie.

Billedet af chemtrails – de lange, tynde skyer efter passagerfly, som ifølge en gakket konspiration i virkeligheden er gasser, der holder os fanget i elitens sindelagskontrol – der skærer igennem den rolige, blå himmel over den traditionelle overklasse i golfklubben er en vidunderlig metafor for det drama, som i disse dage udspiller sig i Det Republikanske Parti, og den motor, som i årevis har drevet partiet mod højre. 

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Nu må man måske ikke længere håbe på at besindelse vil indfinde sig?
"Så længe der er liv er der håb" er blevet til " sålænge GOP eksisterer er der intet håb for et bedre USA" ?

Man kan jo håbe at de lære at holde sig væk fra det lort. Som de siger i Asterixalbummet Tvekampen "så længe der er gyder, er der håb."

Løsningen er ikke, at blot fratage disse ekstremistiske idémagere deres offentlige stemmer, for de forsvinder jo ikke af den grund, men arbejder videre "ude i mørket". Og i øvrigt har de jo også deres demokratiske rettigheder..

Løsningen må være, at forlange dokumentationer for deres argumenter, samt at argumentere helt åbent imod dem. Og derefter vil det jo være en stor hjælp, hvis pressen vil ignorerer dem.

Ete Forchhammer , Svend Erik Sokkelund og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Løsningen er bl.a. dialog, engagement med sin befolkning og demokratiudvikling.

Men naturligvis er det et problem at Republikanerne er fedtet ind i paranoide forestillinger, men er det noget nyt? Det samme gælder jo Demokraterne, som har paranoide forestillinger om Wikileaks, Putin/russerne, nordkoreanerne og kineserne m.fl. Biden har allerede, i hans første præsidentielle måned, forstærket den amerikanske besættelse af syriske energifelter, meldt ud at man bryder tilbagetrækningsaftalen med Taleban i Afghanistan, varslet flere tropper i Irak - og som det seneste har Blinken fremført at Iran står på nippet til at få atomvåben. Paranoiaen og fjendebillederne og konspirationstankegangen råder hele linjen rundt i det amerikanske, politiske establishment - og det er et gigantisk, geopolitisk problem, som bl.a. Danmark desværre slet ikke forholder sig kritisk til (tværtom, vi hopper med på meget af paranoiaen).

Mikael Velschow-Rasmussen, Lars Løfgren, Anders Graae, Peter Beck-Lauritzen, ingemaje lange, Gert Romme og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

At erkende truslers eksistens er ikke paranoia. "Vil du fred så, vær beredt til krig" - lyder et gammel romersk bonmot. Havde man indset sandheden i dette havde nazityskland nok ikke kunnet overrumple det hele Europa og gennemført ww2. Lær af historien?