Analyse
Læsetid: 4 min.

Indiske landmænd sender premierminister Modi på sjælden retræte

Bevæbnet med traktorer og tålmodighed har indiske landmænd tvunget landets regering på tilbagetog. Premierminister Narendra Modis magtfuldkommenhed og manglende evne og vilje til at indgå i alliancer kan koste ham et dyrt politisk nederlag
Barberen kommer forbi de indiske landmænds vejspærring på hovedvejen mellem Delhi og Utter Pradesh-delstaten.

Barberen kommer forbi de indiske landmænds vejspærring på hovedvejen mellem Delhi og Utter Pradesh-delstaten.

Altaf Qadri/Ritzau Scanpix

Udland
12. februar 2021

»Hvorfor taler vi ikke om det her!?« spurgte sangerinden og popidolet Rihanna forleden på sin twitterprofil.

Hun sluttede af med hashtagget #Farmersprotest og et link til en artikel om de massive protester, der i månedsvis har været den helt store politiske historie i Indien.

Titusindvis af frustrerede landmænd strømmede i november til New Delhi, hvor de slog lejr i udkanten af millionbyen. Uge for uge er protesterne vokset i styrke. Bønderne er rasende over centralregeringens planer om at liberalisere landbruget.

Rihannas opfordring om at se mod Indien blev fulgt af klimaaktivisten Greta Thunberg, der erklærede sin solidaritet med demonstranterne. Hun tilføjede derudover et link til et dokument, der blandt andet indeholdt forslag til, hvordan bønderne kunne lægge pres på regeringen samt forslag til strategier på sociale medier.

For regeringen kom den internationale bevågenhed på et ubelejligt tidspunkt, og den har gjort sit bedste for at isolere, udmanøvrere og udskamme de demonstrerende landmænd. Protesterne udgør en af de hidtil største udfordringer, premierminister Narendra Modi har stået over for, siden han og regeringspartiet Bharatiya Janata Party (BJP) kom til magten i 2014.

BJP vandt endnu en knusende sejr ved parlamentsvalget i 2019, og Modi sidder mere tungt på magten, end det længe er set i indisk politik. Alligevel har en samling fagforeninger og deres målrettede medlemmer på traktorer formået at ryste den politiske elite i Delhi.

Modi har muligvis tæmmet landets parlament, men politik i Indien handler også om folkelig opbakning fra sag til sag. Det er BJP bevidst om. Derfor gik der heller ikke lang tid, fra de kritiske bemærkninger fra Rihanna og Thunberg havde ramt Twitter, før regeringen og dens mange støtter gik til modangreb.

Alt fra cricketstjerner til Bollywood-skuespillere og mediekommentatorer kastede sig ind i debatten på regeringens side. Den nationalistiske retorik har siden fået frit løb. BJP-venlige medier har beskrevet Rihanna som »en dårligt informeret udlænding« og en del af et »plot om at splitte Indien«.

Samtidig har politiet i Delhi påbegyndt en efterforskning med udgangspunkt i det dokument, som Greta Thunberg delte i sin twitterbesked. BJP har kaldt dokumentet for et »bevis på internationale planer om angreb på Indien«. Også indenrigsminister, Amit Shah, har været på banen med en udtalelse om, at udenlandsk propaganda ikke vil svække Indiens sammenhængskraft. Samtidig har regeringen anmodet Twitter om at blokere hundredvis af profiler, hvoraf mange er relateret til protesterne.

Modis afledning

Tydeligvis er Modi og BJP ivrige efter at fjerne fokus fra sagens substans. Konfliktens kerne er tre landbrugslove lanceret af regeringen i september. De skulle modernisere sektoren og forbedre landbefolkningens levevilkår.

Lovene betyder, at de indiske landmænd får mulighed for at sælge deres produkter til markedspris direkte til private virksomheder og supermarkedskæder. De fleste indiske landmænd har hidtil solgt størstedelen af deres produkter på statskontrollerede engrosmarkeder, hvor de har været sikret en minimumpris.

Regeringen argumenterer for, at lovene vil afskaffe staten som mellemmand og skabe et åbent marked, hvor en mere fri konkurrence vil sikre landmændene højere indtægt. Det tror landmændene dog ikke. Demonstranterne uden for Delhi kræver, at regeringen trækker lovene tilbage. De frygter, at lovgivningen vil blive enden på den støtte, de modtager, og at de vil blive udkonkurreret af storlandbrug.

De ellers fredelige protester tog en voldelig drejning forrige uge i forbindelse med den nationale fejring af Republikkens Dag. Flere tusinde landmænd førte en traktorkaravane ind i den indiske hovedstad, hvor det kom til sammenstød med politiet.

En person døde, mens over 80 betjente blev såret. Demonstranterne angreb med kæppe og jernrør, mens politiet svarede igen med tåregas og knipler. Siden har myndighederne i hovedstaden øget sikkerheden og sat store vejblokader og pigtråd op for at holde demonstranterne ude. Flere gange er internetforbindelserne i landmændenes lejre blevet lukket ned.

Politisk tilbagetog

Men intet tyder på, at de demonstrerende bønder har i sinde at køre hjem til delstaterne Punjab og Haryana, hvor de fleste af dem kommer fra. Det er ikke lykkedes BJP at spille dem ud imod hinanden, og forsøg på at udskamme dem som landsforrædere er mislykkedes.

Ifølge en sammenslutning af over 40 fagforeninger, der varetager bøndernes interesser, er mindst 147 døde under protesterne som følge af selvmord, trafikulykker, kulde eller andre årsager.

Men protestbevægelsen har ikke tænkt sig at give op nu. Dens ledere har indtil videre afvist et udspil fra regeringen om at sætte de omstridte love i bero i halvandet år.

Forslaget om udskydelse vidner om, at BJP er på hastigt politisk tilbagetog. Det er tvivlsomt, om partiet vil turde presse reformerne igennem om halvandet år bare et års tid før næste parlamentsvalg. Landbruget beskæftiger over 40 procent af Indiens arbejdsstyrke, og landmændene udgør den største vælgergruppe i landet.

I stedet forsøger regeringspartiet at finde en udvej, der kan få den politiske retræte til at fremstå mindre åbenlys. Frygten er, at andre af regeringens reformplaner vil lide samme skæbne, hvis flere interessegrupper følger landmændenes eksempel.

Det bliver ikke nemt for regeringen at finde en politisk løsning, for den har ikke meget at forhandle med, vurderer den politiske analytiker og stifter af mediet The Print, Shekhar Gupta. BJP’s magtfuldkommenhed og manglende vilje til at indgå i alliancer og lytte til andres holdninger har sat partiet i en svær klemme, skriver han i en kommentar. Det politiske benarbejde, inden lovene blev hastet gennem parlamentet, var ikke gjort godt nok.

»Det er partiets manglende evne til at acceptere realiteterne i indisk politik og værdsætte begrænsningerne ved et parlamentarisk flertal, der har bragte det hertil.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her