Udviklingsstøtte
Læsetid: 7 min.

Hård kritik af kinesiskledet udviklingsbank

Danmark blev medstifter af Den Asiatiske Infrastrukturinvesteringsbank for at sikre høje standarder i det kinesiske initiativ. Men bankens retningslinjer er så problematiske, at den i stedet risikerer at svække de internationale standarder, advarer miljøorganisationen VedvarendeEnergi. Udviklingsministeren erkender, at der er brug for forbedringer, men vil fortsætte støtten
Kina er en storinvestor i global infrastruktur – som denne jernbane i Addis Ababa i Etiopien – og for tiden er der ekstra grund til at zoome ind på den kinesiskdominerede investeringsbank AIIB’s aktiviteter, lyder det fra VedvarendeEnergi. Banken har nu udstedt lån for 124 milliarder kroner og godkendt over 100 projekter. Og tempoet bliver på grund af pandemien sat hastigt i vejret.

Kina er en storinvestor i global infrastruktur – som denne jernbane i Addis Ababa i Etiopien – og for tiden er der ekstra grund til at zoome ind på den kinesiskdominerede investeringsbank AIIB’s aktiviteter, lyder det fra VedvarendeEnergi. Banken har nu udstedt lån for 124 milliarder kroner og godkendt over 100 projekter. Og tempoet bliver på grund af pandemien sat hastigt i vejret.

Mulugeta Ayene

Udland
1. marts 2021

Når Kina investerer stort i udlandet, bliver det i dag mødt med skepsis fra USA og EU. Det gælder både for kinesiske opkøb af teknologi og for investeringer i infrastruktur og energiforsyninger langs Silkevejen, kommunistpartiets internationale prestigeprojekt, der skal trække verdens lande tættere på Kina.

Alligevel er Danmark og en lang række demokratiske lande medejere af en kinesiskdomineret udviklingsbank med speciale i netop infrastrukturprojekter. For fem år siden trådte Danmark ind i ejerkredsen af Den Asiatiske Infrastrukturinvesteringsbank (AIIB) med en forpligtelse på 2,48 milliarder kroner. En femtedel af det beløb har Danmark overført til banken, mens resten er i form af garantier. Daværende udenrigsminister Kristian Jensen (V) satte sin underskrift i Beijing, hvor han udtalte, at det kinesiske initiativ ikke handlede om politik, og at det var bedre at være inde i varmen end at stå udenfor.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Interessant at Venstre støtter kineserne. Ik.

Dan D. Jensen

Ad Jeppe: Næ egentlig ikke, "penge taler"

jens christian jacobsen

Hvordan adskiller Valutafonden og Verdensbanken sig investeringspolitisk fra AIIBs? Er Verdensbanken pludselig blevet grøn?

Kære Jeppe og Dan
Bemærk at udviklingsminister Flemming Møller Mortensen er Socialdemokrat.

Jeppe Lindholm

Jan Rosberg, det har du da absolut fuldstændig ret i.

Men det var Venstres Kristian Jensen, som daværende udenrigsminister i en Venstre regering, som underskrev en aftale med kineserne på Danmarks vegne.