Hård kritik af kinesiskledet udviklingsbank

Når Kina investerer stort i udlandet, bliver det i dag mødt med skepsis fra USA og EU. Det gælder både for kinesiske opkøb af teknologi og for investeringer i infrastruktur og energiforsyninger langs Silkevejen, kommunistpartiets internationale prestigeprojekt, der skal trække verdens lande tættere på Kina.
Alligevel er Danmark og en lang række demokratiske lande medejere af en kinesiskdomineret udviklingsbank med speciale i netop infrastrukturprojekter. For fem år siden trådte Danmark ind i ejerkredsen af Den Asiatiske Infrastrukturinvesteringsbank (AIIB) med en forpligtelse på 2,48 milliarder kroner. En femtedel af det beløb har Danmark overført til banken, mens resten er i form af garantier. Daværende udenrigsminister Kristian Jensen (V) satte sin underskrift i Beijing, hvor han udtalte, at det kinesiske initiativ ikke handlede om politik, og at det var bedre at være inde i varmen end at stå udenfor.
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »
Interessant at Venstre støtter kineserne. Ik.
Ad Jeppe: Næ egentlig ikke, "penge taler"
Hvordan adskiller Valutafonden og Verdensbanken sig investeringspolitisk fra AIIBs? Er Verdensbanken pludselig blevet grøn?
Kære Jeppe og Dan
Bemærk at udviklingsminister Flemming Møller Mortensen er Socialdemokrat.
Jan Rosberg, det har du da absolut fuldstændig ret i.
Men det var Venstres Kristian Jensen, som daværende udenrigsminister i en Venstre regering, som underskrev en aftale med kineserne på Danmarks vegne.